Το κράτος του Λιβάνου παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα με την κακή διαχείριση της κρίσης, λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη φτώχεια

Η κυβέρνηση του Λιβάνου και η κεντρική του τράπεζα έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαθλιώνοντας τους ανθρώπους μέσω της «άλογης καταστροφής» της οικονομίας της χώρας, ανέφερε ανεξάρτητη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου οδήγησε το τοπικό νόμισμα να χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 11 φορές και περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού βυθίστηκε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς παρακμής, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των Λιβανέζων σε κοινωνική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και επαρκές επίπεδο διαβίωσης, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη φτώχεια Ολιβιέ ντε Σούτερ.

Είπε ότι η κρίση είχε «κατασκευαστεί από αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές» και ότι ακόμη και ενώ η κατάσταση επιδεινωνόταν, οι αξιωματούχοι δεν υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις.

«Έχουν μια αίσθηση ατιμωρησίας. Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό», είπε ο ντε Σούτερ στο Reuters.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Κεντρική Τράπεζα ή την κυβέρνηση του Λιβάνου στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

«Η σκληρή καταστροφή της λιβανικής οικονομίας δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με στατιστικά στοιχεία», ανέφερε η έκθεση του ντε Σούτερ, προσθέτοντας ότι μια ολόκληρη γενιά έχει καταδικαστεί σε εξαθλίωση.

Η έκθεση εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη επίσημων δεδομένων του Λιβάνου για τη φτώχεια και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικούς και διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Στο τέλος μιας 12ήμερης διερευνητικής αποστολής τον Νοέμβριο, ο ντε Σούτερ είπε στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Λιβάνου φαινόταν ότι ήταν «σε μια χώρα φαντασίας», αποκομμένοι από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε δει ένα προσχέδιο της τελικής έκθεσης πριν από τη δημοσίευση, αλλά δεν αμφισβήτησε κανέναν από τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί τρόπος να πάρει η κυβέρνηση στα σοβαρά αυτά τα μηνύματα», είπε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη χαρακτηρίσει την κρίση του Λιβάνου μια από τις χειρότερες από τη Βιομηχανική Επανάσταση και είπε ότι η ελίτ της χώρας ήταν υπεύθυνη για αυτή τη «σκόπιμη κρίση».

Ο Λίβανος θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν θεσπίσει οκτώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ντε Σούτερ είπε ότι το ταμείο του ΔΝΤ ήταν η «μόνη ελπίδα» του Λιβάνου, εάν μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της εκτεταμένης φτώχειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy