ΓΓ KTOS: Το μέλλον των Τ/κ βρίσκεται στο πλαίσιο της ΕΕ σε μια ενωμένη Κύπρο

Το μέλλον των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται στο πλαίσιο της ΕΕ σε μια ενωμένη Κύπρο, δήλωσε ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, KTOS, Μπουράκ Μαβίς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η KTOS αναφέρει ότι ο κ Μαβίς δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της συντεχνίας με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ότι η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι η τ/κ κοινότητα είναι ο ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέρος της ΕΕ.

Ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία επιφορτίζεται με σημαντικά καθήκοντα για την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ένταξης της τ/κ κοινότητας στην ΕΕ.

Ο γγ της KTOS πρόσθεσε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το 2017, οι προσπάθειες και οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού πάγωσαν και δεν υπάρχει ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σύντομα. Η τ/κ κοινότητα, υποστήριξε, έχει υποφέρει πολύ από αυτή την κατάσταση και δήλωσε ότι έχουν εισηγήσεις για την «ε/κ ηγεσία», που θα εκλεγεί και ότι έχουν προσδοκίες για υλοποίηση των προτάσεων σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Μαβίς αναφέρθηκε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα, τονίζοντας τη σημασία της έναρξης των συνομιλιών και της συνέχισης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Δήλωσε ακόμη ότι ο αποτελεσματικός και de facto έλεγχος του ΑΚΡ γίνεται ξεκάθαρα αισθητός σε όλους τους τομείς της ζωής στα κατεχόμενα και ότι η διαχωριστική πολιτική της τ/κ ηγεσίας και η «απροθυμία της ε/κ ηγεσίας» να μοιραστεί τις ευκαιρίες με την τουρκοκυπριακή κοινότητα κρατούν κολλημένους τους Τ/κ στη μέση. Επιπλέον, μοιράστηκε με τον κ. Χριστοδουλίδη τις απόψεις και προτάσεις του για την ταχύτερη ένταξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ΕΕ.

Ο γγ της KTOS είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται για να γίνει η Τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Είπε επίσης ότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την απόκτηση από τα παιδιά που γεννήθηκαν από μικτούς γάμους της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy