Γιούνκερ: Δεν θα γίνουν μεταρρυθμίσεις εκτός ατζέντας Κομισιόν

Η Κομισιόν δεν έλαβε εντολή για μεταρρυθμίσεις στην κοινή αγορά και τις υπόλοιπες πολιτικές της ΕΕ “εκτός του σημερινού πλαισίου”, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την ενδοσκόπηση της ΕΕ για αν ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες. Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η εντολή που έχει είναι για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και όχι για διαφορετικές κατευθύνσεις. Απέκλεισε δε και την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

“Εκφράζουμε την άποψη ότι, φυσικά, η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις αντίθεσης με ό, τι κάνουμε τώρα. Αναφερόμαστε στα συμπεράσματά μας για τη στρατηγική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτά που έχουν εγκριθεί στις 27 Ιουνίου και οι προτεραιότητες της Κομισιόν ήταν η άμεση απόρροια των στρατηγικών ενδείξεων του Συμβουλίου,” είπε στις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή μεταρρυθμίσεις σε ήδη υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις.

Η γενική άποψη, επεσήμανε, “είναι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη Συνθήκη, καμία άλλη αντανακλαστική εμβάθυνση της ΕΕ. Είμαστε σε μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Έχουμε να κάνουμε με την εφαρμογή των πραγμάτων και όχι με την αλλαγή τους”.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως η Βρετανία, ακόμα και εκτός ΕΕ, οφείλει να σέβεται τους κανόνες της κοινής αγοράς αν θέλει να μετέχει στην κοινή αγορά.

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι 27 συν τον Ντόναλντ και τον εαυτό μου εκφράζουμε την άποψη, όπως ο Ντόναλντ είπε, ότι δεν θα υπάρξει εσωτερική αγορά a la carte, έτσι ώστε όσοι θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική μας αγορά, θα πρέπει να εφαρμόσουν τις τέσσερις ελευθερίες χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς ενοχλήσεις να προσθέσω”.

Τέλος επανέλαβε ότι χωρίς επίσημη ειδοποίηση αποχώρησης δεν θα ξεκινήσει καμία συζήτηση με τους Βρετανούς.

“Είχαμε μια πολύ ήρεμη συζήτηση το πρωί και χθες το βράδυ. Χθες το βράδυ ακόμα συζητούσαμε τα πράγματα φυσικά με τον (Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ) Κάμερον. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου διαπραγματεύσεις πριν το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποιήσει στα θεσμικά όργανα την αποχώρησή του από την ΕΕ. Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς ειδοποίηση. Και εγγράφως έχω ζητήσει από τους Επιτρόπους μου και τους Γενικούς Διευθυντές της Κομισιόν να μην συζητούν σε ατομικό επίπεδο με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς ειδοποίηση.”

Ο «επτάλογος» των 27 για το Brexit

Οι 27 της ΕΕ “θλίβονται, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και υπόσχονται ισορροπημένη σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον”, σύμφωνα με ένα τελικό προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που είδε σήμερα το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι 27 καλούν την επόμενη κυβέρνησή να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα, για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας και υπόσχονται διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική σχέση με ισορροπία υποχρεώσεων και οφέλους για την Βρετανία στο μέλλον.

Παράλληλα συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα και προαναγγέλλουν περισυλλογή για να αναζητηθεί ο τρόπος να ξαναγίνει η ΕΕ ελκυστική στους πολίτες και τα έθνη.

Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει:

  1. Λυπούμαστε βαθύτατα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
  2. Υπάρχει ανάγκη να οργανώσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΣΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το πράξει, να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση οποιουδήποτε είδους πριν η κοινοποίηση αυτή λάβει χώρα.
  3. Όταν γίνει η κοινοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
  4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και ανυπομονούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
  5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.
  6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το φέρουμε εις πέρας αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων.
  7. Για το λόγο αυτό ξεκινάμε σήμερα έναν πολιτικό προβληματισμό όσον αφορά το μέλλον για να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Αυτό απαιτεί την ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

 

Τον Σεπτέμβρη και με νέο πρωθυπουργό σε έκτακτη Σύνοδο κατά πάσα πιθανότητα στις 16 του μήνα δίνουν οι Ευρωπαίοι ραντεβού με τη Μ. Βρετανία για περαιτέρω ουσιαστικές συζητήσεις.

Ευθύνες για την αποτυχία του δημοψηφίσματος στον Ντέιβιντ Κάμερον προσωπικά επέρριψαν οι 27 συνομιλητές του και η Κομισιόν, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε πως ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είχε προτείνει στον Κάμερον οι εφτά παραχωρήσεις της ΕΕ προς την Μ. Βρετανία να μπορούν να γραφτούν σε μία σελίδα Α4 και σε απλή γλώσσα την οποία θα καταλαβαίνουν πολλοί πολίτες και αυτός απορρίπτοντας την πρόταση επέμενε συγκεκριμένα η απόφαση του Φεβρουαρίου να γραφτεί σε μια νομική γλώσσα «που δεν καταλάβαινε κανένας ».

«Αφήσαμε τον Κάμερον να διευθύνει την εκστρατεία όπως ήθελε, με όποιους όρους ήθελε και με όποια στρατηγική ήθελε και αυτός απέτυχε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μας διαβεβαίωνε ότι θα ενεργοποιούσε το άρθρο 50 αμέσως μετά, άμεσα, την άλλη μέρα, φαίνεται όμως πως το άμεσα στα βρετανικά έχει διαφορετική ερμηνεία», είπε ο διπλωμάτης .

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα τιμήσουμε τη θέληση του βρετανικού λαού μόλις δεχθούμε την ενεργοποίηση του άρθρο 50, όχι όμως πιο πριν». Ο ίδιος διπλωμάτης εξήγησε πως αν εκλεγεί κάποιος από το στρατόπεδο του Remain αναμένουμε ενεργοποίηση σε δύο εβδομάδες, αν όμως εκλεγεί κάποιος από το στρατόπεδο του Brexit αναμένουμε ειδοποίηση σε δύο ώρες, «διαφορετικά μας κοροϊδεύουν».

Όπως άλλωστε επεσήμανε ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνέντευξης Τύπου «μπορώ να καταλάβω να μην είναι προετοιμασμένοι για έξοδο οι υπέρμαχοι της παραμονής, δεν μπορώ να καταλάβω όμως να μην είναι προετοιμασμένοι για έξοδο οι υπέρμαχοι της εξόδου, τους ακούγαμε να ζητάνε διάφορα πριν από το δημοψήφισμα, τώρα όμως κανένας δεν μπορεί να μας πει τι πραγματικά θέλει».

Για τον ίδιο τον Ντ.Κάμερον, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε πως “αν συκοφαντείς την Ευρώπη, μέρα νύχτα, επτά μέρες την εβδομάδα, μη απορείς αν στο τέλος οι πολίτες σου σε πιστέψουν”.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι «27» σήμερα θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για να απαντήσουν στις αμφιβολίες και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ, «χωρίς ιδεολογικές συζητήσεις για ομοσπονδιακές δομές ή εθνικά κράτη αλλά σε πρακτικό επίπεδο τέτοιο που να τον αντιλαμβάνονται οι πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν οι «28» παρουσία του Μάριο Ντράγκι προέδρου της ΕΚΤ, άκουσαν από τον κεντρικό τραπεζίτη, αφενός ότι η επίπτωση του Brexit στην σταθερότητα των αγορών είναι μικρότερη του αναμενόμενου, αφετέρου δε, ότι θα έχει σαφώς σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Βρετανίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγηθεί σε ύφεση με δυνητική διάχυση στην υπόλοιπη ΕΕ.

Το μήνυμα των 27 προς το Λονδίνο

Τέσσερα θα είναι τα βασικά σημεία της αυριανής δήλωσης των 27 για τη Βρετανία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Οι 27 έχουν μάλιστα τη δήλωση έτοιμη ήδη από σήμερα, ωστόσο δεν θα τη δώσουν τώρα στη δημοσιότητα από σεβασμό στον απερχόμενο Ντ. Κάμερον.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή χώρας της ευρωζώνης που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ τα τέσσερα σημεία θα είναι:

  1. Οι 27 σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται για αυτή,
  2. η ΕΕ προχωράει ενωμένη και αδιαίρετη ακόμα και με 27 μέλη,
  3. το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον και ως τρίτη πια χώρα, θα λάβει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και, τέλος,
  4. ο νέος πρωθυπουργός οφείλει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει την επίσημη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ στη βάση του άρθρου 50.

«Συνδεδεμένη με ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων η πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε την Βρετανία ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει πια να λειτουργεί ως κέντρο διεκπεραίωσης για το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη προς αυτήν.

Μετά την αναφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης που κατέληξε στην απόφαση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο κ. Ολάντ τόνισε πως η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά εξαρτάται από τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης – αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών.

“Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά”, είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παράλληλα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε χθες ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το Brexit. “Δεν υπάρχει κανείς που να είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Μεγάλης Βρετανίας”, τόνισε η κα Μέρκελ, προσθέτοντας, “Υπήρξε ξεκάθαρη εντολή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις”.

Βλέπει Στέρτζον ο Γιούνκερ

Συνάντηση εργασίας με την πρωθυπουργό της Σκοτίας Νικοά Στέρτζον αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος της Κομισιόν,  όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος  Μαργαρίτης Σχοινάς . Σκοπός της συνάντησης είναι η διερεύνηση της μελλοντικής σχέσης Σκοτίας – ΕΕ μετά από την ολοκλήρωση του Brexit. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες της ατζέντας των δύο, η συνάντηση θα διεξαχθεί στο κτίριο της Κομισιόν στις 17:00 τοπική ώρα, αφού η Κ.Στέρτζον θα έχει ήδη συναντήσει τον Μ.Σουλτς.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy