Το Κίεβο χαιρετίζει την «αλλαγή στάσης» του Βερολίνου για εμπάργκο πετρελαίου και αποστολή όπλων στην Ουκρανία

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, Friday, April 22, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο είναι ευγνώμoν στο Βερολίνο για την αλλαγή της θέσης του έναντι της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου και την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για την αλλαγή της θέσης της σε μια σειρά από ζητήματα», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, στην οποία συμμετείχε και η Γερμανίδα ομόλογός του Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Η Γερμανία άλλαξε τη θέση της σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας πολιτικής έναντι της Ρωσίας», είπε.

Ο Κούλεμπα δήλωσε ότι το Κίεβο είναι «ευγνώμον στη Γερμανία για την υποστήριξη της θέσπισης του εμπάργκο πετρελαίου», κατά της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μέρος μιας έκτης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ που συζητείται, βρίσκει αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία.

«Καταλαβαίνουμε ότι αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση για τη Γερμανία», ανέφερε ο Κουλέμπα, ενώ προσέθεσε ότι η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «θέμα πολέμου και ειρήνης στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα απαντήσει στα αιτήματα της Ουκρανίας για ένταξη τον επόμενο μήνα.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος είναι ότι ο Πούτιν ήταν πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται την Ουκρανία», είπε ο Κουλέμπα.

Η Μπέρμποκ και ο Ολλανδός ομόλογός της Βόπκε Χούκστρα επισκέφθηκαν κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές γύρω από το Κίεβο στο πλαίσιο ενός αιφνιδιαστικού ταξιδιού στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.