Το κυπριακό του διαβατήριο «βοήθησε» Ρώσο ολιγάρχη να αγοράσει Φινλανδικό νησί

Euractiv: Το διαβατήριο τον βοήθησε να ξεπεράσει τη διαδικασία εξουσιοδότησης από το φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας

Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε φινλανδικό νησί με κυπριακό διαβατήριο

 

Η σκανδαλώδης μέχρι και εγκληματική παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους με εγκληματικό ή και ύποπτο παρελθόν, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επανήλθε χθες στην επικαιρότητα μέσω δημοσιεύματος του ιστότοπου https://www.euractiv.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Το 2020, ο Ιγκόρ Κεσάεφ, ο οποίος κατατάσσεται στη θέση 727 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021, αγόρασε ένα μεγάλο νησί στην ανατολική Φινλανδία.

Χρησιμοποιώντας κυπριακό διαβατήριο, ο μεγιστάνας με περιουσία περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατάφερε να ξεπεράσει τη διαδικασία εξουσιοδότησης που απαιτείται για μια τέτοια συναλλαγή από το φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας.

Εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου το 70% των ρωσικών αγορών καπνού και ήταν επίσης γνωστός έμπορος όπλων. Σύμφωνα με τα Wikileaks και την εφημερίδα Novaya Gazeta, ο Κεσάεφ είχε στενούς δεσμούς με τη μαφία και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB και GRU.

Αυτές οι διασυνδέσεις προκάλεσαν ανησυχία στο φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ολιγάρχες ως δόλωμα για πολιτικούς και στρατηγικούς σκοπούς. Μετά την αγορά κατασκευάστηκαν εκτεταμένες εγκαταστάσεις διαμονής στην περιοχή μαζί με ένα χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου, ο οποίος δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για δεύτερο ολιγάρχη, τον Πάβελ Μέλνικοφ, ο οποίος είχε αποκτήσει ομάδα νησιών στο δυτικό αρχιπέλαγος και είχε κατασκευάσει δυσανάλογα μεγάλα καταλύματα και άλλες υποδομές. Κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος, ο Μέλνικοφ τελικά πούλησε τα νησιά.

Ο νόμος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιτρέπει την απαλλοτρίωση εάν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας. Και προσθέτει: «Εδώ και χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη Μάλτα και την Κύπρο να καταργήσουν το λεγόμενο σύστημα “χρυσών” διαβατηρίων, φοβούμενη ότι θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει τις ευρωπαϊκές πόρτες σε άτομα που διασυνδέονται με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα». Υπενθυμίζει επίσης ότι η Κύπρος τερμάτισε το ΚΕΠ, ενώ με δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλούσε πριν ένα μήνα τις Αρχές της Μάλτας να το σταματήσουν το συντομότερο δυνατό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy