Το Κυπριακό θα συζητήσουν Δένδιας – Γκουτέρες στη ΓενεύηΣτη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες του κ. Δένδια με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Από την Τρίτη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου).

Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Εξάλλου, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διεμήνυσε πως «στην πολιτική των κανονιοφόρων θα προτάσσουμε την πολιτική της διεθνούς νομιμότητας. Ο βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Καταστήσαμε σαφές ότι για εμάς το πλαίσιο ενεργειών είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, δεν ανέχεται απειλές πολέμου, δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του Βαλκάνιου καβγατζή».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, λέγοντας πως ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε και για τη διπλωματική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ελλάδα, «προκειμένου να απαντήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την Τρίπολη της Λιβύης. Εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη των συμμάχων απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που είναι απέναντι στη διεθνή νομιμότητα, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στην κοινή λογική. Η προκλητική στάση της Τουρκίας έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, τη διεθνή απομόνωση· αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να διατηρούμε δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό με την τουρκική πλευρά και ότι θα πάψουμε να ελπίζουμε έστω και με μειωμένες πιθανότητες ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ως στόχο της πολιτικής της», κατέληξε.