Το μαρτύριο των… δόσεων από την Pfizer

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Εξηγήσεις θα ζητηθούν για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων

 

Συνεχίζεται το σίριαλ με τον εφοδιασμό των εμβολίων κατά της COVID-19 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο την έγκριση της διενέργειας μιας παραπάνω δόσης από τα φιαλίδια των Pfizer/BioNTech, παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Σε ερώτηση εάν η εταιρεία σέβεται το συμβόλαιό της και εάν αυτό έχει να κάνει με τις 6 και όχι 5 δόσεις που μπορούν πλέον να εξάγουν από κάθε φιαλίδιο, εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι «οι παραδόσεις θα γίνονται στη βάση των δόσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

«Mετά από συζητήσεις και με το δεδομένο ότι μπορούν να εξάγουν 6 αντί για 5 δόσεις, η Κομισιόν και οι χώρες-μέλη εξέτασαν ποια θα είναι η θέση τους όσον αφορά το συμβόλαιο για τις παραδόσεις και τις δόσεις… Αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να σας δώσουμε άλλες πληροφορίες για το θέμα αυτό», είπε ο ίδιος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Πάνω σε αυτό να σας πω ότι η σύμβαση αφορά τετράμηνα και επικοινωνήσαμε με τον CEO και μας είπε ότι οι ποσότητες του τετραμήνου θα γίνουν σεβαστές», πρόσθεσε δεύτερος εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε επίσημα πως η Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά της COVID-19 προς τις χώρες της Ε.Ε.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα. Η αιφνιδιαστική αναγγελία της περασμένης εβδομάδας από την Pfizer για μείωση των παραδόσεων ανέφερε πως λόγω αναβάθμισης της παραγωγής θα επηρεαστούν «προσωρινά οι αποστολές στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου» για να υπάρξει «σημαντική αύξηση στη διαθεσιμότητα δόσεων στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο».

Εξοργισμένη η Ιταλία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά του αμερικανικού κολοσσού, κατηγορώντας τον ενδεχομένως για παραβίαση του συμβολαίου που έχει υπογράψει με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Μείωση και στις δόσεις που παραλαμβάνονται στην Κύπρο

Στην Κύπρο δεν έγιναν ακόμα ανακοινώσεις για τη συνέχεια του προγράμματος εμβολιασμών εν αναμονή της νέας παρτίδας δόσεων. Η διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, παραδέχθηκε χθες με δηλώσεις της στο Γ’ πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι παρατηρείται μείωση στις δόσεις εμβολίων που παραλαμβάνονται, αλλά υπάρχει δέσμευση από την εταιρεία Pfizer ότι η Κύπρος δεν θα επηρεασθεί όπως άλλες χώρες. Από τον Μάρτιο, είπε, θα ληφθούν κανονικά οι δόσεις και υπολογίζεται μέχρι τον Ιούνιο να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού.
Είπε επίσης ότι για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού, η Κύπρος θα αποστέλλει δείγματα στον ευρωπαϊκό οργανισμό εντοπισμού και πρόληψης νοσημάτων, για να υπάρχει κοινή αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά στις χαλαρώσεις των μέτρων η κα Ανθούση είπε ότι αυτές θα είναι σταδιακές και όχι απότομες, αλλά τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σύσκεψη με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα έχει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 11:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση τής μέχρι σήμερα επιδημιολογικής εικόνας. Υπενθυμίζεται η προχθεσινή δήλωση του Υπουργού Υγείας σύμφωνα με την οποία τεχνική επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες πέντε Υπουργείων θα επεξεργαστεί τη στρατηγική των χαλαρώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.