Το κόστος της προπαγάνδας γύρω από τον EastMed

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η γνωστοποίηση του περιεχομένου του non paper του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με τον αγωγό EastMed, που εκφράζει τις ανησυχίες τους για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού, ήρθε να ενισχύσει ουσιαστικά τη θέση που εξέφραζαν εδώ και χρόνια αναλυτές και ειδικοί επί του θέματος (π.χ. Θ. Τσίκας, Τ. Έλληνας), αλλά και το ΑΚΕΛ, δηλαδή ότι τέτοιο μεγαλεπήβολο έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί ή αν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι μη βιώσιμο.

Παραδείγματος χάριν, μία από τις πολλές τοποθετήσεις που είχε δώσει το ΑΚΕΛ είναι αυτή του τέως ΓΓ, Άντρου Κυπριανού, που έκανε λόγο για «εγχείρημα αντικειμενικά δύσκολο», αναφερόμενος στον εν λόγω αγωγό (11/2019). Μία άλλη τοποθέτηση είναι αυτή του τότε εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ και νυν ΓΓ, Στέφανου Στεφάνου (02/01/2020), που γνωστοποιούσε ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα δεν φαίνεται και τόσο πιθανή η υλοποίηση του έργου, προτείνοντας παράλληλα το φυσικό αέριο να αξιοποιηθεί για την προώθηση της λύσης του Κυπριακό, ενέργεια που σαφώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ δεν έχει πράξει. Αντίθετα, αντί να «εκμεταλλευτεί» το ΦΑ και να το χρησιμοποιήσει ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, έκανε έναν «άθλο», γυρίζοντας το όλο ζήτημα εις βάρος μας. Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο πως το ΑΚΕΛ είχε εμμέσως πλην σαφώς υπερασπιστεί τουρκικές θέσεις ή ότι έβαζε τρικλοποδιές στη δημιουργία του EastMed, λέγοντας επί της ουσίας το προφανές και θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον του λαού.

Είναι πασιφανές λοιπόν πως η κυβέρνηση είτε γνώριζε τις δυσκολίες, κτίζοντας παλάτια στην άμμο και πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, είτε ήταν ανίκανη να αναγνωρίσει τις δυσκολίες για τη δημιουργία του αγωγού. Σίγουρα και τα δύο σενάρια είναι επικίνδυνα, το δεύτερο όμως είναι ακόμη χειρότερο καθώς σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως η εξωτερική (εμμονή στην πολιτική κυρώσεων, Βαρώσι κ.τ.λ.) και κατ’ επέκταση η εσωτερική πολιτική του τόπου μας βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

Στην προπαγάνδα που κτίστηκε γύρω από τον EastMed, ο κυπριακός λαός έχει υποστεί ακόμη ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα, που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο όχι μόνο επηρεάζει τους λογαριασμούς της ΑΗΚ, αλλά και τις τιμές σχεδόν όλων των αγαθών. Δηλαδή, θέτοντας στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας τον EastMed, η κυβέρνηση «αμέλησε» να εισάγει φυσικό αέριο και ενώ τέθηκαν οι βάσεις και οι συμφωνίες από το 2011 για να εισαχθεί ΦΑ μέχρι το 2015.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αδράνειας τα βιώνουμε στο πετσί και στο πορτοφόλι μας εδώ και κάτι μήνες, με τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών να έχουν εκτοξευθεί και ένας από τους κυριότερους λόγους να αποτελεί η μη έλευση του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.