«Το κράτος δεν προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών»

Την εκτίμηση ότι «το κράτος θα μεριμνούσε για τη στενή και συνεχή παρακολούθηση των εργασιών των εταιρειών που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που τελούνται εντός του λιμανιού της Λάρνακας διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών» παρά την «de facto παράνομη μετατροπή του Λιμανιού Λάρνακας σε βιομηχανικό» εκφράζει γραπτή ανακοίνωση της η ομάδα LarnacAct.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας τις αντιδράσεις των πολιτών και την προχειρότητα που επιδεικνύουν τα κυβερνητικά Τμήματα σχετικά με το θέμα αυτό. Τα αρμόδια τμήματα δεν έχουν την εμπειρογνωμοσύνη, την επάρκεια, το απαραίτητο προσωπικό και τα κονδύλια για τη στενή παρακολούθηση των εργασιών βαριάς βιομηχανίας που πραγματοποιούνται στο Λιμάνι Λάρνακας».

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση «η επιβεβαίωση προέρχεται από την ίδια την Αρχή Λιμένων που είναι η αρμόδια κρατική αρχή για το λιμάνι της Λάρνακας».

Σε απαντητική επιστολή του προς τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη αναφορικά με την τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του λιμανιού Λάρνακας Γιάννος Λακκοτρύπης ενημερώνει ότι λόγω ολοκλήρωσης του προγράμματος του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πλαίσια του οποίου οι εν λόγω αισθητήρες είχαν προμηθευτεί και εγκατασταθεί, δεν υπάρχουν πλέον οι απαραίτητοι πόροι προς συντήρηση τους και αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν ή δυσλειτουργούν και αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλοι για χρήση. Η Αρχή Λιμένων μελετά λύσεις για σχεδιασμό συστήματος συνολικής περιβαλλοντικής παρακολούθησης για το λιμάνι της Λάρνακας που θα καλύπτει όλες τις σχετικές περιβαλλοντικές παραμέτρους» καταλήγει η επιστολή του Γιάννου Λακκοτρύπη.

Το ερώτημα που εγείρεται προστίθεται στην ανακοίνωση της Ομάδας είναι «γιατί το κράτος δεν εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια, γιατί δε μερίμνησε η Αρχή Λιμένων» για εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, «ποιο το μερίδιο ευθύνης του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είχε εγκαταστήσει τους αισθητήρες» και κατά πόσον «αυτοί είναι οι ορθοί χειρισμοί που θα ανέμενε κανείς από ένα έννομο κράτος το οποίο σέβεται και μεριμνεί για τους πολίτες του».

Σημειώνεται ακόμα ότι «δεν φτάνει που η Λάρνακα μετατρέπεται σταδιακά –και εν κρυπτώ- σε μια βιομηχανική πόλη, το κράτος επιδεικνύει για ακόμη μια φορά ανικανότητα να μεριμνήσει για τα αυτονόητα».

Η Ομάδα αναφέρει ακόμα ότι «η Λάρνακα κάνει εδώ και δεκαετίες προσπάθειες να καταγραφεί στον τουριστικό χάρτη και «ποντάρει» στις καθαρές παραλίες και γαλανά νερά. Το λιμάνι της πόλης βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και σε απόσταση αναπνοής από την ακτή Μακένζη».

Η παραλία των Φοινικούδων «κατατάσσεται ως «Blue Flag Beach», Ευρωπαϊκή πιστοποίηση που σημαίνει ότι η παραλία πληροί αυστηρά κριτήρια για την ποιότητα του νερού και των υπηρεσιών που προσφέρει» και αυτό, σύμφωνα με την Ομάδα LarnacAct «πριν την προσέλευση και παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων υποστήριξης της εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες».

Όπως υποστηρίζει η Ομάδα στην ανακοίνωση της «χωρίς τις μετρήσεις και την επίβλεψη των εργασιών που γίνονται σε ανοιχτό χώρο στο λιμάνι της Λάρνακας, είναι πολύ αμφίβολη η διατήρηση των Φοινικούδων ως μιας «Blue Flag Beach γιατί αυτές οι παραλίες δεν τηρούν τα αυστηρά κριτήρια όταν βρίσκονται δίπλα από ανεξέλεγκτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Υπάρχουν, καταλήγει η ανακοίνωση «αμέτρητες επιστολές και παραδοχές στη παρανομία και μη τήρηση των διαδικασιών αλλά καμία ενέργεια προς επίλυση των προβλημάτων. Οι Λαρνακείς συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα μέχρι οι φωνές τους να (εισ)ακουστούν μέχρι την πρωτεύουσα».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy