Το κυπριακό «γεφύρι της Άρτας» – Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012, αλλά το έργο βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη

Με το «γεφύρι της Άρτας» μοιάζει το έργο της κατασκευής γέφυρας που θα συνδέει τη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας με τη Βιομηχανική Περιοχή Πάφου (Μεσόγης), αφού οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012 αλλά βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη!

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντή, υπέβαλε ερώτηση προς την Υπουργό Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, υποδεικνύοντας ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του έργου ήταν 26 εβδομάδες, αλλά ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε απαντητική της επιστολή η Ν. Πηλείδου παραδέχθηκε ότι «οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2012», καθώς και ότι το ίδιο έτος «είχε σταλεί στο Τμήμα Δημοσίων Έργων το ποσό των 500 χιλ. ευρώ για κάλυψη της προκαταβολής και των τρεχουσών αναγκών για κατασκευή της γέφυρας». Παρά ταύτα, πρόσθεσε, στη συνέχεια η αν. διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων πληροφόρησε το Υπουργείο ότι το Τμήμα είχε «προσωρινά αναστείλει τις κατασκευαστικές εργασίες» λόγω απρόβλεπτων εδαφικών συνθηκών. Ανέφερε επίσης ότι «η έναρξη του έργου έχει προγραμματιστεί εκ νέου εντός του έτους 2020 και υπήρχε σχετική πρόνοια στον Προϋπολογισμό», αλλά «οι εργασίες δεν κατέστη δυνατό να αρχίσουν ούτε εντός του έτους 2020 αλλά ούτε και του πρώτου τριμήνου του 2021».

Σύμφωνα με τη Ν. Πηλείδου, «σε πρόσφατη επικοινωνία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων διαφάνηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2022». Αναφέρεται επίσης ότι «σχετική πρόνοια για ποσό ύψους 1.100.000 ευρώ έχει ήδη συμπεριληφθεί στον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό».

Ο Β. Φακοντής επισημαίνει στην επιστολή του ότι η μελέτη του έργου ετοιμάστηκε από το 2007, ενώ τον Απρίλιο του 2012 υπογράφηκε το συμβόλαιο με τον εργολάβο. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2012 ακυρώθηκε το συμβόλαιο λόγω απρόβλεπτων γεωλογικών προβλημάτων και δόθηκαν οδηγίες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για ετοιμασία νέων δελτίων για τις υπολειπόμενες ποσότητες και τα αναθεωρημένα σχέδια για τις υπολειπόμενες εργασίες, ώστε να ζητηθεί νέα προσφορά για ολοκλήρωση της γέφυρας. Ωστόσο το Υπουργείο Εμπορίου δεν προχώρησε τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών για κατασκευή της εν λόγω γέφυρας.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε να περιλάβει το έργο στους προϋπολογισμούς. Ζήτησε επίσης τα χρονοδιαγράμματα για αποπεράτωση του έργου, βάζοντας ουσιαστικά πίεση για κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέει τη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας με τη Βιομηχανική Περιοχή Πάφου (Μεσόγης).

 

Δεσμεύσεις
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεσμεύτηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Σημειώνεται επίσης ότι στον Προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για ποσό ύψους 1.100.000 ευρώ.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei