Το κυπριακό πρόβληµα χρειάζεται σοβαρότητα στη διεκδίκηση

Του Άριστου Δαμιανού*

Η απερχόµενη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση των πολιτικών ελλειµµάτων, µε προεξάρχουσα την παταγώδη αποτυχία τους να διαχειριστούν σωστά το εθνικό µας ζήτηµα, το Kυπριακό.

Παρέλαβαν ένα ισχυρό διαπραγµατευτικό κεκτηµένο, φτάσαµε στο τελευταίο µίλι, πήραµε χάρτη µε απόκλιση στο εδαφικό µόνο µισή εκατοστιαία µονάδα. Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης, αντί να παραµείνει στο Μον Πελεράν και να διεκδικήσει την υπόλοιπη Μόρφου, είπε ψέµατα και έφυγε άρον-άρον.

Μας παραδίδουν µια πατρίδα που ελέω σκλήρυνσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, στο τραπέζι τίθεται επίσηµα ο εφιάλτης των δύο κρατών. Υλοποιείται η εµπορική εκµετάλλευση της περίκλειστης περιοχής, ο εποικισµός των Βαρωσίων και παραβιάζεται συστηµατικά η ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Αλήθεια, πόσο άνετα νιώθει ο κ. Χριστοδουλίδης για την απουσία ορθής πολιτικής κρίσης τότε;

Την ίδια ώρα, η κατοχική δύναµη βρίσκεται στο απυρόβλητο, ένεκα και της απώλειας αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ένεκα των πειραµατισµών, των σκοπιµοτήτων του κ. Αναστασιάδη, συνεπικουρούµενου πολιτικά από τον κ. Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του κυβερνώντος κόµµατος κ. Νεοφύτου. Και οι τρεις έβαλαν δυστυχώς τη νοµή και την καρέκλα της εξουσίας πάνω από την Κύπρο. Γι’ αυτό µαλώνουν σήµερα… Όχι για διαφορετικές πολιτικές, αλλά για το ποιος θα τις εφαρµόσει πιο συναγερµικά.

Βρισκόµαστε στις δώδεκα τις διχοτόµησης. Βρισκόµαστε στο πιο οριακό σηµείο που θα µπορούσε να βρεθεί το Κυπριακό. Σε ολόκληρη θητεία 5 χρόνων δεν έχει υπάρξει καµία ουσιαστική πολιτική προσπάθεια για επανεκκίνηση συνοµιλιών. Τίποτα, µόνο διολίσθηση µε την Τουρκία αποενοχοποιηµένη. Και την κυβέρνηση βαθιά νυχτωµένη. ∆ιόλου τυχαίο που ο κ. Νεοφύτου κατά τη συζήτηση των προϋπολογισµών στη Βουλή αφιέρωσε ενάµισι λεπτό στο Κυπριακό από µια οµιλία 40′.

Παρακολουθώ µε µεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις των ηγετών του ∆ΗΚΟ, της ∆ΗΠΑ και της Ε∆ΕΚ. Ούτε τώρα ξεκαθάρισε ποια θα είναι η πορεία πλεύσης στο Κυπριακό µε υποψήφιο τον κ. Χριστοδουλίδη. Ο κ. Παπαδόπουλος µίλησε για αναθεώρηση στρατηγικής και ως γνωστό το ∆ΗΚΟ απορρίπτει το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο κ. Καρογιάν αποκάλεσε το πλαίσιο Γκουτέρες ως σηµείο εκκίνησης των συνοµιλιών. Ο κ. Σιζόπουλος άσκησε κριτική στο κεκτηµένο των συνοµιλιών ενώ -ως γνωστό- µε συνεδριακή θέση η Ε∆ΕΚ θεωρεί τη δικοινοτική διζωνική οµοσπονδία ως τη χειρότερη µορφή νοµιµοποιηµένης διχοτόµησης. Άστε που µε δηµόσια ανάρτησή της η αγαπητή κα Θεοχάρους, η τέταρτη εταίρος, υπενθύµισε τον αµετάθετο στόχο της Ένωσης µε την Ελλάδα.

∆ιερωτόµαστε, ειλικρινά, ο κ. Χριστοδουλίδης αν εκλεγεί, θα παραπέµψει την επιδιωκόµενη λύση στο µηχανισµό επίλυσης αδιεξόδων, στο συντονιστικό όργανο που ανακαλύφθηκε για να συζητά τις διαφορές των ετερόκλητων δυνάµεων που τον στηρίζουν; Θα αποφασίζουν εκεί µε ειδική πλειοψηφία ή θα απαιτείται µια θετική ψήφος από κάθε κόµµα για να ληφθούν αποφάσεις; Τελικά έχει δική του θέση για το Κυπριακό ή θα είναι Πρόεδρος multiple choice, πολλαπλής επιλογής; ∆ιότι είναι και οι επιδράσεις από το ∆ΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ…

Κακά είναι τα ψέµατα. Το κυπριακό πρόβληµα χρειάζεται σοβαρότητα και σταθερότητα στη διεκδίκηση, µε βάση το συµφωνηµένο πλαίσιο λύσης. ∆ιεκδίκηση στη βάση αρχών. Όχι πειραµάτων που ζήµιωσαν την υπόθεση της λύσης. Και βέβαια, ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο.

* Βουλευτής Λευκωσίας, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες ∆υνάµεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy