Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει νέα παγκόσμια Στρατηγική για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια κατά τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας

 

 

Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα βρεθούν στο επίκεντρο των διεθνών πρωτοβουλιών του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσα από μια νέα στρατηγική η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων βάσει φύλου ανά την υφήλιο.

 

Η νέα στρατηγική, που εγκαινιάζεται κατά τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, θέτει τα πλαίσια μέσα στα οποία το ΗΒ θα εργαστεί για να αντιμετωπίσει την ανισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα. Θα παλέψουμε ενάντια σε προσπάθειες στέρησης των δικαιωμάτων των γυναικών και θα εργαστούμε για αυτό με εταίρους από όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά, η στρατηγική αυτή δεσμεύει το 80% των αναπτυξιακών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης σε διμερή προγράμματα αρωγής που εστιάζουν στην ισότητα των φύλων μέχρι το 2030.

 

Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί προς την ισότητα των φύλων αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές. Κλιματική αλλαγή και ανθρωπιστικές κρίσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσανάλογα γυναίκες και κορίτσια, σε χώρες όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν γίνονται προσπάθειες αφαίρεσης δικαιωμάτων από τις γυναίκες, περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφονται σε εμπόλεμες ζώνες όπως την Ουκρανία και η διαδικτυακή βία εναντίον των γυναικών ολοένα και αυξάνεται.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε:

 

«Η προώθηση της ισότητας των φύλων και της αντιμετώπισης των διακρίσεων είναι προφανώς σωστή προσέγγιση. Δημιουργεί συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ενδυνάμωσης του αισθήματος ασφάλειας. Πρόκειται για τον θεμέλιο λίθο όλων των υγιών δημοκρατιών.

 

Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις μας έχουν βελτιώσει πολλές ζωές ανά τον κόσμο, με περισσότερα κορίτσια να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, λιγότερα να εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο και περισσότερες γυναίκες να έχουν ανελιχθεί σε πολιτικές θέσεις εξουσίας. 

 

Αυτές οι κατακτήσεις όμως, για τις οποίες καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές. Συνεπώς, ενισχύουμε την δουλειά μας για αντιμετώπιση των ανισοτήτων, εκεί και όπου υπάρχουν».

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει τη νέα στρατηγική στη Σιέρα Λεόνε, όπου θα επισκεφτεί ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στην πόλη Μπο, γενέτειρα της μητέρας του, όπου θα επιθεωρήσει πώς προχωρούν τα έργα που χρηματοδοτούντα από το ΗΒ και τη θετική επίδραση που αυτά έχουν σε γυναίκεις και κορίτσια.

 

Στο νοσοκομείο, ο κ. Κλέβερλι θα δει πώς η χρηματοδότηση του ΗΒ έχει βελτιώσει τις τράπεζες αίματος και τον εξοπλισμό, έχει αυξήσει τις δυνατότητες ηλεκτροδότησης και έσωσε τις ζωές πολλών εγκύων. Στο σχολείο, μικρά κορίτσια θα μιλήσουν σχετικά με τα όνειρά τους για το μέλλον. Το ΗΒ στηρίζει μαθήτριες να μιλήσουν για την πρόληψη της βίας.

Η στρατηγική αυτή δίνει έμφαση στην εκπαίδευση κοριτσιών, στην ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών και πρωτοπορεί στη διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους, βάζοντας τέλος στην έμφυλη βία, προκλήσεις που το ΗΒ θεωρεί τις πλέον έντονες.

Δεσμεύει το ΥΠΕΞ στη συμμετοχή όλου του δικτύου διπλωματικών αποστολών ανά τον κόσμο ώστε η στρατηγική αυτή να φέρει αποτελέσματα. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων από τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών και σχετικές δεσμεύσεις ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται, όπου θα εγείρουν τα πιο επείγοντα θέματα με τις οικείες κυβερνήσεις. Το ΗΒ θα αναπτύξει επίσης νέα φιλόδοξα προγράμματα έρευνας, που θα συνδράμουν στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

 

Πέραν της στρατηγικής, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα ενημέρωσης για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών, το οποίο θα εστιάζει στην υποσαχάρια Αφρική, όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτεροι αριθμοί παιδικών γάμων και μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο.

 

Φτάνοντας σε 10.4 εκατομμύρια γυναίκες, το πρόγραμμα θα λάβει περίπου £200 εκατ. και αναμένεται να αποτρέψει μέχρι 30,600 μητρικούς θανάτους, 3.4 εκατ. μη ασφαλείς αμβλώσεις και 9.5 εκατ. ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

 

Επιπλέον, το ΗΒ αυξάνει την υποστήριξη του σε γυναικείες οργανώσεις, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό τους ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα τις φωνές γυναικών και κοριτσιών στα κοινωνικά κινήματα. Το Equality Fund θα αναλάβει την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους αυτού του προγράμματος, που έχει προϋπολογιστεί στα £38 εκατ.

 

Η Τζες Τόμλιν, ανώτερη εκτελεστική διευθύντρια του Equality Fund, ανέφερε:

 

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία, καθώς αναδεικνύει πως όλοι οι τομείς μπορούν να συνδράμουν -με τόλμη και αίσθηση του κατεπείγοντος- για να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους σε γυναικείες οργανώσεις παντού στον κόσμο. Τα φεμινιστικά κινήματα είναι αυτά που θα προσφέρουν λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία και η στήριξή τους με τους απαραίτητους πόρους σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από εμάς».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy