Ανοιχτός ορίζοντας/Ορίζοντας

    Glossari 4  Το γλωσσάρι της πανδημίας

«Καραντίνα, δειγματοληψία, καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, εύλογο χρονικό διάστημα, χλωροκίνη» αλλά και το «Covıd19”, λέξεις που μάθαμε όλοι και που μαζί με αρκετές άλλες έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας τους τελευταίους μήνες. Αναμενόμενο ήταν να δημιουργηθεί ένα γλωσσάρι της πανδήμιας το οποίο μπορείτε να βρείτε πια στην διεύθυνση https://covid19.algolysis.com/glossary

Δημιουργοί του η  Μαριάννα Κατσογιάννου, (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολόγιας του Πανεπιστήμιου Κύπρου) η  Ζώη Στεφανίδου (Βιολόγος) και η τεχνική υποστήριξη είναι από τη Algolysis Ltd, Πληροφορική.

Glossari 1

Όπως αναφέρετε στη σελίδα:

«Από τις 3 Δεκέμβρη του 2019, που εντοπίστηκε στην πόλη Wuhan της Κίνας η λοίμωξη που στη συνέχεια ονομάστηκε COVID-19, πολλές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να κηρύξουν τις χώρες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, τον Μάρτιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ασθένεια πανδημία. Σε τέτοιες καταστάσεις, γίνεται φανερή η ανάγκη της αποτελεσματικότερης επικοινωνίας, που θα βασίζεται όχι μόνο στην ακρίβεια των πληροφοριών, αλλά και στη σαφή διατύπωσή τους. Μπορούμε να πούμε ότι η κατανόηση καθίσταται κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αυξάνεται και η ανάγκη για γνώση και κατανόηση του λεξιλογίου που χρησιμοποιούμε από όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με βάση αυτή την αρχή, δημιουργήσαμε ένα γλωσσάριο για χρήση από το ευρύ κοινό, από επαγγελματίες της γλώσσας και από υπεύθυνους για τη διάδοση των πληροφοριών.

Glossari 3

Το έργο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, επειδή καθημερινά επεξεργαζόμαστε πληροφορίες που εξελίσσονται ανάλογα με τις συνθήκες και/ή τα ευρήματα των ερευνών (πιθανό κρούσμα, στενή επαφή, χλωροκίνη…), ενώ παράλληλα εμφανίζονται νέες έννοιες και όροι (drive-through δειγματοληψία, ιχνηλάτης, ασύγχρονη εκπαίδευση…). Οι όροι που περιέχει προέρχονται από διάφορους κλάδους: βιολογία, επιδημιολογία, διοίκηση, γλωσσικές, κοινωνικές και νομικές επιστήμες χρειάζεται να συνεργαστούν για να σκιαγραφηθεί το τοπίο της παγκόσμιας κρίσης και της επερχόμενης «νέας κανονικότητας» που προς το παρόν διατυπώνεται μόνο ως εικασία. Παρά την ταχύτητα της υλοποίησης, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την ενημέρωση – ενώ σε επόμενη ενημέρωση θα συμπεριλάβουμε και λέξεις που αναφύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν πιο ανεπίσημες στάσεις και απόψεις.»

https://covid19.algolysis.com/glossary

 

Glossari 6

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.