Το MIGS σε πρόγραμμα αντιμετώπισης βίας κατά ηλικιωμένων γυναικών στην ΕΕ

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) είναι εταίρος στο νέο πρόγραμμα που στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών στην ΕΕ.

Ανακοίνωση από το Ινστιτούτο αναφέρει ότι η βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου ένα νέο πρόγραμμα αρχίζει με διακρατικές δράσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών, μέσω της συνεργασίας διαφορετικών φορέων.

Το πρόγραμμα με τίτλο “MARVOW 2.0: Συντονισμένη Διακρατική Αντίδραση στη Βία κατά των Ηλικιωμένων Γυναικών” επεκτείνει το προηγούμενο έργο του, που υλοποιήθηκε από το 2019 έως το 2022, και θα αναπτύξει ένα μοντέλο συνεργασίας διαφορετικών φορέων για την προστασία των ηλικιωμένων γυναικών που υποφέρουν από βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών αποτελεί μια όλο και πιο επίκαιρη πρόκληση στην ΕΕ, καθώς μόλις το 5% των γυναικών άνω των 50 ετών ανέφερε σωματική ή/και σεξουαλική βία το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων το 3% προήλθε από το σύντροφό τους” αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ίδια έρευνα δείχνει ότι ενώ το 19% των γυναικών άνω των 60 έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μόνο το 14% των γυναικών που έχουν υποστεί βία ανέφερε το πιο σοβαρό περιστατικό της βίας στην αστυνομία.

“Επομένως, είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών είναι πολύ υψηλός. Καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει, τα ζητήματα που αφορούν τη βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών αναμένεται να ενταθούν” επισημαίνεται.

Αυτός είναι ο λόγος, προστίθεται, που το MARVOW 2.0 θα αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών μέσω διακρατικής συνεργασίας.

Οι εταίροι του προγράμματος στην Ευρώπη είναι η Ένωση Αυτόνομων Καταφυγίων Γυναικών, Αυστρία, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Κύπρος, η Ένωση Γυναικείων Συλλόγων Ηρακλείου, Ελλάδα, η Conexus, Ισπανία, η Ένωση Naia, Βουλγαρία, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων του Λατίου, Ιταλία, η SC Psytel, Γαλλία, η AGE Platform Europe, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εργασία με Δράστες της Ενδοοικογενειακής Βίας (WWP EN) και το Women Against Violence Europe (WAVE).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy