Το ιατροσυμβούλιο που περιμένεις

Της  Ελένης Μαύρου

 

Η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου πριν λίγες μέρες για τη μεταφορά του Π. Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρο Αγωνιστών, στην Παλώδια, για νοσηλεία δεν ανέδειξε μόνο τις πολιτικές (και πιθανόν νομικές) ευθύνες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, και υψηλόβαθμων στελεχών των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας. Ανέδειξε, κυρίως θα έλεγα, την ανισότητα με την οποία το κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες του.

Πόσοι και πόσοι δεν περιμένουν για μήνες να συνεδριάσει ένα ιατροσυμβούλιο, για να αποφασίσει για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν; Πόσοι είχαν την ευκαιρία να επανεξετασθεί ένα πρόβλημά τους, όχι δυο και τρεις αλλά τέσσερις φορές, από ένα ιατροσυμβούλιο;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο καταδικασθείς μεταφέρθηκε στο Μέλαθρο στις 30 του Μάη, με οδηγίες του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, αφού προηγουμένως εξασφαλίσθηκε μέσα σε λίγες μέρες από το Υπουργείο Οικονομικών το κονδύλι των 200 χιλιάδων ευρώ που απαιτούνταν για υπερωριακή απασχόληση από το Τμήμα Φυλακών.

Προηγήθηκε συνεδρία του ιατροσυμβουλίου στις 7 Απριλίου, που έκρινε ότι η αναγκαία θεραπεία μπορεί να παρασχεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μάλιστα, την ίδια ημέρα ορίστηκε ραντεβού στο ΓΝΛ 5 μέρες μετά (τα ακούν αυτά όσοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής για ένα και δυο χρόνια;).

Ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη συνεδρία του ιατροσυμβουλίου (στις 3 Μαΐου και στις 10 Μαΐου), μέχρι που το ιατροσυμβούλιο σε τέταρτη συνεδρία του, στις 18 Μαΐου (σε λιγότερο από έξι βδομάδες), ανέτρεψε τις προηγούμενες συστάσεις του και παρέπεμψε τη θεραπεία και αποκατάσταση του καταδικασθέντος στο Μέλαθρο Αγωνιστών.

Οι ασάφειες και οι αντιφάσεις πολλές, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία.

Οι αρμόδιοι τη μια αναφέρονται σε προβλήματα σπονδύλου και την άλλη σε οδοντιατρικά. Τη μια έλεγαν ότι η θεραπεία μπορούσε να γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την άλλη ότι το πιο κατάλληλο μέρος είναι το Μέλαθρο. Για την τελευταία, μάλιστα, απόφαση η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει ότι «δεν αιτιολογείται», ενώ, σύμφωνα με την έκθεση του ιατρικού λειτουργού των Φυλακών, υπάρχουν «τουλάχιστον είκοσι εξειδικευμένα κέντρα» στη Λευκωσία που θα μπορούσαν να παρέχουν την απαιτούμενη νοσηλεία.

Ακόμα πιο σοβαρή είναι η αναφορά, σε επιστολή (9/6/2017), της Νομικής Υπηρεσίας ότι: «η διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για τη μεταφορά του πιο πάνω καταδίκου στο Μέλαθρο όσο και για την παραπομπή του σε ιδιωτική κλινική είναι παράνομη».

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα τεκμηριώνει τις ευθύνες, ειδικά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου: «Είναι σαφές ότι η απόφαση για μεταφορά του πιο πάνω καταδίκου επιβλήθηκε στη Διεύθυνση Φυλακών από παράτυπες παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του ιατροσυμβουλίου».

Μετά λοιπόν που και η Νομική Υπηρεσία και η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνουν σαφείς αναφορές σε παρανομίες και παρατυπίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, το έντιμο θα ήταν να υποβάλει την παραίτησή του. Δεν αναμένει όμως κανείς ότι είτε ο Υπουργός είτε η κυβέρνηση θα ευαισθητοποιηθούν για όλα αυτά. Έχουν προηγηθεί τόσα πολλά που όλοι γνωρίζουν πλέον την αντίληψη των κυβερνώντων για τις πολιτικές ευθύνες.

Υστερόγραφο: Ο Ιωνάς Νικολάου, στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι «δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμοςείτε ανώνυμος». Μακάρι αυτό να ήταν αλήθεια.

Θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλές τραγωδίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy