Το κόμμα των εποίκων έκανε εκδήλωση στήριξης…του νέου προεδρικού μεγάρου

Εκδήλωση στήριξης της ανέγερσης του κτιριακού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει το νέο «προεδρικό» και την νέα «βουλή» στα κατεχόμενα διοργάνωσε το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ) των εποίκων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σήμερα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος και «υπουργός συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση έδωσαν μήνυμα σε όλους και μια «θαυμάσια απάντηση» στον «όχλο» που προσβάλλει την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος και τον «πρόεδρο» του, λόγω του ζητήματος της ανέγερσης του συγκροτήματος.

Σημειώνοντας ότι οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τους 50 στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν 30 οργανώσεις κατά της ανέγερσης του συγκροτήματος, ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι το κόμμα του, με δουλειά μόλις 24 ωρών, κατάφερε να συγκεντρώσει πέραν των 1000 ατόμων.

Υποστηρίζοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία αφιέρωσε 2,8 δις ΤΛ από τους δικούς της πόρους για να φτιάξει «προεδρικό μέγαρο», «βουλή» και «εθνικό κήπο» στο ψευδοκράτος, ανέφερε ότι τουλάχιστον 2,5 δις ΤΛ θα εισρεύσουν στην οικονομία, θα εργαστούν εκατοντάδες άτομα εκεί και το «κράτος» θα φτιάξει δρόμους και σχολεία με τα χρήματα που θα μαζέψει από τους φόρους.

«Θα πληρωθούν οι μισθοί σας και μάλιστα και οι μισθοί εκείνων που δεν πιστεύουν σε αυτό το κράτος. Αυτό είναι ένα δώρο. Εκείνοι που διεξάγουν την εκστρατεία ‘Δεν το θέλουμε’ γι’ αυτό το δώρο, ουσιαστικά είναι ένας όχλος που δεν θέλει απολύτως τίποτα από την Τουρκία εκτός από τα χρήματά της. Κατά την γνώμη τους, η Τουρκία να δίνει χρήματα, αλλά να μην αναμειγνύεται σε τίποτα. Και εκείνοι να συνεχίσουν να επωφελούνται από τα αγαθά του κράτους στο οποίο δεν πιστεύουν εδώ, να προσβάλλουν την μητέρα πατρίδα, την τδβκ και τους διοικούντες την τδβκ».

Το συγκρότημα είναι μια αναγκαιότητα, ανέφερε ο Ερχάν Αρικλί προσθέτοντας ότι το υφιστάμενο «προεδρικό» κατασκευάστηκε το 1939 κατά την διάρκεια της Βρετανικής Αποικιοκρατίας και τώρα είναι ανεπαρκές, ενώ καταρρέουν τα τείχη πάνω στα οποία είναι κτισμένο. Μόλις το είδε αυτό, ανέφερε, ο Τούρκος Πρόεδρος τους είπε «να σας φτιάξουμε ένα κτίριο». Σημείωσε δε ότι και το υφιστάμενο κτίριο της «βουλής» είναι ένα παλιό εργοστάσιο τσιγάρων, που ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης του αποτάθηκε στο ΕΔΑΔ το 2012 ζητώντας να του επιστραφεί.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν, ο κ. Αρικλί τον ρώτησε κατά πόσον ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει το νέο «προεδρικό» αν εκλεγεί «πρόεδρος της δημοκρατίας». «Κατά τον ίδιο τρόπο ερωτώ και τους βουλευτές του ΡΤΚ. Όταν τελειώσει εκείνο το κτίριο της βουλής, θα μπείτε ή δεν θα μπείτε σε αυτό; Όταν σας βολεύει χρησιμοποιείτε κάθε είδους επιχειρήματα για να κάνετε λαϊκισμό, να προσβάλετε το κράτος, να μειώσετε την τδβκ. Όμως, διεκδικείτε όλα τα αξιώματα αυτού του κράτους».

Ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι, είπε ότι το νέο συγκρότημα δεν είναι κάτι που απαιτήθηκε από τους Τουρκοκύπριους, αλλά κάτι που εκφράστηκε στη «βουλή» ως «χαρμόσυνη είδηση» πριν ένα χρόνο [από τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν] και δεν αποτελεί μια επιλογή ή σχέδιο της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακανσόι είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ενοχληθεί με το θέμα του συγκροτήματος. «Χωρίς ανάλυση και προγραμματισμό των αναγκών, να παρεμβαίνεις βίαια στην κοινωνία, τους θεσμούς και τους οργανισμούς, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα», υποστήριξε ο Ακανσόι και συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διαμορφώνεται η κοινή γνώμη με μονόπλευρες δηλώσεις «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Είναι επιτακτική ανάγκη, πρόσθεσε, να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές παρεμβάσεις, οι επιβολές στη δημοκρατία και να γίνει σεβαστή η βούληση των Τουρκοκυπρίων. «Η Τουρκία μπορεί να θέλει να δωρίσει ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ στη βόρεια Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι θα το αξιολογούν αυτό, θα το σχεδιάζουν και θα τα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με την ανάλυση των αναγκών» είπε.

Κατά τον ίδιο, ο σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους δεν μπορούν να κτιστούν σε ανθρώπους όπως ο Ερσίν Τατάρ, που δεν έχουν «κοινωνική νομιμότητα». «Η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με τον τουρκοκυπριακό λαό μέσω του προέδρου και της κυβέρνησης που έχει διορίσει. Ούτε έργα ούτε πολιτική μπορεί να αναπτυχθεί με ανθρώπους που η κοινωνία δεν αποδέχεται ή απορρίπτει» είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy