​​​​​​​Το Λικούντ εξασφάλισε επίσημα τη συμμετοχή του υπερορθόδοξου κόμματος «Shas» στην νέα κυβέρνηση

Συνεχίζονται στο Ισραήλ οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου με κύριο κορμό το Λικούντ του οποίου ηγείται. Χθες βράδυ ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς τη συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Shas» υπό τον Αριέ Ντέρι.

Ωστόσο, όπως διευκρινίσθηκε από τις ανακοινώσεις των κομμάτων Λικούντ και «Shas», ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητες των υπουργείων που θα ανατεθούν σε στελέχη του «Shas» θα ορισθούν με ειδικότερη μεταγενέστερη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης ο Αριέ Ντέρι θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ κατά την πρώτη διετία της κυβέρνησης θα ορισθεί εκ περιτροπής Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Υγείας. Στην δεύτερη διετία της κυβέρνησης ο Ντέρι θα αναλάβει εκ περιτροπής το Υπουργείο Οικονομικών, αντικαθιστώντας σε αυτήν τη θέση τον ηγέτη του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι στελέχη του κόμματος «Shas» θα αναλάβουν το Υπουργείο Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών θα ορισθούν στελέχη του ίδιου κόμματος που θα αναλάβουν ειδικότερες αρμοδιότητες.

Παράλληλα, σε εσωκομματικό επίπεδο, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ολοκλήρωσε σειρά επαφών με στελέχη του Λικούντ, που του εξέφρασαν τα αιτήματά τους για υπουργοποίηση. Το Λικούντ θα ελέγχει τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Άμυνας, Συγκοινωνιών και Εξωτερικών. Ο Γιοάβ Γκάλαντ ζήτησε να ορισθεί Υπουργός Άμυνας και ο Ισράελ Κατς Υπουργός Εξωτερικών. Από το ιδιαίτερο γραφείο του Νετανιάχου δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την τελική απόφαση υπουργοποίησης στελεχών του κόμματός του.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Κνέσετ για την εκλογή του νέου Προέδρου του κοινοβουλίου. Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα προτείνουν τα κόμματα της συμπολίτευσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για την θέση αυτή προορίζεται το στέλεχος του Λικούντ, Γιοάβ Κις.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας – πιθανότατα την Κυριακή 11/12 – αναμένεται ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βενιαμίν να υποβάλει αίτημα στον Πρόεδρο της χώρας Ιτσχάκ Χέρτσογκ προκειμένου να παραταθεί για 14 ημέρες η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθιμική διαδικασία, εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του Κράτους να αποδεχθεί το αίτημα περί χρονικής παράτασης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Όπως ορίζεται από την ισχύουσα διαδικασία, ο Νετανιάχου θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Από την άλλη, παρότι έχουν υπογραφεί μεταξύ του Λικούντ και των κομμάτων «Εβραϊκή Ισχύς», «Θρησκευτικός Σιωνισμός», «Νόαμ» και «Shas», εκκρεμεί η υπογραφή κατ’ αρχήν συμφωνίας με το έτερο υπερορθόδοξο κόμμα «Εβραϊσμός της Τορά».

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, στελέχη του «Εβραϊσμού της Τορά» αρνούνται να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία με το Λικούντ εάν προηγουμένως δεν δεσμευθεί εγγράφως ο Βενιαμίν Νετανιάχου ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να καταργήσει συγκεκριμένες διατάξεις του Περί Υποχρεωτικής Στράτευσης Νόμου, που αφορά τη στράτευση μαθητών των εβραϊκών θεολογικών σχολών, ως επίσης και την θεσμοθέτηση αύξησης των κονδυλίων για την λειτουργία των θεολογικών σχολών που ελέγχει το συγκεκριμένο κόμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η πλευρά Νετανιάχου αρνήθηκε να δεσμευθεί για τα συγκεκριμένα δύο ζητήματα που θέτει ο «Εβραϊσμός της Τορά», ωστόσο κατά τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις με στελέχη του κόμματος τονίσθηκε η ανάγκη υπογραφής έστω μίας έγγραφης διαβεβαίωσης εκ μέρους της ηγεσίας του «Εβραϊσμού της Τορά» ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση.

Την δήλωση αυτή προτίθεται να καταθέσει ο Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Κράτους, για να του αποδείξει ότι έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή των κομμάτων που ελέγχουν την πλειοψηφία στην Κνέσετ. Ο «Εβραϊσμός της Τορά» δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα του Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.