Το κράτος πρόνοιας και η συνείδηση του Προέδρου

Της Ευανθίας Σάββα*

 

Σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας παρουσίασε στα πλαίσια του απολογισµού για τη δεκαετή διακυβέρνησή του τις πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση, σε συνδυασµό µε το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» προς την κατεύθυνση οικοδόµησης ενός κράτους πρόνοιας χωρίς αποκλεισµούς.

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ανέφερε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του για το γεγονός ότι στη 10ετή διακυβέρνησή του δηµιούργησε ένα κράτος πρόνοιας χωρίς αποκλεισµούς που αφήνει µάλιστα ως παρακαταθήκη για τους επόµενους.

Όσοι άκουσαν τον Πρόεδρο και βιώνουν τις δυσκολίες και τους αποκλεισµούς, αισθάνθηκαν ότι ζουν σε άλλο πλανήτη… Οι πραγµατικότητες που βιώνει η κοινωνία είναι αδιάψευστες και καταδεικνύουν ότι πόρρω απέχουµε από ένα πραγµατικό κράτος πρόνοιας χωρίς αποκλεισµούς, όπου ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα έχει τη στήριξη του κράτους όταν θα την χρειαστεί.

Να τι «πέτυχε» η δεκαετής διακυβέρνηση ∆ΗΣΥ:

– Κατοχύρωσαν εθνικό κατώτατο µισθό στα €940 µεικτά µε ακαθόριστες ώρες εργασίας.

– Έκλεισαν τα δηµόσια νηπιαγωγεία και εκπόνησαν (προεκλογικά) σχέδιο επιδότησης διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων.

– Τσουβάλιασαν όλες τις ευάλωτες οµάδες -άτοµα µε αναπηρία, χαµηλοσυνταξιούχους, ανέργους- στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος.

– Ατοµα µε αναπηρία εξακολουθούν να ζούν σε καθεστώς ιδρυµατοποίησης µε υποβαθµισµένες και µη ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

– Ηλικιωµένοι και άτοµα µε αναπηρία συµβιώνουν ακόµα σε στέγες ηλικιωµένων και αναπήρων, κατάσταση η οποία δεν διασφαλίζει τα δικαιώµατα και την αξιοπρεπή µεταχείριση καµίας από αυτές τις ευάλωτες οµάδες.

– ∆ιέλυσαν τη στεγαστική πολιτική, µε αποτέλεσµα νεαρά ζευγάρια να αδυνατούν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν κατοικία.

– Φοιτητές σταµατούν τις σπουδές τους λόγω των ψηλών ενοικίων.

– Οι καθυστερήσεις στην εξέταση οποιωνδήποτε αιτήσεων συνεχίζονται µε αποτέλεσµα τεράστιος αριθµός συµπολιτών µας να αναµένουν για µήνες είτε το ΕΕΕ, είτε τη σύνταξή τους, είτε το επίδοµα ανεργίας ή ασθενείας.

– Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι περισσότεροι από 150 χιλιάδες συµπολίτες µας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισµού.

– Έδωσαν το δικαίωµα στις τράπεζες για τους πλειστηριασµούς εξπρές και τις εκποιήσεις.

– Για πρώτη φορά στην Κύπρο έχουµε άστεγους.

Αυτές είναι οι πραγµατικότητες στην Κύπρο του σήµερα και ο καθένας µπορεί να αντιληφθεί αν όλα τα πιο πάνω αποτελούν ένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος µε κοινωνικές ευαισθησίες, ένα κράτος που µπορεί ο κάθε πολίτης, η κάθε ευάλωτη οµάδα πολιτών να βρει τη στήριξη που χρειάζεται και να µην καταντά επαίτης.

Όσο για τη συνείδηση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, αυτό κρίνεται βεβαίως και µε το βαθµό συνείδησης του καθενός. Η κοινή λογική πάντως λέει πως µε τις πραγµατικότητες που καταγράφονται, κανείς δεν πρέπει να έχει ήσυχη τη συνείδησή του, πόσω µάλλον ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας.

Είναι γι’ αυτές τις πραγµατικότητες που ως ΑΚΕΛ δεν θα σταµατήσουµε την προσπάθεια µέσα και έξω από τη Βουλή, µε προτάσεις Νόµου, εισηγήσεις και παρεµβάσεις για ένα αποτελεσµατικό δίκτυ προστασίας των πολιτών. Για να έχουµε ένα πραγµατικό κράτος πρόνοιας χρειάζονται αλλαγές, µε πρώτη την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερµού και τις πολιτικές του που εξυπηρετούν τους λίγους «εκλεκτούς» του και όχι τους πολλούς ευάλωτους.

* Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy