Το καλύτερο για όλο τον πλανήτη, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σολτς

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία «θα ήταν το καλύτερο για όλο τον πλανήτη», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην DW  ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών των καυσίμων διεθνώς, καλώντας τις χώρες-παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Καγκελάριος υπήρξε επικριτικός έναντι του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε για τον «πολύ βάναυσο πόλεμο» στην Ουκρανία και για μια «ιμπεριαλιστική προσέγγιση».

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο τον προειδοποίησε ότι ο πόλεμος «δεν θα έχει καλή έκβαση» για τη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι οι διεθνείς κυρώσεις πλήττουν σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ο Καγκελάριος τόνισε ότι για δεκαετίες η Ρωσία θα μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη και μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι να σταματήσει τον πόλεμο.

Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο Γερμανός Καγκελάριος εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο σε διεθνές επίπεδο να επιδοτηθεί η ενέργεια ώστε να μειωθούν οι τιμές, αλλά «είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να αυξάνουμε την προσφορά» των καυσίμων. «Συζητούμε με όλες τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και προσπαθούμε να τις πείσουμε να αυξήσουν τις δυνατότητές τους, ώστε να βοηθήσουμε την παγκόσμια αγορά», επισήμανε.

Στη συνέντευξη ο Καγκελάριος Σολτς επέμεινε στην αναγκαιότητα τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή, αλλά για την παγκόσμια ασφάλεια. Επεσήμανε δε ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τις χώρες που υποφέρουν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύοντας το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Σίτισης του ΟΗΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε σιτηρά από τις οποίες πλήττονται ιδιαιτέρως οι χώρες στην Αφρική.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να στηρίξουν πρώην αποικίες τους. «Η Γερμανία και όλες οι χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν πρέπει να είναι πολύ ειλικρινείς και να παραδεχτούν ότι αυτό το παρελθόν είναι μέρος της ιστορίας τους και ότι έχουν ευθύνη να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με αυτές τις χώρες, για παράδειγμα στην Αφρική», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Καγκελάριος, τονίζοντας την εγγύτητα της Αφρικής με την Ευρώπη και ότι είναι σημαντικό να εργαστούμε εντατικά, όπως είπε, για τη βελτίωση των σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας, που είναι «η βάση για έναν πολυμερή κόσμο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy