Το Κυπριακό Οινομουσείο γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ανακοινώνει ότι, μέσα στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (21 Μαΐου 2016), προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την οποία συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM), είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία.

Τα Μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών. Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μία μέρα μέχρι και μία εβδομάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το 2015 στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότερα από 35,000 Μουσεία σε 145 χώρες. Στην Κύπρο φέτος, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις διοργανωμένες από 25 μουσεία, μεταξύ 10 – 28 Μαΐου 2016.

Το Κυπριακό Οινομουσείο γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) με δωρεάν ζωντανές ξεναγήσεις κάθε δύο ώρες (09:00-17:00).

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν τις ακόλουθες ώρες:

1η – 09:00
2η – 11:00
3η – 13:00
4η – 15:00

Ρεσιτάλ του ντουέτου Briece Catherin (τσέλο) και Αννίνης Τσιούτη

Annini Briece

Το Κυπριακό Οινομουσείο την Τετάρτη 18 Μαίου 2016, εορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με την Τρίτη Σεζόν Σειράς Συναυλιών Μουσικής Δωματίου “Ορχήστρα ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ και οι Φίλοι της”.

Το ντούο, με τον τσελίστα Briece Catherin (Γαλλία) και την πιανίστα Αννίνη Τσιούτη (Κύπρος) θα ερμηνεύσει αριστουργήματα το 20ου αιώνα. Την Σονάτα του Dmitri Shostakovich, την μοναδική στο είδος “Τρυφερή Μελωδία” για τσέλο και πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα και η πρώτη σονάτα του Bohuslav Martinu.

Η συναυλία θα λάβει χώρα στο Κυπριακό Οινομουσείο και θα αρχίσει στις 20:00. Είσοδος Δωρεάν.

Η Αννίνη Τσιούτη (Κύπρος) μελέτησε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου με την κυρία Θέτιδα Δαλίτου. Μετά την απόκτηση του Πτυχίου της έγινε δεκτή στην École Normale de Musique de Paris, όπου παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και μουσικής δωματίου. Φοίτησε επίσης στο Conservatoire Claude Debussy, όπου της απονεμήθηκε η υποτροφία της Ville de Paris για τις επιδόσεις της κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004.

Παράλληλα έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο Paris 4 – Sorbonne στον κλάδο της Μουσικολογίας. Εκεί ειδικεύτηκε στην μουσική του 20ου αιώνα, και συγκεκριμένα στο έργο για πιάνο του Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Tον Οκτώβριο του 2005 παρουσίασε τη Maîtrise της με θέμα τις Τέσσερις Σουίτες για πιάνο του Σκαλκώτα, η οποία έγινε δεκτή με Mention Très Bien. Τον Οκτώβριο του 2007 παρουσίασε το Master 2 πάνω στα 32 Κομμάτια για πιάνο του ίδιου συνθέτη, το οποίο επίσης έγινε δεκτό με Mention Très Bien. Συνεχίζει τώρα για απόκτηση διδακτορικού τίτλου στο ίδιο πανεπιστήμιο.

‘Εχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τόσο σαν σολίστ όσο και σαν συνοδός φωνητικών συνόλων, ή σε σχήματα μουσικής δωματίου.
Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο το 2008 η Αννίνη εργάζεται παραδίδοντας μαθήματα πιάνου και κάνοντας συνοδείες. Είναι επίσης η επίσημη αντιπρόσωπος του καταλόγου RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) στην Κύπρο. Πάντα δραστήρια στον τομέα των συναυλιών και κυρίως στο σύγχρονο ρεπερτόριο, έχει παίξει σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα Κυπρίων και ξένων συνθετών για πιάνο σόλο ή για σχήματα μουσικής δωματίου που περιλαμβάνουν πιάνο.

Ο Briece Catherin (Γαλλία) μετά το πτυχίο του στη σύνθεση με τον Michael Jarrell το 2006, ο Brice Catherin πρόθυμα απομακρύνθηκε από τους σύγχρονους μουσικούς θεσμούς προκειμένου να αναπτύξει ελεύθερα μερικές ικανότητες: οργανοπαίχτης, αυτοσχεδιαστής, συνθέτης και ερμηνευτής. Οι δραστηριότητες – ικανότητες αυτές τροφοδοτούν η μια την άλλη, έτσι ώστε πέρα από τις παραστάσεις και τις συναυλίες αυτοσχεδιασμού, ο Brice Catherin δεν έχει ποτέ σταματήσει να συνθέτει και να παρουσιάζει το έργο του.

Τα περισσότερα από τα πρόσφατα έργα του διερευνούν την ιδέα της δημοκρατίας στην τέχνη: προκαλεί και αμφισβητεί τις προσωπικές ευθύνες των καλλιτεχνών και τη θέση τους στην κοινωνική ομάδα, καθώς και εκείνες των μελών του ακροατηρίου.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.