Το καλάθι της νοικοκυράς είναι «τρύπιο» και αδειάζει συνεχώς…

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Καμία πρόθεση από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να παρεκκλίνει από τις  νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της, οι οποίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών, αλλά τα διογκώνουν ακόμη περισσότερο.


Η βαθιά οικονομική κρίση στην Κύπρο υποβόσκει εδώ και πολλούς μήνες. Καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, στις τιμές των σιτηρών, στις τιμές του σιδήρου και των οικοδομικών υλικών, στις τιμές των λιπασμάτων, στις τιμές βασικών αγαθών. Το καλάθι της νοικοκυράς είναι «τρύπιο» και δεν γεμίζει!

Μπροστά στο νέο αυτό κύμα αυξήσεων, αλλά και μεγάλου πληθωρισμού, καθώς και των αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Συμπεριφέρεται ως εργοδότης-επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενη τις αυξήσεις στις τιμές για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις φορολογικές της εισπράξεις.

Το ΑΚΕΛ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά το Προεδρικό και η Πινδάρου δεν απαντούν και περί άλλα τυρβάζουν. Το ίδιο πράττει και ο υποψήφιος Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος επέλεξε στάση σιωπής και αποδοχής των κυβερνητικών πολιτικών. Άλλωστε, οι κ.κ. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης στήριξαν και εφάρμοσαν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές τα τελευταία εννέα χρόνια.


Το ΑΚΕΛ εισηγείται τη δημιουργία ταμείου στήριξης των ευάλωτων ομάδων, το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Ζητά μείωση των φορολογιών στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα. Επίσης, η ΠΕΟ ζητά πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ για όλους τους εργαζομένους. Για ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Αύξηση των ελέγχων και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και την ύπαρξη διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών. Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ.

Προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας υπάρχουν με πρωτοβουλία τόσο του ΑΚΕΛ, όσο και της ΠΕΟ. Προτάσεις για ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων και ευρύτερα της οικονομίας. Είναι προτάσεις που εντάσσονται στην κοινωνικο-οικονομική φιλοσοφία του ανεξάρτητου υποψηφίου Α. Μαυρογιάννη και απορρίπτονται από τους συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους σε αντιλήψεις υποψηφίους Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη. Αν θέλουμε λοιπόν την αλλαγή για να πάρουμε ανάσες, τότε στηρίζουμε και ψηφίζουμε για νέο Πρόεδρο τον Α. Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.