Το καθεστώς εργοδότησης εκπαιδευτικών δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα

Μετέωρο κινδυνεύει να μείνει το σύστημα διορισμών

Μετέωρο κινδυνεύει να μείνει το σύστημα διορισμών με τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων, λόγω της κάλυψης μονίμων εκπαιδευτικών αναγκών και θέσεων από μη μόνιμο προσωπικό. Κατά τη χθεσινή συζήτηση για τη νέα σχολική χρονιά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ έθιξαν ιδιαίτερα το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, με τον πρόεδρο της οργάνωσης των Καθηγητών Μέσης, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, να καταγγέλλει ότι το 15% των εκπαιδευτικών αναγκών καλύπτεται από έκτακτο προσωπικό, ενώ σε άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης το ίδιο ποσοστό φτάνει μόλις στο 5%. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ προειδοποίησε ότι εάν δεν αυξηθούν οι προσφερόμενες μόνιμες θέσεις, τότε σε δύο χρόνια από σήμερα το νέο σύστημα διορισμού θα έχει ακυρωθεί, καθώς θα έχουμε μεν σύστημα, όμως χωρίς θέσεις διορισμού.

Το θέμα των μορφών εργοδότησης εκπαιδευτικού προσωπικού σε μη μόνιμη βάση έψεξε και η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. Επεσήμανε ότι η πολιτική για αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού παράλληλα με την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας υλοποιείται σε 50 σχολεία με μόνιμο προσωπικό, ενώ, αντίθετα, στα 110 σχολεία ΔΡΑΣΕ με αγορά υπηρεσιών και τόνισε ότι η Οργάνωσή της απαιτεί οι ανάγκες αυτές να καλύπτονται από τους δύο καταλόγους. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει αργοπορία στη στελέχωση των δημοτικών σχολείων και ο λόγος είναι το ότι η στελέχωση των σχολείων γίνεται με έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που είναι συμβασιούχοι. Όταν αυξηθούν, είπε, οι οργανικές και μόνιμες θέσεις, θα περιοριστούν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και θα ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα της αργοπορίας στελέχωσης των σχολείων.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ο πρόεδρος των Γονέων Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, επεσήμανε ότι ποσοστό 13% των μαθητών εντάσσεται από τη Δημοτική στη Μέση Εκπαίδευση με πρόβλημα αναλφαβητισμού και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πολλά παιδιά δεν είναι σε θέση να παρακαθίσουν σε γραπτή αξιολόγηση.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατήγγειλαν και προβλήματα στις υποδομές. Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ κατήγγειλε ότι στην ειδική εκπαίδευση υπάρχουν πολλά παράπονα για ελλείψεις σε αίθουσες, με αποτέλεσμα να γίνονται τάξεις ειδικής εκπαίδευσης ακόμη και αποθήκες. Σε ό,τι αφορά τη Μέση Εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ επεσήμανε ότι υπάρχουν σε όλες τις επαρχίες περιπτώσεις γυμνασίων στα οποία καταργούνται εργαστήρια για να χωρέσουν μαθητές.

 

 

Το 15% των αναγκών καλύπτεται με έκτακτους
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης των καθηγητών Μέσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, καταγγέλλει ότι το 15% των εκπαιδευτικών αναγκών καλύπτεται από έκτακτο προσωπικό, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια το νέο σύστημα διορισμών να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.