Το κλείσιµο των καταστηµάτων των τραπεζών αποδυναµώνει τις κοινότητες και ταλαιπωρεί τους κατοίκους

Αντί να δηµιουργούνται υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τις αποµακρυσµένες κοινότητες, τις κλείνουν

Υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας (Α) δίπλα σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου (Δ) στην Αθήνα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2013. Τα υποκατάστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά ως την Πέμπτη το πρωί. Σε αναστάτωση βρίσκονται οι καταθέτες κυπριακών τραπεζών μετά την απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup για φορολόγηση των κατατεθειμένων χρημάτων τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Από τις 4 Ιουλίου, 15 καταστήµατα της Τράπεζας Κύπρου έχουν κλείσει. Μάλιστα, σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, θα κλείσουν κι άλλα. Ανάµεσα σε αυτά είναι τα καταστήµατα στο Ακάκι, την Αγία Βαρβάρα, τη Μοσφιλωτή, τις Αγγλισίδες, το Λιοπέτρι κ.α.

Προηγήθηκε το κλείσιµο πολλών υποκαταστηµάτων της Ελληνικής Τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία εξυπηρετούσαν την ύπαιθρο -κυρίως καταστήµατα του Συνεργατισµού που µε το πέρασµά τους στην Ελληνική κρίθηκαν «ασύµφορα».


Ένα από τα υποκαταστήµατα που έκλεισε η Τράπεζα Κύπρου είναι και αυτό στο Αρεδιού. Το συγκεκριµένο κατάστηµα εξυπηρετούσε µια σειρά από κοινότητες, όπως τα κοντινά χωριά Μαλούντα, Κλήρου, Καλό Χωριό αλλά και πιο µακρινά, όπως το Γούρρι, τον Λαζανιά, το Φικάρδου, τον Φαρµακά, το Απλίκι, το Παλαιχώρι, µέχρι και την Πλατανιστάσα, την Άλωνα και τις άλλες γύρω κοινότητες.

Η απόφαση για κλείσιµο του καταστήµατος της Τράπεζας Κύπρου στο Αρεδιού ταλαιπωρεί πάνω από 10 κοινότητες των ηµιορεινών και ορεινών περιοχών της Λευκωσίας. Οι πρόεδροι των Κοινοτικών Συµβουλίων των επηρεαζόµενων περιοχών διαµαρτύρονται έντονα και καταγγέλλουν ότι οι περιοχές τους καταδικάζονται στο µαρασµό και την καταστροφή.

∆υστυχώς, αναµένεται ότι θα κλείσουν καταστήµατα τραπεζών και σε άλλες κοινότητες, σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτροµηλίδης. Ήδη, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», προσανατολίζονται σε κλείσιµο του καταστήµατος της Τράπεζας Κύπρου και στον Αστροµερίτη. Υπογράµµισε ότι µε αυτές τις ενέργειες αποδυναµώνονται οι κοινότητες και βοηθούν στην αστυφιλία.


Η εικόνα είναι πως είναι δύσκολο να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσµα ως συνέπεια αντιδράσεων, αλλά αν οι κοινότητες αποφασίσουν να κάνουν εκδήλωση διαµαρτυρίας, η Ένωση θα είναι µαζί τους, πρόσθεσε ο κ. Κιτροµηλίδης.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ζητήθηκε συνάντηση µε την Κεντρική Τράπεζα µέσω του Υπ. Οικονοµικών, αλλά δεν έχουν ακόµα απάντηση. Με τον Υπ. Οικονοµικών, πρόσθεσε, θέλουν να συζητήσουν το θέµα των καταστηµάτων των τραπεζών αλλά και τις χρεώσεις που επιβάλλουν και στα Κοινοτικά Συµβούλια και στους κατοίκους. Αναµένεται η απάντησή τους για ορισµό συνάντησης. Σηµείωσε επίσης ότι το θέµα τέθηκε και στον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά τίποτε δεν έγινε.

Υπενθυµίζεται ότι η Ένωση Κοινοτήτων συµµετέχει στην Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισµού Λτδ που στόχο έχει να συστήσει ξανά ένα τραπεζικό ίδρυµα βασισµένο στις αρχές και στις αξίες του Συνεργατικού Κινήµατος στην Κύπρο.


Ανδρέας Συκοπετρίτης: ∆εν λαµβάνουν κανέναν υπόψη

Ο κοινοτάρχης Απλικίου, Ανδρέας Συκοπετρίτης, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι τα καταστήµατα των τραπεζών στην περιοχή κλείνουν το ένα µετά το άλλο. «Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονταν να ταξιδεύουν µέχρι το Αρεδιού για να εξυπηρετηθούν, ενώ τώρα θα πρέπει να µεταβαίνουν στην Ανθούπολη», σηµείωσε.

«Ο καθένας που διαθέτει δικό του όχηµα και είναι γνώστης της τεχνολογίας µπορεί να τα βγάλει πέρα ως ένα βαθµό. Οι  ηλικιωµένοι όµως ή οι µη έχοντες γνώση της τεχνολογίας θα ταλαιπωρούνται υπέρµετρα, αφού θα πρέπει να βρίσκουν τρόπο και χρόνο για να µεταβαίνουν στην Ανθούπολη για να εξυπηρετηθούν», εξήγησε.


Σηµείωσε επίσης ότι λαµβάνονται αποφάσεις χωρίς να ρωτούν κανέναν, χωρίς να λαµβάνουν υπόψη τις διαµαρτυρίες και αναφέρθηκε στα όσα έγιναν µε τη Συνεργατική και την Ελληνική Τράπεζα. Υπογράµµισε επίσης ότι αντί να διευκολύνουν τους ανθρώπους των ορεινών περιοχών, τους ταλαιπωρούν συνεχώς µε την αφαίρεση διευκολύνσεων. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές για να εξυπηρετηθούν.

Χριστάκης Ξενοφώντος: Μας σπρώχνουν να εγκαταλείψουµε τα χωριά µας

Ο κοινοτάρχης Φαρµακά, Χριστάκης Ξενοφώντος, µιλώντας στη «Χαραυγή» εξέφρασε την απογοήτευσή του. «Κλείσε-κλείσε θα µας αναγκάσουν να φύγουµε κι εµείς από τις κοινότητες. Τι µας αποµένει για να παραµείνουµε στα χωριά µας; Τι άλλο έµεινε να κλείσουν; Προσπαθούν να µας διαλύσουν εντελώς, δεν µας υπολογίζουν καθόλου», τόνισε εµφαντικά.


Σηµείωσε ότι αυτό που γίνεται δεν είναι προς το συµφέρον της περιοχής. «Πρώτα µας έκλεισαν τον Συνεργατισµό, τώρα κλείνουν την Τράπεζα Κύπρου», πρόσθεσε. Επεσήμανε επίσης πως όταν θα έκλειναν οι Συνεργατικές και πήγαν στη Βουλή, ο τέως Υπ. Οικονοµικών Χ. Γεωργιάδης τούς είπε ότι αν ήταν από το χέρι του, θα έκλεινε κι άλλες τράπεζες. Η απάντηση ήταν ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβληµα διότι ζει στη Λευκωσία, αλλά οι άνθρωποι που ζούνε στις κοινότητες πώς θα ζήσουν; ∆ιερωτήθηκε αν όσοι λαµβάνουν αποφάσεις ξέρουν τι σηµαίνει από τον Φαρµακά να πηγαίνεις στην Ανθούπολη για να αλλάξεις µια επιταγή…

Κυριάκος Ρόζος: Συνεχίζονται τα εγκλήµατα σε βάρος των κοινοτήτων

Έγκληµα χαρακτήρισε την απόφαση για κλείσιµο του καταστήµατος της Τράπεζας Κύπρου στο Αρεδιού ο κοινοτάρχης Γουρρίου Κυριάκος Ρόζος.


Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», από το συγκεκριµένο κατάστηµα εξυπηρετούνταν, εκτός από τους κατοίκους των περιοχών, και όσοι εργάζονταν ή είχαν επιχειρήσεις στη βιοµηχανική περιοχή Εργατών.

«∆εν ακούνε κανένα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως όταν έκλεισαν τις Συνεργατικές, ο Χ. Γεωργιάδης τούς είπε ότι ο κόσµος πρέπει να µάθει να λειτουργεί µε τις ΑΤΜ. Ο κοινοτάρχης τού απάντησε να βάλει ο ίδιος τον παππού του να εξυπηρετηθεί από την ΑΤΜ να δούµε αν θα τα καταφέρει, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Ο κόσµος αντιδρά, πρόσθεσε, αλλά σε ποιον θα απευθυνθεί; Αφού αυτοί που ελέγχουν τις τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν.


Σηµειώνεται ότι το κλείσιµο των τραπεζών στην περιοχή θα έχει και αντίκτυπο στις προσπάθειες αναζωογόνησης που καταβάλλουν µε πολύ κόπο οι κοινότητες.

Μενέλαος Φιλίππου: Να ανοίγουν και όχι να κλείνουν υπηρεσίες

«Οποιαδήποτε υπηρεσία υπάρχει στις ορεινές κοινότητες είναι πολύ σηµαντική και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει µια ενιαία πολιτική για την ύπαιθρο, ώστε να ανοίγουν ή να διατηρούν υπηρεσίες, όπως νοσοκοµεία, τράπεζες, φαρµακεία και όχι να τα κλείνουν», υπογράµµισε ο κοινοτάρχης Οδού Μενέλαος Φιλίππου.


Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», τέτοιες ενέργειες αποδυναµώνουν την προσπάθεια για να κρατηθεί κόσµος στις κοινότητες, ιδιαίτερα τις ορεινές, και συµπλήρωσε ότι εκείνο που πρέπει να λαµβάνεται υπόψη είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων και όχι το αν µια υπηρεσία είναι κερδοφόρα και αν συµφέρει οικονοµικά. Πρέπει να δουν και την κοινωνική πλευρά και όχι µόνο το κέρδος, υπογράµµισε.

«Τα προβλήµατα ξεκίνησαν µε τη συµπλεγµατοποίηση και στη συνέχεια το κλείσιµο του Συνεργατισµού. Άρα εκείνο που χρειάζεται είναι µια πολιτική που να κρατήσει τον κόσµο στα ορεινά», κατέληξε ο κ. Φιλίππου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.