«Το μέλλον μας επιβάλλει τη μείωση της σπατάλης τροφίμων»

Τόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες τροφίμων που πετιούνται καθημερινά, σε σημείο που εάν το 25% αυτής της σπατάλης μειωνόταν, θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα του υποσιτισμού, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ανέφερε το Σάββατο ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου “Don`t Waste Our Future”, στο οποίο ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος μαζί με τον ερευνητικό οργανισμό CARDET και άλλους οργανισμούς από 7 χώρες.

Η παρουσίαση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση της 1ης Παγκύπριας Εκστρατείας για μείωση της σπατάλης τροφίμων, υπό τον τίτλο “Δεν πετάμε τα τρόφιμα – Αγαπάμε το περιβάλλον”, που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Αγίου Αθανασίου, τον πρώτο Δήμο παγκύπρια που έχει υπογράψει την “Κοινή Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των νέων και των Τοπικών Αρχών για τη Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων και την Προστασία του Παγκόσμιου Δικαιώματος στη Σίτιση” .

Don't Waste Our Future

Στο χαιρετισμό του ο κ.Χατζηττοφής ανέφερε ότι η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σε σχεδόν 179 κιλά ανά κάτοικο στην Ευρώπη και ότι τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται το γεγονός πως, για την παραγωγή μόλις ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5-10 χιλιάδων λίτρων νερού.

“Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι όμορφα ή επειδή περισσεύουν”, είπε και πρόσθεσε ότι, πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται κάθε χρόνο, ενώ η σπατάλη είναι τέτοια που αν μειωνόταν κατά 25% θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα του υποσιτισμού, σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Σημείο – κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συνέχισε, αποτελεί η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών και υπέδειξε πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.

Τα αποτελέσματα του έργου, που έχει διάρκεια δυο χρόνια, παρουσίασαν μαθητές των δέκα σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό, αφού στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από το θέμα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων, ως οι μελλοντικοί καταναλωτές και φορείς χάραξης πολιτικής.

Τα βασικά αποτελέσματα του έργου προκρίνουν την καθιέρωση ενός αναλυτικού προγράμματος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος και χρήση της αλληλοδιδακτικής μεθόδου, με στόχο την καλλιέργεια υπεύθυνης συνείδησης της νέας γενιάς και μείωση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων, ως επίσης και ανάληψη συνεχών δράσεων από όλους τους συμμετέχοντες για μείωση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια για ενημέρωση των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν, έγιναν τέσσερις διδακτικές ενότητες με τη συμμετοχή 40 μαθητών από κάθε σχολείο, ενώ μαθητές έλαβαν μέρος στο “1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Ενάντια στη Σπατάλη Τροφίμων” που έγινε το περασμένο Οκτώβριο στο Μιλάνο μαζί με την έκθεση EXPO 2015 και στο οποίο ετοιμάστηκε η “Κοινή Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των νέων και των Τοπικών Αρχών για τη Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων και την Προστασία του Παγκόσμιου Δικαιώματος στη Σίτιση”.

Σε σημαντικά προβλήματα γύρω από το θέμα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων στην Κύπρο αναφέρθηκε εξάλλου ο Βουλευτής, Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αφού όπως υπέδειξε, παρά την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και την κυπριακή νομοθεσία που αναφέρεται σε χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Επίσης, πρόσθεσε, δεν έχουμε κατορθώσει να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση των πράσινων αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά 75% το 2016, γεγονός που μας αφήνει εκτεθειμένους έναντι της ΕΕ, “γιατί δεν κάναμε τίποτα”.

Σημείωσε ακόμη πως η χωριστή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, την παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού.

Της παρουσίασης ακολούθησε επίδοση διπλωμάτων και παραχώρηση δωρεάν εξοπλισμού στα σχολεία καθώς και εκδήλωση στην πλατεία “Ειρήνης” με τίτλο “Όλοι Διαφορετικοί, όλοι ίσοι – Μαθαίνουμε και προστατεύουμε το Περιβάλλον”, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού και την Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο του προγράμματος “Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος”.

** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy