“Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου”

“Δεν μπορεί κανείς πολιτικός, και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να λέει ότι η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και ότι δεν έχει σημασία αν ονομάζεται παράνομη ενέργεια ή ανάγκη λύσης του Κυπριακού”

Σε δήλωση προέβη το Επιτελείο του Υποψήφιου ΠτΔ Σταύρου Μαλά, αναφορικά με δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου για το Κυπριακό οι οποίες, όπως υποστηρίζει, ήταν επιεικώς ατυχείς.

Αυτούσια η δήλωση

Οι δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου για το Κυπριακό σε ραδιοφωνική εκπομπή ήταν επιεικώς ατυχείς.

Δεν μπορεί κανείς πολιτικός, και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να λέει ότι η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και ότι δεν έχει σημασία αν ονομάζεται παράνομη ενέργεια ή ανάγκη λύσης του Κυπριακού.

 

Στις ίδιες δηλώσεις του ο απερχόμενος Πρόεδρος ορθά διαπιστώνει ότι η μη λύση επιτρέπει παγίωση των τετελεσμένων και προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία είναι να την αποδεικνύουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά όχι μόνο δεν εξυπηρέτησαν αυτό το στόχο αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε εύφημο μνεία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας,  των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων.

 

Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών την αλλοπρόσαλλη στάση του απερχόμενου Προέδρου: Αφενός δεν θέλησε να αξιοποιήσει δεόντως τη θέση όλων των μερών στο Κραν Μοντανά για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Αφετέρου, θεωρεί ότι δεν έχει σημασία αν γίνεται αναφορά σε εισβολή και κατοχή.

Για τον Σταύρο Μαλά το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και θα εργαστεί για την επίτευξη λύσης που θα απελευθερώνει από την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό.
 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.