Το ηλεκτρικό ρεύμα σέρνει το χορό της ακρίβειας – Αλυσιδωτές είναι οι αυξήσεις

Αλυσιδωτές είναι οι αυξήσεις σε γαλακτοκομικά, λαχανικά, κρέατα, ρύζι, κατεψυγμένα και ζυμαρικά

Του Παναγιώτη Βασιλείου

Καθημερινός είναι ο αγώνας επιβίωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τον πληθωρισμό να είναι στα ύψη και την κούρσα της ακρίβειας να μην έχει τελειωμό. Σε ένα περιβάλλον διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία τροφοδοτεί σταθερά τον πληθωρισμό, η στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων όπως πρέπει από την κυβέρνηση είναι επιτακτική ανάγκη.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με ΕΕ και Πούτιν να τραβάνε το σχοινί, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με τα λαϊκά νοικοκυριά να βιώνουν τον δικό τους γολγοθά. Μάριος Δρουσιώτης, Λούκας Αριστοδήμου και Μάριος Αντωνίου μίλησαν στη «Χ» και συμφώνησαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο έχει να κάνει με τις υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυξήσεις παρατηρούνται σ’ όλο το φάσμα των υπηρεσιών των τροφίμων και ποτών, κα¬θώς και σε πολλά άλλα προϊόντα, ενώ οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ βαρύς για τα νοικοκυριά, αλλά και γενικότερα για τους μικρομεσαίους, τις επιχειρήσεις και ολόκληρο το λαό.

 

Μάριος Δρουσιώτης: Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Καθημερινά είναι τα προβλήματα που φτάνουν κοντά στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών, όπως σημειώνει στη «Χα200ραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως τό200νισε ο κ. Δρουσιώτης, με αρκετούς συμπολί200τες μας να βλέπουν τους λογαριασμούς και να απορούν… Μία από τις λύσεις που προτείνει ο Μάριος Δρουσιώτης για τις τιμές 200φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι να μπει πλαφόν στο ρεύμα. Ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε πως όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν πλαφόν στις τιμές, μείωση του ΦΠΑ, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, έτσι πρέπει να γίνει και στην Κύπρο για να επωφεληθεί ο καταναλω200τής.

Η εκτίμηση του Μάριου Δρουσιώτη για ένα νέο κύμα ακρίβειας το χειμώνα είναι πως οι τιμές στο γενικό επίπεδο θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Όπως δήλωσε χαρα200κτηριστικά, κάποιες κατηγορίες προϊόντων θα πάρουν την ανηφόρα και άλλες κατηγο200ρίες προϊόντων θα σημειώσουν μείωση, αλλά σε γενικό επίπεδο οι τιμές θα είναι περίπου στα σημερινά επίπεδα. Η κατάσταση του καταναλωτή είναι πολύ δύσκολη, αυτό είναι σαφές, επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, καλώντας τους καταναλωτές να επιλέγουν προσεκτικά τις αγορές τους. Διερωτήθηκε επίσης πώς γίνεται εδώ και τρεις μήνες οι τιμές στη βενζίνη να μειώνο200νται συνεχώς, ενώ οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς επίσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Από τον Ιούλη το πετρέλαιο κίνησης μειώθη200κε μόνο 11 σεντ, ενώ η βενζίνη 95 οκτανίων 35 σεντ. Δεν υπάρχει μία λογική εξήγηση και το Υπουργείο Ενέργειας δεν απαντά ξεκάθα200ρα για το γεγονός αυτό, σημείωσε ο κ. Δρου200σιώτης στη «Χ».

 

Λουκάς Αριστοδήμου: Τα καρτέλ επιβάλλουν τις αυξήσεις

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών, στις τιμές του ψωμιού, στο λάδι, στα κοτόπουλα, σημείωσε ο Λουκάς Αριστοδήμου. Μιλώντας στη «Χ» ο πρόεδρος της Πα200γκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, τόνισε σε έντονο ύφος πως στην Κύπρο δεν χρειάζεται και πολλά για να δούμε κάποια αύξηση στις τιμές, αυτό που χρειάζεται, όπως είπε, είναι να συμφωνούν τα καρτέλ. Ο κ. Αριστοδήμου στην τοποθέτησή του για την ακρίβεια που σαρώνει εδώ και πολύ καιρό διερωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια εξή200γηση για το λόγο που αυξήθηκε η τιμή του λαδιού. «Το ελαιόλαδο παρήχθη τον περσινό χρόνο, πώς γίνεται να παίρνει συνεχώς την ανιούσα η τιμή πώλησής του; Δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις φορές που η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε μέσα στο 2022». «Δεν πήραμε καμία απάντηση όταν θέσαμε το ερώτημα και αυτό είναι πολύ εκνευριστι200κό», δήλωσε συγκεκριμένα.

Στο ερώτημα για το ότι μειώνεται η τιμή της βενζίνης, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει στα ίδια επίπεδα, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι είναι κάτι το οποίο εί200ναι άξιον απορίας, καθώς το γεγονός αυτό φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα στον τομέα της οικονομίας, καθώς όλα τα αυτοκίνητα των επιχειρήσεων, όλα τα εμπορικά οχήμα200τα, είναι diesel και αν αναλογιστεί κανείς και τις τεράστιες τιμές στο ρεύμα που έρχο200νται για τις επιχειρήσεις, δίνουν το έναυσμα να ακριβύνουν και όλα τα άλλα αγαθά που παράγουν οι εταιρείες, είτε εμπορικές είτε βιομηχανικές. «Είναι ακριβό το πετρέλαιο κίνησης, είναι ακριβό το ρεύμα; Τότε θα ακριβύνουν όλα οριζόντια», είπε συγκεκρι200μένα ο κ. Αριστοδήμου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπρι200ας Ένωσης Καταναλωτών, παρατηρούνται τιμές 200φωτιά στα γαλακτοκομικά ελέω και της συμφωνίας για το χαλλούμι. Οι τιμές σε προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα πήραν την ανηφόρα, ενώ υψηλές τιμές παρατηρούνται και στις τιμές των τυριών και της φέτας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πα200ρατηρητηρίου Τιμών για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα μέσων τιμών λια200νικής πώλησης Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών που δημοσιοποιήθηκε αρχές Σε200πτεμβρίου, πήραν την ανηφόρα οι τιμές των λαχανικών κατά 15%, των κρεάτων κατά 17%, το γάλα αυξήθηκε 5,5 2006%, οι φακές 6%, το ρύζι 7,5%, το νερό 6%, ενώ σημαντι200κές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα κατε200ψυγμένα καθώς και στα ζυμαρικά, τα οποία είχαν αύξηση κατά 11%. Ο Λουκάς Αριστοδήμου σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση και στις τιμές του ψωμιού και των σιτηρών, παρά το ότι άνοιξαν οι δί200οδοι για τα σιτηρά από Ουκρανία εντός ΕΕ. Για τις φωνές του κόσμου και τα παρά200πονα που ακούγονται συνεχώς για το ράλι ακρίβειας, ο κ. Αριστοδήμου σημείωσε πως «αφού δεν μας ακούνε οι υπεύθυνοι στα υπουργεία, το μόνο που μπορούμε να πούμε στον κόσμο είναι αυτοέλεγχος, αυτοπεριορι200σμός, να προσπαθήσει να επιβιώσει. Να κοι200τάξει ο κόσμος και άλλες αγορές». «Αυτή την περίοδο τα περισσότερα παρά200πονα που παίρνουμε είναι από τους νέους για τα ενοίκια, ενώ πολλά παράπονα έρχο200νται κοντά μας και για το ρεύμα», επεσήμα200νε επίσης ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένω200σης Καταναλωτών.

 

Μάριος Αντωνίου: Η ανάσα που έδωσε ο τουρισμός και ο δύσκολος χειμώνας

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οποιαδή200ποτε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη από τη στιγμή που εξαρτιόμαστε από τις γεωπο200λιτικές εξελίξεις, σημείωσε στη «Χ» ο Μά200ριος Αντωνίου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου. Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως δεν σταθε200ροποιήθηκαν οι αυξήσεις, ενώ στο ερώτη200μα πού παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αντωνίου ση200μείωσε πως αρκετά μεγάλη αύξηση πα200ρατηρείται στο χαλλούμι, αύξηση που κυ200μαίνεται στο 6 2007% από τη μία μέρα στην άλλη, ένεκα και της συμφωνίας που επι200τεύχθηκε, ενώ αύξηση παρατηρείται επί200σης στο βοδινό κρέας, στο γάλα, στα ψω200μιά, με τον Μάριο Αντωνίου να σημειώνει πως οι αυξήσεις αυτές δεν γνωρίζουμε πού θα φρενάρουν και αυτό είναι μεγάλο θέμα.

Σε ερώτηση για τυχόν εκμετάλλευση της κατάστασης από υπεραγορές, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως τουλάχιστον στο λιανικό εμπόριο και στο θέμα των υπεραγορών είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει η κατάσταση. «Από την άλλη, έχουμε και μέλη μας οι οποίοι έχουν τεράστια προβλήματα με την αύξηση στις τιμές του ρεύματος, καθώς σε σχέση με πέρσι πληρώνουν το διπλάσιο ποσό σε ρεύμα με τις ίδιες όμως κιλοβατώρες με πέρσι», επεσήμανε επίσης.

Ο Μάριος Αντωνίου σημείωσε και την αλλαγή στον τρόπο που ψωνίζουν οι καταναλωτές, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει αύξηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα προϊόντα δηλαδή που φέρουν την επωνυμία των υπεραγορών, υπάρχει μείωση στο φρέσκο ψάρι, μείωση στην κατανάλωση του βοδινού κρέατος, ενώ αύξηση παρατηρείται στις αγορές από τα κατεψυγμένα. «Ευτυχώς φέτος στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο έδωσε ανάσα ο τουρισμός και κυ ρίως στην επαρχία Πάφου, γιατί εκεί δεν ήταν μόνο οι αριθμοί, αλλά και το προφίλ των τουριστών, οι οποίοι ξόδευαν και μας έδωσαν ανάσες, όπως ανάσες παίρνουμε και τώρα τον Σεπτέμβρη», σημείωσε συγκεκριμένα ο Μάριος Αντωνίου σχολιάζοντας το πώς κινήθηκε η αγορά τους μήνες του καλοκαιριού ελέω και τουρισμού.

Επεσήμανε επίσης πως το λιανικό εμπόριο τους μήνες του καλοκαιριού πήγε καλά, λόγω του ότι δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, γάμοι, βαφτίσια, φεστιβάλ, τα οποία στε ρήθηκε ο κόσμος τα προηγούμενα χρόνια λόγω κορονοϊού, ενώ εντός Ιουλίου τα ξεπουλήματα έδωσαν τονωτική ανάσα στο λιανικό εμπόριο. «Είναι τεράστια ώθηση ο τουρισμός για το λιανικό εμπόριο και καταγράφουμε την ικανοποίησή μας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου. Η ανησυχία για τον Οκτώβρη και μετά υπάρχει, τόνισε, για το λόγο ότι πάντα αυ τοί οι μήνες είναι πιο δύσκολοι, όμως αυτό που οφείλουν να κάνουν είναι να δίνουν πολύ καλές τιμές στον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.