Το ΓεΣΥ μας αφορά όλους

Μας πήρε δύο δεκαετίες περίπου να συμφωνήσουμε σε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας. Μια προσπάθεια που πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Κάθε φορά και μια πρόφαση για να δικαιολογηθούν τα πισωγυρίσματα πίσω από τα οποία κρύβονταν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας. Και τώρα που πλησιάζει η εφαρμογή του (Ιούνιο 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή η παροχή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ), το σκηνικό στον τομέα της Υγείας πήρε φωτιά.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απορρίπτει τα σενάρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που αφορούν τα εισοδήματα των ειδικών και προσωπικών γιατρών. Δεν μιλούμε για μικροδιαφορές. Μιλούμε για απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων που θα εκτινάξουν τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ στα ύψη (τον οποίο θα πληρώνουμε όλοι εμείς) και μπορούν να οδηγήσουν την όλη προσπάθεια σε ακύρωση. Είναι κατανοητό και θεμιτό ότι ο ιατρικός κόσμος θέλει να διασφαλίσει τα εισοδήματά του σε συνθήκες ΓεΣΥ (αν και πολλοί διερωτώνται αν αυτά τα εισοδήματα περιλαμβάνονται και στις φορολογικές τους δηλώσεις).

Όπως κατανοητή είναι η ανησυχία πολλών για πιθανά λάθη και δυσλειτουργίες όταν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Άλλο όμως είναι να ζητά κάποιος απαντήσεις σε ανησυχίες και άλλο να επιχειρεί, με στοχευμένες «επιθέσεις», να πανικοβάλει και να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Χτες ο ΠΙΣ είχε γενική συνέλευση για να ξεκαθαρίσει τι προτίθενται να πράξουν οι ιδιώτες γιατροί για το ΓεΣΥ. Την ώρα που γραφόταν το άρθρο δεν είχαμε πληροφόρηση για το αποτέλεσμα της Συνέλευσης. Θα συμφωνήσουμε όμως εύκολα με τη γενική τοποθέτηση του ΠΙΣ για ένα ΓεΣΥ που θα εξασφαλίζει ποιότητα περίθαλψης για τους ασθενείς και αξιοπρέπεια για τους γιατρούς.

Από τη Συνέλευση θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο αυτές οι τοποθετήσεις γίνονται για το θεαθήναι ή όχι. Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι ότι το ΓεΣΥ δεν έχει να κάνει απλώς με το αν θέλουμε να ονομαζόμαστε «σύγχρονο κράτος». Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το νησί, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι η γραμμή που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Ας μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία.

Το ΓεΣΥ είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου κοινωνικού διαλόγου. Στο σχεδιασμό του ενεπλάκησαν σύμβουλοι παγκόσμιας εμβέλειας. Έχει περάσει από τον έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει εξασφαλίσει ακόμα και την έγκριση της Διεθνούς Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλοι αυτοί λένε ότι οποιοσδήποτε εναλλακτικός σχεδιασμός θα ήταν ανεφάρμοστος έως και καταστροφικός για την υγεία στην Κύπρο. Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ έχουν υποχρέωση να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τον ιατρικό κόσμο ώστε να αντιμετωπιστούν εύλογες ανησυχίες του. Ταυτόχρονα, χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες για να καταστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια βιώσιμα, να διασφαλίζουν τη λειτουργική και διοικητική αυτοτέλειά τους, καθώς και τη δυνατότητα να χειρίζονται τους πόρους τους.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων -η επαρκής στελέχωσή τους, η ενίσχυσή τους σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, ο κτιριακός εκσυγχρονισμός τους, η ουσιαστική αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία του λαού. Η υλοποίηση του ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική ανάγκη αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική απαίτηση. Συνενώνει όλους όσοι πιστεύουν στη διασφάλιση του δικαιώματος σε ποιοτική – αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy