Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αναμένεται να αποφασίσει αύριο για το πώς θα προχωρήσει η εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει σταματήσει λόγω της έφεσης που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, από τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Η εκδίκαση υπόθεσης έχει αναβληθεί δυο φορές μέχρι στιγμής, μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, εν αναμονή της ακρόασης της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία και εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε στο Ανώτατο αίτημα για σύντομη εκδίκαση της έφεσης προκειμένου σε περίπτωση που επιτύχει να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου για όλους τους κατηγορούμενους.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη τελευταία δικάσιμο, δικηγόροι κατηγορουμένων στην υπόθεση απέστειλαν επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας την αναστολή της υπόθεσης.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Κατηγορούμενοι ήταν και οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή οι οποίοι απαλλάχθηκαν και αθωώθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο έκανε αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας λόγω κοινού θεμέλιου γεγονότων αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο αποτελούμενο από τους Λ. Καλογήρου, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα.

Το δικαστήριο αποφάσισε όπως η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχιστεί για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.