Το ισχυρό ευρώ δεν ενοχλεί την ΕΚΤ

  • Την περασμένη Τρίτη η ισοτιμία με το δολάριο ξεπέρασε μάλιστα για πρώτη φορά σε δυόμισι χρόνια το 1,20 δολάριο

Από τις αρχές του χρόνου το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου. Ένα ισχυρότερο ευρώ ευχαριστεί τους καταναλωτές, ανησυχεί όμως τους οικονομολόγους. Μέχρι στιγμής πάντως η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει.

Το ευρώ ενισχύεται συνεχώς στις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη Τρίτη η ισοτιμία με το δολάριο ξεπέρασε μάλιστα για πρώτη φορά σε δυόμισι χρόνια το 1,20 δολάριο. Η ενίσχυση του ευρώ δεν πλήττει μόνο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών. Ανησυχεί και την ΕΚΤ, η οποία ωστόσο δεν λαμβάνει κάποια μέτρα «εξασθένησης» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Και ας μην ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας παρεμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι λόγοι ενίσχυσης του ευρώ από τις αρχές του 2017 ποικίλλουν. Παρατηρητές αποδίδουν την εξέλιξη στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ενδείξεις για τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Ένας λόγος θα μπορούσε ωστόσο να είναι και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία δεν ανακάμπτει τόσο δυναμικά όσο στο παρελθόν. Η ευφορία που πυροδότησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αγορές εξανεμίστηκε, μιας και ο Aμερικανός Πρόεδρος δεν εφάρμοσε καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η Commerzbank δεν αποκλείει παρέμβαση Ντράγκι το Σεπτέμβριο

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το δολάριο. Από τη μια οι πλημμύρες και καταστροφές στην Πολιτεία του Τέξας εντείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών και από την άλλη την περασμένη Τρίτη η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή. Με δεδομένους αυτούς τους κινδύνους οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε «σίγουρα λιμάνια», όπως το ελβετικό φράγκο. Την ίδια στιγμή όμως μειώνεται η αξία του δολαρίου.

Από την πλευρά της η Φραγκφούρτη παραμένει ψύχραιμη. Την περασμένη Παρασκευή μετά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι δεν είπε λέξη για το ευρώ κι ας γνωρίζει καλά ότι ένα ισχυρό ευρώ καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα της Ευρωζώνης στο εξωτερικό, γεγονός που ενδέχεται να συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος της ΕΕ για πληθωρισμό 2%.

Γιατί όμως σιωπά ο Μ. Ντράγκι; Οι ειδικοί δεν δίνουν εύκολες απαντήσεις. Κάποιοι θεωρούν την ισοτιμία 1,2 δολαρίου «δίκαιη», τονίζοντας ότι η η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου απέχει ακόμα πολύ από το 1,80 που είχε φθάσει το καλοκαίρι του 2008. Κάποιοι άλλοι προειδοποιούν ότι πάντοτε είναι επικίνδυνο όταν μια κεντρική τράπεζα λαμβάνει μέτρα εξασθένισης του νομίσματός της. Και αυτό διότι επί της αρχής οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες του πλανήτη έχουν συμφωνήσει να μην παρεμβαίνουν άμεσα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι οικονομολόγοι της γερμανικής Commerzbank πάντως δεν αποκλείουν μια παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

68 γερμανικές τράπεζες «απέτυχαν» στα stress test της Bundesbank

Bundesbank• Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από τη διατήρηση των χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο προαιρετικός έλεγχος που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) -και του οποίου τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα- δείχνει ότι η μία στις είκοσι γερμανικές τράπεζες, ήτοι ποσοστό 4,5% του τραπεζικού συστήματος (πέραν των συστημικών τραπεζών), δεν θα άντεχε σε ένα επιτοκιακό σοκ, ούτε σε ένα κραχ των τιμών ακινήτων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Bundesbank επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του stress test, το οποίο δεν έχει ζητηθεί από την ΕΚΤ, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου της την επόμενη Πέμπτη. 

Τα αποτελέσματα του stress test λένε ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από τη διατήρηση των χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η πίεση αυτή «μετρήθηκε» και δείχνει ότι αν αυτά διατηρηθούν έτσι μέχρι και το 2021, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τραπεζικών εσόδων κατά 40% με συνέπειες τέτοιες που θα υποχρεώσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Από το σύνολο των μη συστημικών τραπεζών οι τράπεζες που απέτυχαν να περάσουν τα stress test είναι 68 και αφορούν τράπεζες με ενεργητικό έως 30 δισ. ευρώ. Τυπικά η Bundesbank δεν ήταν υποχρεωμένη ούτε το stress test να κάνει ούτε καν να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα. Άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν γίνει ανάλογα τεστ από τις κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο της κεφαλαιακής αντοχής των μη συστημικών τραπεζών και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. 

Η δημοσιοποίησή τους από την Bundesbank ερμηνεύεται ως κίνηση για την άσκηση πίεσης προς τον Μ. Ντράγκι ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου με θέμα την αναπροσαρμογή ή όχι της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, για την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρόσφατη ομιλία του στο Jackson Hole, απέφυγε να κάνει αναφορές των προθέσεών του.

Το μόνο που ανέφερε απαντώντας σε ερωτήματα ήταν ότι «ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής υποστηρικτικής πολιτικής» είναι ακόμα αναγκαίος για το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και παρόλ’ αυτά το ευρώ γνώρισε νέα ισχυρή άνοδο.

Η Bundesbank μέσω της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του stress test αποδίδει τώρα στην ΕΚΤ τις ευθύνες για τις πιέσεις στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ορισμένοι αναλυτές σχολιάζοντας το γεγονός της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress test υποστηρίζουν ότι η πίεση του Βερολίνου στην ΕΚΤ θα ενισχυθεί και θα είναι πολύ δύσκολο για αυτή να αποφύγει την εξαγγελία του ενδεχομένου μιας προσαρμογής στην κατεύθυνση του «tapering» είτε στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είτε στην αντίστοιχη του Οκτωβρίου. 

Πηγή: capital.gr

[dropcap]

Επενδύσεις στην Ισπανία…

Τα ισπανικά start-up καταγράφουν θετικoύς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι αναμένεται μάλιστα να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια. Πολλοί Γερμανοί επιλέγουν πλέον την Ισπανία για δουλειά, κι αυτό παρά τους χαμηλότερους μισθούς.

Η Σάρα Μιντενμπέργκερ είχε μια καλή δουλειά στη Φρανκφούρτη πριν αποφασίσει να μετακομίσει στην Ισπανία για να αναλάβει διευθυντική θέση στο τμήμα επικοινωνίας του start-up «Spotathome». «Μου αρέσει το πνεύμα εργασίας, η δημιουργικότητα των Ισπανών, το κλίμα στη χώρα. Όλα αυτά ταιριάζουν στον ανοιχτό χαρακτήρα μου» αναφέρει στην DW. To «Spotathome» είναι ένα διαδικτυακό πόρταλ ενοικίασης διαμερισμάτων. Η Γερμανίδα διευθύντρια επικοινωνίας κατάγεται από το Καϊζερσλάουτερν. Μέχρι στιγμής μιλά λίγα Ισπανικά. Στο μέλλον θα ήθελε να μείνει στη Μαδρίτη.

Αλλά τι είναι αυτό που προσελκύει ολοένα περισσότερους Γερμανούς -και όχι μόνο- επιχειρηματίες και εργαζομένους στην Ισπανία; Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών είναι αδρά. Το 2017 διατέθηκαν υπέρογκα ποσά προς στήριξη start-up επιχειρήσεων, πιο συγκεκριμένα σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2016. «Πρόκειται για έναν κανονικό πυρετό!», λέει χαρακτηριστικά ο Αλεχάντρο Ατράχο, ένας εκ των ιδρυτών του «Spotathome».

Εντούτοις, ταλαντούχοι νέοι επαγγελματίες, όπως η Σάρα Μιντενμπέργκερ, δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές στην Ισπανία. Το ετήσιο εισόδημα για έναν απλό προγραμματιστή ανέρχεται στα 30.000 ευρώ μεικτά κατά μέσο όρο, ενώ γενικότερα για τον κλάδο της πληροφορικής το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι γύρω στις 26.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με αυτούς τους μισθούς η Ισπανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκριτικά, στη Γερμανία ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος μισθός ανέρχεται στα 47.000 ευρώ ενώ στην Ολλανδία στα 50.000. Οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη έχουν γίνει φέτος σημαντικά κέντρα για την ίδρυση και ανάπτυξη start-up επιχειρήσεων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Ροδόλφος Καρπιντιέρ, παλιός γνώριμος στο χώρο των ισπανικών επενδύσεων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει δυναμικά στο χώρο του ίντερνετ.

Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά των start-up αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία χρόνια και οι ευκαιρίες για εξαγορές επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, όπως της πλατφόρμας διαδικτυακών αγοραπωλησιών Privalia, η οποία πωλήθηκε προς 500 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που έδωσε ώθηση στον κλάδο είναι η βελτίωση, μετά από χρόνια παρακμής, της πιστοποίησης «made in Spain». Έτσι πολλοί Ισπανοί επενδυτές επιλέγουν πλέον να χρηματοδοτήσουν ισπανικά start-up, ενώ μεγάλοι ισπανικοί όμιλοι, όπως η Telefonica ή ακόμη και τράπεζες ανοίγουν διαρκώς νέα, θυγατρικά start-up.

Άλλος ένας λόγος που συνέβαλε στην εκρηκτική ανάπτυξη των ισπανικών start-up ήταν και η γενικότερη βελτίωση της εικόνας της ισπανικής οικονομίας μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από το 2012, όταν οι ισπανικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά.

Αυτή τη θετική εικόνα δεν αποδεικνύουν στη θεωρία μόνο τα στατιστικά στοιχεία. Την επιβεβαιώνουν και πολλοί Ισπανοί επιχειρηματίες στην πράξη. Η ισπανική κρίση που ξέσπασε εν πολλοίς λόγω της φούσκας ακινήτων, έστρεψε πολλούς Ισπανούς στην αναζήτηση νέων μορφών επιχειρηματικότητας με έμφαση στο διαδίκτυο. Κι όπως φαίνεται σήμερα αυτή η στροφή έχει πετύχει.

Πηγή: Deutsche Welle

 

[/dropcap]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy