Το μέλλον του χώρου Σένγκεν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Άτυπου Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο που διεξήχθη υπό την Πορτογαλική Προεδρία.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε “το μέλλον του χώρου Σένγκεν και η μεταρρύθμιση που απαιτείται να γίνει, ώστε ο ενιαίος εσωτερικός χώρος, χωρίς σύνορα, να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις σύγχρονες προκλήσεις”.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται “εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η εμφάνιση της νόσου COVID-19 σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την ΕΕ και το ζήτημα της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ως έσχατη λύση περιορισμένης διάρκειας για στοχευμένη διαχείριση συγκεκριμένων σοβαρών απειλών, με ταυτόχρονη εφαρμογή εναλλακτικών αντισταθμιστικών μέτρων”.


Στη ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι “επιπρόσθετα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τους 8 πυλώνες που περιλαμβάνει η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Europol, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούν η έντονη παγκοσμιοποίηση και ψηφιοποίηση του εγκλήματος που παρατηρείται και να αναλαμβάνει πιο αποτελεσματική δράση έναντι στο έγκλημα και την τρομοκρατία”.

Όπως σημειώνεται “οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο σε σύνθεση Υπουργών Δικαιοσύνης, κατά την οποία θα εξεταστούν οι συνέπειες που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών από την παραγωγή και διάθεση μη ασφαλών και εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων (ψευδεπίγραφα φάρμακα), καθώς επίσης και τρόποι αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου”.

Τέλος, “οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης επί της αποτελεσματικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης από τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.