Το κόστος ενός πολέμου

Της Ελένης Μαύρου

Ένας πόλεμος, όποιες και αν είναι οι αιτίες ή οι αιτιάσεις που επιστρατεύονται για τη δικαιολόγησή του, έχει μεγάλο κόστος: ανθρώπινες ζωές χάνονται, χιλιάδες ή και εκατομμύρια γίνονται πρόσφυγες, ολόκληρες περιοχές ή και χώρες γίνονται συντρίμμια.

Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους της Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος με την ευχή να νικήσει, επιτέλους, η διπλωματία.

Η σκέψη μας όμως είναι και στα εκατομμύρια των ανθρώπων που πληρώνουν ήδη τον πόλεμο με μια τρομακτική φτωχοποίηση. Και αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, αλλά στην ευρύτερη Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Οι κυρώσεις που επέλεξε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας έχουν ήδη ανυπολόγιστες συνέπειες και στην ίδια την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είχε φτάσει, λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο 5,8% και δεν φαίνεται να σταθεροποιείται. Το ποσοστό όμως αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το 3% που θεωρείται αποδεκτό για μια οικονομία.

Οι μόνοι κερδισμένοι, προς το παρόν, από αυτόν τον οικονομικό πόλεμο φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ. Οι οποίες, αν και δεν επηρεάζονται ουσιαστικά από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ανακοίνωσαν, έσπευσαν να καλύψουν τα νώτα τους αναζητώντας συμφωνίες ακόμα και… με το Ιράν και τη Βενεζουέλα!

Η Ευρώπη αντίθετα εισάγει το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και το 40% του φυσικού της αερίου. Τα όποια μέτρα αποφάσισε, λοιπόν, για απεξάρτηση από τις προμήθειες αυτές, αν τελικά λειτουργήσουν, θα είναι μακροπρόθεσμα.

Οι λαοί όμως πληρώνουν ήδη ακριβά τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου και τις αυξημένες τιμές σε όλη την έκταση της παραγωγής.

– Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το κόστος των νοικοκυριών της Κύπρου για τα καθηµερινά ψώνια βασικών αγαθών αυξήθηκε µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κατά 10%, σε σύγκριση µε πέρσι.

– Έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή σημειώνει ότι τον τελευταίο µήνα επιβλήθηκαν αυξήσεις τιµών στο 60% των προϊόντων πρώτης ανάγκης και αυξήσεις μέχρι 30% στις τιμές των καυσίμων σε διάστημα μόλις δεκαπέντε ημερών.

– Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του περασµένου χρόνου οι τιµές των υλικών οικοδοµής είχαν αυξηθεί κατά 17%, ενώ τον τελευταίο µήνα έχουν αυξηθεί επιπρόσθετα κατά 20%.

Και αναμένονται και άλλες αυξήσεις!

Θα ανέμενε λοιπόν κανείς από την κυβέρνηση την ανακοίνωση άμεσων και αποφασιστικών μέτρων που να ανακουφίζουν από την καλπάζουσα ακρίβεια.

Το μόνο που είδαμε ήταν η μείωση, πριν δύο βδομάδες, του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ακόμα και αυτή, όμως, εξανεμίστηκε σε λίγες μέρες αφού, εν μία νυκτί κυριολεκτικά, όλες οι εταιρείες καυσίμων αύξησαν τις τιμές τους!

Και έχουμε και την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, να προκαλεί τη νοημοσύνη μας ισχυριζόμενη ότι όλες οι εταιρείες (τυχαία) παρέλαβαν την ίδια περίοδο «νέα ακριβότερα φορτία καυσίμων» και να επιμένει ότι «δεν δικαιολογείται ο καθορισμός πλαφόν».

Την ίδια ώρα, ποτέ η κυβέρνηση δεν συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις και εισηγήσεις που το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα καταθέτουν στη Βουλή.

Λύσεις υπάρχουν. Βούληση είναι που δεν υπάρχει!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy