Η χειρότερη χρονιά σύμφωνα με τους εμπορευόμενους της Λεμεσού

Γράφει Τάσος Τσαππαρέλλας

Είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, μα η καθημερινή εικόνα στο κέντρο της Λεμεσού παραμένει καταθλιπτική. Ευτυχώς που είναι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Λεμεσού στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, για να μας θυμίζει ότι έχουμε γιορτές, μας λένε με εμφανή απογοήτευση οι καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού. Η συνολική εικόνα, όπως μας λένε χαρακτηριστικά, καθόλου δεν μυρίζει… Χριστούγεννα.

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά όλοι συμφωνούν στους κυριότερους και καλούν τους αρμόδιους φορείς να λάβουν πρακτικά μέτρα για την αποτροπή της ολικής ερήμωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Πώς να ζωντανέψει το κέντρο

IOANNA ARZANIDOU

«Είμαι υπεύθυνη σ’ αυτό το κατάστημα στην οδό Ανεξαρτησίας τα τελευταία 14 χρόνια και σίγουρα η φετινή προ χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι η χειρότερη από όλες τις προηγούμενες», θα μας πει η Ιωάννα Αρζανίδου, η οποία καλεί όλους τους αρμόδιους να προβληματιστούν και να βρουν τρόπους για την αναζωογόνηση του κέντρου.

Κύρια αιτία της ερήμωσης του κέντρου, όπως πιστεύει, είναι η λειτουργία του Mall στο Ζακάκι, το οποίο τράβηξε τον κόσμο από το παραδοσιακό παζάρι της Λεμεσού. Υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να προβληματίσουν, προσθέτει, όπως είναι οι χώροι στάθμευσης, ειδικά για το κέντρο της πόλης, όπου ο καθένας πριν αποφασίσει να κατέβει αρχίζει να προβληματίζεται για το πού θα σταθμεύσει το αυτοκίνητό του.

Αποψη της Ι. Αρζανίδου είναι ότι θα πρέπει να πεζοδρομοποιηθεί η οδός Ανεξαρτησίας από τα φώτα του Πεντάδρομου, μέχρι και την οδό Αθηνών. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθούν οι καφετέριες, όπου ο κόσμος να μπορεί να έρθει με τις οικογένειές του, να περπατήσει, να ψωνίσει, να ξεκουραστεί και γενικά να έχει μια έξοδο ήσυχη μακριά από οχήματα, θορύβους και πολλές φορές και κινδύνους, καταλήγει.

Αβάσταχτος ο αθέμιτος ανταγωνισμός

GIANNIS KONSTANTINOU3

Το γενικότερο πρόβλημα του λιανικού εμπορίου, θα μας πει ο Γιάννης Κωνσταντίνου, που διατηρεί παραδοσιακό ραφτάδικο στο κέντρο της πόλης, το δημιούργησε η οικονομική κρίση και η κρίση του τραπεζικού μας συστήματος. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο της Λεμεσού, υποστηρίζει, τα τελευταία χρόνια έκαναν τεράστιες προσπάθειες για την αναζωογόνηση του κέντρου, αλλά δεν είναι αρκετά. Ο κόσμος έφυγε από το κέντρο, μας λέει, γιατί τρέχει στα μεγαλοκαταστήματα και μεγαλοϋπεραγορές.

Δυστυχώς η πολιτική που ακολουθείται, συνεχίζει ο Γ. Κωνσταντίνου, ευνοεί αυτές τις μεγαλοεπιχειρήσεις και αφήνει εκτεθειμένους τους μικρομεσαίους. Είναι τα θέματα του ωραρίου και του ενοικίου, τονίζει, τα οποία δημιουργούν συνθήκες αβάσταχτου, αθέμιτου ανταγωνισμού για τους μικρούς. Πέραν τούτου όμως, προσθέτει, είναι και το μεγάλο πρόβλημα του χώρου στάθμευσης, που εξακολουθεί να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να κατέβει ο κόσμος κάτω στο παραδοσιακό παζάρι.

Οι δικοί μας οι κλάδοι, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, καταλήγει ο Ι. Κωνσταντίνου, έχουν αφανιστεί και πολύ φοβάμαι πως εάν δεν αλλάξουμε πολιτική και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, το ίδιο θα συμβεί και με όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Να ενθαρρυνθεί ο οικογενειακός περίπατος

ELENI IAKOVIDOU

Η Ελένη Ιακωβίδου εργάζεται στην περιοχή της οδού Ανεξαρτησίας τα τελευταία 18 χρόνια και είναι υπεύθυνη καταστήματος υποδημάτων. Ποτέ προηγουμένως δεν νιώσαμε τόση εγκατάλειψη, θα μας πει. Αυτό που «γονάτισε» κυριολεκτικά το κέντρο της Λεμεσού, τονίζει, είναι το Mall στο Ζακάκι. Και συμπληρώνει: «Εχει αλλάξει ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς των καταναλωτών. Τους πιέζει πλέον ο χρόνος και ο καθένας προσπαθεί να κάνει τα ψώνια του στα γρήγορα. Θέλει εύκολη στάθμευση, θέλει να έχει πολλές επιλογές στον ίδιο χώρο κ.λπ.».

Το κέντρο της πόλης έχει σοβαρό πρόβλημα με τη στάθμευση, συμπληρώνει και είναι κάτι που προβληματίζει και αγχώνει τον κόσμο.

Αυτό που κατά την άποψη της Ε. Ιακωβίδου θα πρέπει να γίνει, είναι να ενθαρρυνθεί ο οικογενειακός περίπατος μέσα στον αστικό πυρήνα, εκεί όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να συνδυάσουν τα ψώνια τους με πολλά άλλα πράγματα, την αναψυχή, την επιμόρφωση των παιδιών τους για την πόλη τους, τον καφέ, το φαγητό. Εκφράζει την εκτίμηση πως η πεζοδρομοποίηση της οδού Ανεξαρτησίας θα βοηθούσε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η Ε. Ιακωβίδου κρίνει ως πολύ βοηθητικές τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού στο κέντρο της πόλης, αλλά όχι αρκετές για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Υπάρχει ελπίδα…

KRISTIS DIMITRIOU

Την εκτίμηση ότι αυτά τα Χριστούγεννα είναι τα πιο κρίσιμα για το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού εκφράζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών του Κέντρου Λεμεσού, ΠΟΒΕΚ, Κρίστης Δημητρίου.

Ωστόσο, εκφράζει ταυτόχρονα και μερική αισιοδοξία ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 τα πράγματα θα καλυτερέψουν, τουλάχιστο για τη Λεμεσό, όπως υποστηρίζει. Προσδοκούμε, μας είπε, ότι η Λεμεσός θα αρχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς της τεράστιας προσπάθειας, που έγινε στο παραλιακό μέτωπο από τη μαρίνα, το Παλιό Λιμάνι, την προκυμαία μέχρι την Ακτή Ολυμπίων.

Δυστυχώς, τόνισε, στην καθημερινότητα το κέντρο της πόλης έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το Mall στο Ζακάκι, γιατί δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του κέντρου της πόλης και όχι μόνον. Προς τούτο κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να μην ανανεώσει ξανά το μεροληπτικό διάταγμα της εργάσιμης Κυριακής, που βολεύει μόνο τα μεγάλα καταστήματα, όπως αναφέρει.

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το κέντρο, ο Κρ. Δημητρίου κρίνει ως πολύ πετυχημένη την καινοτομία που υιοθετήθηκε για τη δημιουργία κινητής καφετέριας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου) . Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι η μετατροπή του περιπτέρου της πλατείας σε μια δεύτερη καφετέρια μετά από αποδοχή του αιτήματος από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο.

Η συνύπαρξη χώρων εστίασης με τα εμπορικά καταστήματα, συνεχίζει, δημιουργεί ένα πετυχημένο συνδυασμό, που δεν προϋπήρχε, αλλά τώρα φαίνεται να προσελκύει κόσμο, που θεωρεί το ψώνισμα, τον καφέ και τη βόλτα σαν τον καινούργιο τρόπο ζωής.

Κατά τα άλλα, καταλήγει ο Κρ. Δημητρίου, «αναμένουμε κάποια καλά νέα από πλευράς του κράτους, αλλά και των τραπεζών, για να αρχίσει το κλίμα να αλλάζει. Χρειαζόμαστε κινήσεις τέτοιες, που να μας βγάζουν από το ψυχολογικό σοκ, που όλοι έχουμε υποστεί».