Θετική είναι η αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία του ΓεΣΥ, καθώς, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της ΕΕ για την Κύπρο, υπήρξε σημαντική βελτίωση στον τομέα της Υγείας. Επισημαίνονται ωστόσο τέσσερα σημεία στα οποία απαιτείται βελτίωση και τα οποία αφορούν τις χαμηλές δαπάνες του κράτους για μακροχρόνια φροντίδα, το χαμηλό αριθμό νοσηλευτών, τις εισοδηματικές ανισότητες και τις λίστες αναμονής σε ορισμένες υπηρεσίες.
Στην έκθεση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων γυναικών (65+) που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προσωπική τους φροντίδα ή τις οικιακές δραστηριότητες (94,7% έναντι ΕΕ 78,1%), οι δαπάνες του κράτους για μακροχρόνια φροντίδα παραμένουν πολύ χαμηλές (μόλις 0,3% του ΑΕΠ). Αναφέρεται μάλιστα ότι «η έλλειψη ολοκληρωμένου πλαισίου εμποδίζει περαιτέρω την παροχή μακροχρόνιας περίθαλψης».
• Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό (το ποσοστό είναι 5,2 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα πληθυσμού, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ 8,4).
• Οι δαπάνες για την Υγεία σε σχέση με το ΑΕΠ στην Κύπρο ήταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2019. Ωστόσο με το ΓεΣΥ υπήρξε σημαντική βελτίωση, ενώ παράλληλα η υγειονομική περίθαλψη έγινε πιο προσιτή για τους πολίτες.
• Παρά τη βελτίωση της κατάστασης μετά το ΓεΣΥ, παραμένουν οι ανισότητες ανά εισοδηματική ομάδα καθώς και οι λίστες αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες.
• Παρατηρείται υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία προκαλεί ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή.
• Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,3 π.μ. του ΑΕΠ έως το 2070 (έναντι 0,9 π.μ. στην ΕΕ).
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
