Το «υπεξ» αρχίζει καταμέτρηση των Τ/κ στο εξωτερικό

Σχέδιο καταμέτρησης των Τ/κ στο εξωτερικό και ενθάρρυνσης της επιστροφής τους, καταρτίζει το «υπουργείο εξωτερικών» που σύντομα θα είναι έτοιμο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι μιλώντας για παραμελημένους «πολίτες της χώρας» που – όπως είπε – «για μας είναι σημαντικοί και θα κάνουμε γι’ αυτούς αυτό που πρέπει».
 
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, οι δηλώσεις Οζερσάι έγιναν χθες στη «βουλή», στο τέλος της συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού του «υπουργείου» του. Να σημειωθεί ότι χθες σε δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είχε πει ότι θέλουν να επαναπατρίσουν Τ/κ του εξωτερικού και αυτοί να επενδύσουν στην τ/κ πλευρά.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ενώπιον των «βουλευτών» ότι θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα συλλέξουν και θα εφαρμόσουν νέες πολιτικές. «Θέλουμε όλοι να δούμε το εξής: Οι Τ/κ δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε μειονότητα, ούτε θα γίνουν μειονότητα. Σε περίπτωση που σηκώσουμε το κεφάλι μας και δούμε εκτός του νησιού, θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των Τ/κ είναι σε πολύ σημαντικά νούμερα. Αλλά σε αυτό το θέμα δεν έγιναν πολλά και εμείς θα κάνουμε ένα πρόγραμμα γι’ αυτό».
 
Ο κ. Οζερσάι είπε ότι θα προβούν και σε «νομοθετικές μεταρρυθμίσεις» για θέματα εκτελωνισμού και αγοραπωλησίας ακινήτων όσων ζουν στο εξωτερικό. Προεκλογικά, είπε, ο ίδιος σε συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο με Τ/κ που ζουν εκεί, είχε μιλήσει για δικαιώματα που πρέπει να δοθούν σε όσους Τ/κ διαμένουν στο εξωτερικό είτε επιστρέψουν στην Κύπρο είτε όχι.
 
Για πρώτη φορά, σημείωσε, κάνει δημόσια αναφορά στη μελέτη που έχει κάνει επί του θέματος το «υπουργείο εξωτερικών» και είπε ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Ιούνιο στην Βρετανία. Δεν είναι μόνο η καταμέτρηση των Τ/κ που ζουν είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αυστραλία, πρόσθεσε, να συλλέξουν μια σειρά πληροφοριών τις οποίες θα κατηγοριοποιήσουν.
 
Θα αναλάβουν, πρόσθεσε, την πρωτοβουλία για καταμέτρηση των Τ/κ στην Αγγλία κάθε 10 χρόνια. Δεν θα καταμετρούν μόνο, εξήγησε, αλλά θα ρωτούν τους Τ/κ και κάποιες άλλες ερωτήσεις, όπως για το επάγγελμά τους.
 
Το θέμα, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, συζήτησαν κατά την επίσκεψή τους με τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν στην Άγκυρα, η οποία στηρίζει το εν λόγω πρόγραμμα.
 
Οι Τ/κ του εξωτερικού, πρόσθεσε, μπορούν να ενεργοποιηθούν όσον αφορά το λόμπι στις χώρες που ζουν.
 
Σημείωσε επίσης ότι στην «κυβέρνηση» δεν έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά το να δοθεί σε αυτά τα άτομα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλά θα προβούν σε άλλες «νομοθετικές» μεταρρυθμίσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.