Το κράτος εγκατέλειψε και τους αιχμαλώτους πολέμου

Ζητούν να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι κι όχι σαν αριθμοί

Με αφορμή την 23η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αιχμαλώτων, ο Βάσος Χρίστου εξέφρασε το παράπονο ότι από το 1974 στην ουσία είναι ξεχασμένοι.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων από το 2002 δηλώνει στη «Χαραυγή» ότι με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνη Γεωργίου και του τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τη θέσπιση σχετικού νόμου που θα έδινε κάποια ωφελήματα στους αιχμαλώτους και τα εξαρτώμενά τους. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008.

Το μόνο που εφαρμόστηκε από το νόμο αυτό, ανέφερε ο Β. Χρίστου, ήταν η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αιχμαλώτους, η οποία κράτησε μέχρι το 2013, οπόταν και προέκυψε η οικονομική κρίση. Από το 2013 τους έκοψαν αυτό το ωφέλημα με εξαίρεση τη δωρεάν επίσκεψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Το 2015 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η δωρεάν περίθαλψη των αιχμαλώτων και των εξαρτώμενων τους, κάτι όμως που κράτησε μέχρι την ψήφιση του ΓεΣΥ, ο οποίος δεν προνοούσε καμιά εξαίρεση για τους αιχμαλώτους για να μη θεωρηθεί ως προηγούμενο και να απαιτήσουν κι άλλες ευάλωτες ομάδες να περιληφθούν στις εξαιρέσεις. Η εξαίρεση που τους δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν να μην πληρώνουν τα 6 ευρώ όταν επισκέπτονταν έναν ειδικό γιατρό και σε κάποια φάρμακα να πληρώνουν τη συμπληρωμή 2.

Τους γίνεται επίσης αποκοπή από τις συντάξεις 2,65%. Ζήτησαν επανειλημμένα να εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση, αλλά πήραν την ίδια απάντηση ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα ζητηθεί κι από άλλες ευάλωτες ομάδες να τύχουν του ίδιου ωφελήματος. Ο κ. Χρίστου διερωτήθηκε από πού ως πού οι αιχμάλωτοι πολέμου να θεωρούνται ως ευάλωτη ομάδα, τη στιγμή που η δική τους περίπτωση διαφέρει εντελώς από τις όποιες ευάλωτες ομάδες.

Στην παρατήρηση ότι τους δόθηκε ένα τιμητικό επίδομα, ο Βάσος Χρίστου είπε ότι πρόκειται για εξευτελισμό, αφού αυτό το επίδομα είναι κλιμακωτό και ξεκινά από 59 ευρώ και 7 σεντ για όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ, 41 ευρώ για όσους παίρνουν σύνταξη 1.000 ευρώ και για όσους λαμβάνουν 1.500 ευρώ σύνταξη το επίδομα είναι 5 ευρώ! Ουσιαστικά, πρόσθεσε, πρόκειται για αντιστοιχία των 2 λιρών που τους έδωσαν το 1974 όταν επέστρεψαν από την αιχμαλωσία.

Εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με την πολιτική αυτή, ζητούν να τους δοθεί ένα επίδομα της τάξης των 140 έως 150 ευρώ, όπως δίνεται και στους πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να αντιστοιχίσει με την αποκοπή που τους γίνεται για το ΓεΣΥ.

Κατ’ οίκον φροντίδα των αιχμαλώτων

Μια άλλη πρόνοια του νόμου του 2008, η οποία καταργήθηκε από το 2013, είναι η κατ’ οίκον φροντίδα των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων αποτάθηκε στην κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόνοια, για να πάρει την απάντηση ότι ο νόμος αυτός έχει καταργηθεί!

Ο κ. Χρίστου διερωτήθηκε ποιος καταργεί τους νόμους και έκανε γνωστό ότι απέστειλε επιστολές προς τις κρατικές Υπηρεσίες, τον Γενικό Εισαγγελέα, την πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, την Επίτροπο Διοίκησης, την Υπουργό Εργασίας, ενώ ξεκίνησε, όπως είπε, κι ένα δικαστικό αγώνα για να πάρει απαντήσεις.

Η προσφυγή του εκδικάστηκε το 2016 από το Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά η απόφαση παρέπεμπε στο Ανώτατο Δικαστήριο, διότι, όπως είπε, ο δικαστής δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης. Πρόσθεσε ότι από τον Ιανουάριο του 2016 εκκρεμεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, με ενέργειες της Υπουργού Εργασίας εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η παραχώρηση επιδόματος κατ’ οίκον φροντίδας για αιχμάλωτους με καταθέσεις στην τράπεζα μέχρι 20 χιλιάδων ευρώ ή εισοδήματα μέχρι 23 χιλιάδες ευρώ. Από αυτή την απόφαση επωφελούνται σήμερα 52 άτομα, ενώ από την ιδρυματική φροντίδα επωφελείται ένας άλλος –μικρός– αριθμός δικαιούχων.

Επιστολή Άντρου Κυπριανού προς τον Υπ. Οικονομικών

Ο Βάσος Χρίστου είπε ότι μετά από συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Κων/νο Πετρίδη, με την οποία ζητεί την εφαρμογή του νόμου και ιδιαίτερα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους ανεξαιρέτως τους αιχμαλώτους ή αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε να δοθεί ένα αντισταθμιστικό επίδομα που να καλύπτει το ποσό που τους αποκόπτεται για το ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα, οι αιχμάλωτοι ζητούν να μην αποκόπτεται το 12% από τις συντάξεις τους, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να υπόσχεται ότι θα ζητούσε από το Υπουργείο Εργασίας να περιλάβει και τους αιχμαλώτους στον κατάλογο των σκληρών επαγγελμάτων για τα οποία δεν θα περικόπτεται το 12%.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων σημείωσε ακόμη ότι αυτό το διάστημα η κυβέρνηση επικαλείται την πανδημία του κορονοϊού και τα προβλήματα που προκάλεσε στην οικονομία, προκειμένου να μην ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Είναι ντροπή γι’ αυτό το κράτος, κατέληξε ο Βάσος Χρίστου, να μας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που από τις 2.467 αιχμαλώτους σήμερα βρίσκονται στη ζωή μόνο 730.

Σκεύη Κουκουμά: Απευθείας αύξηση του επιδόματος των παθόντων

Σαράντα επτά χρόνια μετά ο κόσμος αυτός εξακολουθεί να ταλαιπωρείται και να μην αναγνωρίζεται η προσφορά, οι κακουχίες που έχει βιώσει στις τουρκικές φυλακές, επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», τους παραχωρήθηκε ένα εξευτελιστικό τιμητικό επίδομα, το οποίο είναι πολύ μικρό και δίνεται αναλογικά στη βάση του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν. Υπενθύμισε ότι προ 15νθημέρου ψηφίστηκε πρόταση νόμου για το δικαίωμα των παθόντων να υποβάλουν ξανά αίτηση για να περάσουν από ιατροσυμβούλια για να αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας που έχουν.

Σημείωσε δε ότι μέχρι τώρα το ποσοστό αναπηρίας τους δεν επανεξετάστηκε και ίσχυε η γνωμάτευση του 1974. Η νέα νομοθεσία θα καλύπτει επίσης και όσους μετά την εισβολή για διάφορους λόγους δεν είχαν αποταθεί για εκτίμηση του προβλήματός τους και παρέμειναν χωρίς τα επιδόματα που δικαιούνταν. Επίσης με τη νομοθεσία αυτή καλύπτονται τόσο οι τραυματίες του πολέμου όσο και του πραξικοπήματος.

Η Σκεύη Κουκουμά σημειώνει ότι απομένει τώρα η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, ενώ ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την ακύρωση της αποκοπής του 12% από τις συντάξεις με προτεραιότητα στη συζήτηση για τους παθόντες και τους αιχμαλώτους πολέμου και στην πορεία επεκτάθηκε σε όλους. Τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 63ο έτος χωρίς οποιαδήποτε αποκοπή. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον για τους παθόντες δόθηκε υπόσχεση από την Υπουργό Εργασίας, ότι επειδή δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις εισφορές για το ΓεΣΥ, θα προχωρούσαν με απευθείας αύξηση του επιδόματος των παθόντων. Ενδεχομένως όμως οι αιχμάλωτοι να μην εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, είπε, και συνεπεία τούτου θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση και η διεκδίκησή τους μέχρι την αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας τους.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy