Το Κυπριακό σήμερα

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου*

Καθώς πλησιάζουμε στη θλιβερή 46η επέτειο της εθνικής τραγωδίας του 1974, είναι επιτακτική η ανάγκη επανακαθορισμού γραμμής πλεύσης σε ό,τι αφορά στο μόνιμο στόχο για τερματισμό της κατοχής και λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική. Η σημερινή ασάφεια και μακρά στασιμότητα, μετά το ναυάγιο του Κρας Μοντανά και τη μεσολάβηση της υγειονομικής κρίσης του COVID -19, επιβάλλει μια αναδρομή στο παρελθόν, προκειμένου να καθοριστεί, κατά τρόπο ορθολογικό, η ακολουθητέα στρατηγική και τακτική.

Από μια ανασκόπηση στο τι ακολούθησε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, αυτό που προκύπτει ως αβίαστο συμπέρασμα και αδιαμφισβήτητη αλήθεια, είναι ότι δεν ακολουθήθηκε μια συνεπής πολιτική. Είχαμε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 και τη συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι. Τι προέβλεπαν; Ότι προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να διαμορφωθεί επαρκής διαπραγματευτική βάση, καθώς και γεφύρωση θέσεων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού. Αντί να υπάρξει τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, η πλευρά μας προχώρησε  σε διαπραγματεύσεις με αμφίσημου και ατελούς περιεχομένου συμφωνίες με την τουρκική πλευρά.

Δεύτερον, ενώ όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις, μετά τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, υπήρξε συναντίληψη ότι θα υπήρχε διασταυρούμενη συζήτηση όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, εν τούτοις συζητήθηκαν εξαντλητικά τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της κατανομής των εξουσιών, της οικονομίας και των σχέσεων με την ΕΕ. Όχι όμως το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα. Δηλαδή, συζητήθηκαν τα κεφάλαια στα οποία η τουρκική πλευρά «έπαιρνε» και όχι τα κεφάλαια στα οποία θα «έδινε». Όπως είναι η επιστροφή εδαφών, η αποχώρηση στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων.

Τελικά, είχαμε την πλήρη ανατροπή της πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση και συμφωνία επί των κεφαλαίων της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των στρατευμάτων και του εδαφικού, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ακολούθησε, βέβαια, η ανατροπή της ανατροπής, μετά τη συνάντηση του Προέδρου με το Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το ναυάγιο του Κρας Μοντανά επισφράγισε το αδιέξοδο, αφού η τουρκική αδιαλλαξία και οι κατ’ εξακολούθησιν παλινωδίες, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε λύση αλλά ούτε και σε επίρριψη ευθυνών στην τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο.

Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω πορεία;

Η σημερινή συγκυρία, μετά τις πειρατικές προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι συνεχείς απειλές Ερτογάν για διενέργεια γεωτρήσεων, επιβάλλει να τεθεί ως προϋπόθεση «εκ των ων ουκ άνευ» για επανάληψη του διαλόγου ο τερματισμός των τουρκικών πειρατικών προκλήσεων αλλά και η απόρριψη των απαράδεκτων αξιώσεων για συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου.

 

Περαιτέρω, πρώτον θα πρέπει να επανέλθουμε στη θέση ότι προκειμένου να υπάρξει συζήτηση και κατάληξη επί της διεθνούς πτυχής θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούμε σε «ακτίνα συμφωνίας» στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής. Διακυβέρνηση, κατανομή εξουσιών, οικονομία, σχέσεις με την ΕΕ, περιουσιακό, εδαφικό. Διασταυρούμενη συζήτηση με τη διεθνή πτυχή δεν είναι ασύμβατη με αυτή τη θέση.

Το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να θεωρείται θέσφατον, ούτε βέβαια να ριχθεί στο «πυρ το εξώτερον». Πέραν των ασαφειών και των διαφορετικών ερμηνειών, μπορεί να αποτελέσει υλικό προς διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχουν σε αυτό ζητήματα, προτάσεις και θέσεις που απολύτως δικαιολογημένα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Δεύτερον, η ξεχασμένη διακήρυξη για  ένα περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, το οποίο να κατατεθεί ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να πραγματωθεί.

Τέλος, υπάρχει το μέγα θέμα  της αξιοποίησης της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κύπρου, προς την κατεύθυνση μιας σωστής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύσης του Κυπριακού.

Ήλθε η ώρα για πλήρη αποσαφήνιση των θέσεών μας. 46 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 και τη συνεχιζόμενη έκνομη κατοχική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, επιβάλλεται μια νέα προσπάθεια με συλλογική διαβούλευση και εθνική συνεννόηση για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύτρωση του λαού μας. Για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και διασφάλιση της εθνικής και φυσικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού.

Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy