Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επικρατούσε έντονος προβληματισμός ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Το καίριο ερώτημα, που επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη είναι αν μπορεί τελικά η Ευρώπη να επιβιώσει.

Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μια κρίση, η οποία οφείλεται τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία γενικότερα. Ειδικότερα το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο λαϊκισμός, η ακροδεξιά, το Brexit, η κλιματική αλλαγή και η άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, προκαλούν έντονες συζητήσεις στον απλό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όλα αυτά προστίθεται και το ότι η Ευρώπη διανύει μια περίοδο θυμού και αγανάκτησης λόγω της φτώχειας, της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, της ανεργίας, της ανασφάλειας και της απώλειας της ταυτότητας των Ευρωπαίων πολιτών.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι οι πολίτες στρέφονται ενάντια στους πολιτικούς, αφού αυτοί δεν είναι πρόθυμοι να αφουγκρασθούν τις ανησυχίες τους. Ο λαός δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς γιατί αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς. Όλα αυτά προέρχονται διά στόματος των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από διορισμένους ή τοποθετημένους λειτουργούς χωρίς αυτοί να κατεβαίνουν στο λαό, στη βάση της κοινωνίας, για να δουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών καθιστά επιτακτική ανάγκη την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών. Χρειάζεται, επομένως, περισσότερη οργάνωση και καλύτερος συντονισμός από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Θα πρέπει, επίσης, να συνεχιστεί ο διάλογος με τους πολίτες, που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ώστε να εισακουστούν δημοκρατικά τα προβλήματα των πολιτών και να μεταφερθούν από τη βάση προς τα πάνω για λήψη αποφάσεων.

Το αίτημα, λοιπόν, είναι σαφές. Ο απλός κόσμος ζητά περαιτέρω δημοκρατία, ασφάλεια, ευημερία, καλύτερη παιδεία και ευνοϊκότερα κοινωνικά μέτρα για όλους. Οι νέοι μάς το λένε συχνά, θέλουν να γνωρίζουν τους αιρετούς, να τους μιλούν και να τους μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, που θα τυγχάνουν της προσοχής και της μέριμνας της πολιτικής ηγεσίας. Όλοι μαζί θα πρέπει να δίνουμε τον δύσκολο αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας για το μέλλον της Ευρώπης και των πολιτών της. Ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αξίες της ενωμένης Ευρώπης, τα δικαιώματά του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητά να μαθαίνει και να ενημερώνεται μέσα από έναν δομημένο διάλογο και την εμπλοκή του στα κοινά δρώμενα της κοινωνίας.

Το μέλλον της Ευρώπης ανήκει στους νέους και στη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά αναγκαία την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω των οποίων οι νέοι θα βιώσουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι νέοι έχουν ιδιαίτερη κλίση προς την τεχνολογία και είναι άριστοι γνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτό το ταλέντο, την ευφυΐα, τα προσόντα και τις ικανότητες των νέων ανθρώπων. Το μέλλον της Ευρώπης καθορίζεται από το μέλλον της πολιτικής συνοχής και της βελτίωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ο διάλογος με τους πολίτες, η τοπική και περιφερειακή δημοκρατία, η αποκέντρωση, η αλληλεγγύη, η επικουρικότητα, η αναλογικότητα, συνιστούν βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τοπικές Αρχές μπορούν να προστατέψουν τόσο τις αξίες όσο και τους Ευρωπαίους πολίτες από τους κινδύνους, που καθιστούν την Ευρώπη τον αδύνατο κρίκο στη συνείδηση των πολιτών της. Το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες των τοπικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από το πολυεπίπεδο έργο και την προσφορά τους. Δεν είναι τυχαίο που οι Ευρωπαίοι πολίτες, βάσει στοιχείων του ευρωβαρόμετρου, εμπιστεύονται πιο πολύ τους θεσμούς που είναι πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση εμπιστοσύνης, ώστε να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, κοντά στο λαό, για το λαό.

*Δήμαρχος Δερύνειας