Το Κυπριακό να επιλυθεί με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη βούληση του κυπριακού λαού

  • Η Κίνα έχει προσφέρει εμβόλια σε σχεδόν 70 αναπτυσσόμενες χώρες
  • Η Κίνα έχει χορηγήσει πάνω από 310 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 στους πολίτες της μέχρι στιγμής, ενώ πάνω από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας έχουν εμβολιαστεί
  • Οι κυπριακές εταιρείες επωφελούνται από τη σημαντική αλλαγή του αναπτυξιακού τρόπου της Κίνας μέσω της επενδυτικής συμφωνίας Κίνας-ΕΕ και διμερών συμφωνιών Κίνας-Κύπρου
  • Τα κινέζικα εμβόλια Sinopharm βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών σε περισσότερες από 125 χώρες, ενώ άτομα από 190 χώρες έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά εμβόλια.
  • Σχεδόν 100 εκατομμύρια κάτοικοι της υπαίθρου ξέφυγαν από το όριο της ακραίας φτώχειας

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα διαδραμάτιζε πάντα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση νέας άτυπης συνάντησης.

Παράλληλα, αναλύει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κίνα αναφέροντας τους σημαντικότερους πυλώνες του 14ου Πενταετούς Πλάνου (2021–2025) της Κίνας και τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προτεραιότητές της.

Ο κ. Yantao επισημαίνει επίσης πως μέχρι στιγμής η Κίνα έχει προσφέρει ή βρίσκεται στη διαδικασία να προσφέρει εμβόλια Covid σε σχεδόν 70 αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη και εξάγει εμβόλια σε περισσότερες από 40 χώρες.

Πώς κρίνετε την άτυπη Πενταμερή που έλαβε χώρα στη Γενεύη; Πώς μπορεί η Κίνα να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη λύση του Κυπριακού;

Η Κίνα παρακολουθεί στενά την πολιτική διαδικασία της Κύπρου. Χαιρετίσαμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα Η.E. και τα συμβαλλόμενα μέρη για μία νέα άτυπη συνάντηση 5+1, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της Γενεύης και λυπούμαστε που τα μέρη δεν βρήκαν αρκετό κοινό έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η θέση μας παραμένει ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη βούληση του κυπριακού λαού για μία ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση. Αυτό εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Ως ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα διαδραμάτιζε πάντα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Παράλληλα, η Κίνα θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει το έργο των δικοινοτικών επιτροπών. Η Κίνα αναγνωρίζει πλήρως το ρόλο της UNFICYP στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους Κινέζους ειρηνευτικούς αστυνομικούς που υπηρετούν στην UNPOL Κύπρου και για το εξαιρετικό έργο τους.

Σε πόσες χώρες έχουν εξαχθεί κινεζικά εμβόλια; Υπάρχουν βλέψεις για εξαγωγή στα κράτη της ΕΕ;

Η Κίνα έχει χορηγήσει πάνω από 310 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 στους πολίτες της μέχρι στιγμής, ενώ πάνω από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας έχουν εμβολιαστεί. Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να δημιουργήσουμε την ανοσία της αγέλης. Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει προσφέρει ή βρίσκεται στη διαδικασία να προσφέρει εμβόλια Covid σε σχεδόν 70 αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη και εξάγει εμβόλια σε περισσότερες από 40 χώρες. Τα κινέζικα εμβόλια Sinopharm βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών σε περισσότερες από 125 χώρες, ενώ άτομα από 190 χώρες έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά εμβόλια. Στις 7 Μαΐου ο ΠΟΥ ενέκρινε το Sinopharm της Κίνας για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή του στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX. Το Sinopharm είναι το πρώτο εμβόλιο που φέρει μία μικρή ετικέτα που αλλάζει χρώμα όταν το εμβόλιο εκτίθεται σε θερμότητα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας να γνωρίζουν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Όπως μιλάμε, το Sinovac -ένα άλλο κινεζικό εμβόλιο- υπόκειται σε κυλιόμενη αναθεώρηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις με όλους τους πιθανούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η οικοδόμηση του σοσιαλισμού; Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία του 14ου Πενταετούς Πλάνου (2021–2025) της Κίνας;

Η Κίνα βρίσκεται σε μία πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά, που ταιριάζει καλύτερα στις εθνικές μας συνθήκες. Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της Κίνας είναι, πρώτον, η ισχυρή ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που έχει τους ανθρώπους στο επίκεντρό του φροντίζοντας για τις ανάγκες τους. Δεύτερον, μία σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς που έχει την αγορά ως τη θεμελιώδη κινητήρια δύναμή της μαζί με τον κυβερνητικό μακροοικονομικό έλεγχο για καλύτερη κατανομή πόρων και μείωση της εισοδηματικής ανισότητας. Τρίτον, η κυβέρνηση καταρτίζει ένα μακροοικονομικό σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και της διαβίωσης των ανθρώπων με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τους οικονομικούς κανόνες και διατηρεί τη συνέχεια των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Τέταρτον, η σταθερή δέσμευση της Κίνας για μεταρρύθμιση των θεσμικών μηχανισμών της και το άνοιγμά της για την αποτίμηση των βέλτιστων πρακτικών στο εξωτερικό για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι συνεπείς και επίπονες προσπάθειές μας που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας χώρας και κοινωνίας που βασίζεται στο κράτος δικαίου και στην οικοδόμηση ενός νομικού συστήματος που ταιριάζει και στις εθνικές συνθήκες της Κίνας και συμμορφώνεται με τις διεθνείς πρακτικές.

Το Πενταετές Πλάνο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τη χαρτογράφηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κίνας. Το τελευταίο 14ο Πενταετές Πλάνο ορίζει με σαφήνεια ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τις νέες αναπτυξιακές έννοιες της καινοτομίας, της πράσινης και της κοινής ανάπτυξης, θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην υψηλή ποιότητα και θα προωθήσει ένα μοτίβο ανάπτυξης διπλού κύκλου που θα βασίζεται τους εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς κύκλους, με τον εγχώριο κύκλο να είναι ο βασικός παράγοντας. Αυτό σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα συμμετέχει στην παγκόσμια οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα, ενισχύοντας τη ζωτικότητά της, θα δημιουργήσει ολοένα και περισσότερες νέες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κυπριακές εταιρείες επωφελούνται από αυτήν τη σημαντική αλλαγή του αναπτυξιακού τρόπου της Κίνας μέσω της επενδυτικής συμφωνίας Κίνας-ΕΕ και διμερών συμφωνιών Κίνας-Κύπρου, με όλο και περισσότερες κινεζικές επενδύσεις και τουρίστες να εισέρχονται και περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιούν το τεράστιο δυναμικό της κινεζικής αγοράς.

Ένα από τα ορόσημα επιτεύγματα της Κίνας είναι το γεγονός ότι πέρσι επιτεύχθηκε ο στόχος της εξόδου 98,99 εκατομμυρίων κατοίκων της υπαίθρου που ζούσαν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και η επίτευξη του στόχου για την εξάλειψη της φτώχειας. Ως κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στην εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας της Κίνας, είμαι ιδιαίτερα περήφανος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.