
Αντί η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου να αντλήσει παραδείγµατα από την πανδηµία της COVID-19 και να προβεί στην αναγκαία θωράκιση της δηµόσιας υγείας, αλλά και να παροτρύνει για τη βελτίωση της ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης των πολιτών, προτίµησε να πορευτεί µε την προπανδηµιακή γνωστή πορεία της.
Πιο συγκεκριµένα, κατά την πρόσφατη Ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τέθηκε ενώπιον του Σώµατος προς ψήφιση η Έκθεση µε τίτλο «Πανδηµία της COVID-19: διδάγµατα που αντλήθηκαν και συστάσεις για το µέλλον», η οποία υπερψηφίστηκε µε 385 ψήφους που προήλθαν κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, την Οµάδα των Φιλελευθέρων αλλά και των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών. Στον αντίποδα, οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ και η Οµάδα της Αριστεράς καταψήφισαν την Έκθεση.
Μεταξύ άλλων, στην Έκθεση δεν γίνεται αναφορά στην άρση των πατεντών για τα εµβόλια και περιορίζεται στο κάλεσµα για ανταλλαγή πνευµατικών δικαιωµάτων και τεχνογνωσίας εντός του νοµικού πλαισίου. Η άρση των πατεντών για τα εµβόλια από τις µεγάλες φαρµακοβιοµηχανίες θα µπορεί να θέσει την υγεία των πολιτών πάνω από τα κέρδη, τόσο σε µία επικείµενη υγειονοµική κρίση όσο και γενικά στην υγειονοµική περίθαλψη.
Παράλληλα, η Έκθεση µπορεί να θεωρηθεί ως ελλιπής αναφορικά µε τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς, παρά το γεγονός ότι αναφέρει εν µέρει ότι δεν λειτούργησαν σε επαρκή βαθµό κατά την πανδηµία, δεν αναπτύσσει ικανοποιητικούς τρόπους για την επίτευξή τους σε επικείµενες συµφωνίες µε τις φαρµακοβιοµηχανίες και εν γένει στον τοµέα της Υγείας.
Στα αρνητικά της Έκθεσης µπορεί να συµπεριληφθεί και η αναφορά περί επιτυχούς και δίκαιης διανοµής του ευρωπαϊκού εµβολιασµού, αν και όλοι θυµόµαστε τις τραγικές καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα στις αρχές της πανδηµίας, όπου ορισµένα κράτη βρέθηκαν σε δεύτερη µοίρα.
Η ευρωβουλευτής της Οµάδας της Αριστεράς (ΚΚ Βοηµίας και Μοραβίας) Κατερίνα Κόνετσνα σε τοποθέτησή της χαρακτήρισε ως µονοµερή την εν λόγω Έκθεση. Τόνισε πως η ∆εξιά ήρθε σε συµµαχία µε τη φιλελεύθερη ∆εξιά και ένα τµήµα των σοσιαλδηµοκρατών για να ωθήσουν την αδιαφάνεια στη σύναψη συµβάσεων µε φαρµακοβιοµηχανίες και να αποκρύψουν την πραγµατικότητα των συνεπειών της πανδηµίας.
«Από τη µία η Έκθεση αναγνωρίζει ότι δεν πήγαν όλα καλά, αλλά από την άλλη λέει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν πολλά. Και αυτό που δεν πρέπει να κάνουµε είναι να τροµάξουµε τις φαρµακοβιοµηχανίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως η εικόνα που παρουσιάζουν οι δεξιοί ευρωβουλευτές για τον τρόπο µε τον οποίο η ΕΕ αντιµετώπισε τον Τρίτο Κόσµο απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, καθώς δεν συµπεριφέρθηκε αλληλέγγυα σχετικά µε την παροχή εµβολίων.
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Οµάδας της Αριστεράς (Αριστερό Μπλοκ Πορτογαλίας), Μαρίσα Ματίας, υπενθύµισε ότι το σοκ που προκάλεσε η πανδηµία στην αγορά εργασίας ήταν δραµατικό, ειδικά για τους επισφαλώς εργαζόµενους, τις γυναίκες, τους νέους και τους µετανάστες. «Αυτό το σοκ ήρθε ως συνάρτηση των πολλών χρόνων εργασιακών πολιτικών που αφήνουν τους εργαζόµενους απροστάτευτους», εξήγησε.
Ανέφερε επίσης ότι ο αντίκτυπος της πανδηµίας στους επαγγελµατίες υγείας και τους εργαζόµενους πρώτης γραµµής ήταν τεράστιος και αυτός ο αντίκτυπος είναι συνδεδεµένος µε την ανεπάρκεια πόρων, την εργασιακή ανασφάλεια και τους χαµηλούς µισθούς.
Κατέληξε τονίζοντας πως σε αυτή την Έκθεση υπάρχει µια εκκωφαντική σιωπή σχετικά µε την πνευµατική ιδιοκτησία των εµβολίων και την άρση των διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς (Κόµµα Εργατών Βελγίου) Μαρκ Μποτένγκα τόνισε ότι δεν µπορούµε πλέον να αφήσουµε την υγεία µας στα χέρια των µεγάλων φαρµακοβιοµηχανιών και των πολυεθνικών. «Η υγεία µας είναι πολύ σηµαντική και πρέπει να σπάσουµε τις πατέντες», πρόσθεσε. Υπογράµµισε πως πρέπει να δηµιουργήσουµε µια δηµόσια υποδοµή για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή φαρµάκων και εµβολίων στην Ευρώπη που να εξυπηρετούν µόνο το δηµόσιο συµφέρον. «Έτσι θα οικοδοµήσουµε όχι µόνο την αυτονοµία και την παραγωγική ικανότητα, αλλά και την εµπιστοσύνη των πολιτών», κατέληξε.
