Το ΚΝΕ χαιρετίζει την προσωρινή συμφωνία για την εμπορία εκπομπών της ΕΕ για τη ναυτιλία

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τριμερούς διαπραγμάτευσης, στις 29 Νοεμβρίου 2022, για την ένταξη του ναυτιλιακού τομέα στο σύστηµα εµπορίας εκποµπών της ΕΕ.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε, αναφέρει, ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν υιοθετήσει ορισμένες θέσεις που προωθούνται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι οποίες θα βοηθήσουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλίας μέσω μιας πιο ρεαλιστικής εφαρμογής του συστήματος εµπορίας εκποµπών της ΕΕ για τη ναυτιλία.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της το κύριο έργο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, σημειώνει, προσθέτοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συμμετέχουν. Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο χαιρετίζει επίσης την αναγνώριση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» μέσω υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη μετακύλιση του κόστους του συστήματος εµπορίας εκποµπών της ΕΕ στους εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων.

Αναφέρει επίσης ότι η  σταδιακή συμπερίληψη των εκπομπών από τη ναυτιλία για μια τριετία από το 2024-2026 είναι επίσης σημαντική για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον τομέα.

Η συμφωνία τριμερούς διαλόγου για τη ναυτιλία θα υπόκειται σε συνολική συμφωνία για όλους τους τομείς του συστήματος εµπορίας εκποµπών της ΕΕ η οποία αναμένεται να επιτευχθεί στην τελευταία τριμερή συνάντηση στις 15-16 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.