Το «μοντέλο» μετανάστευσης στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από δομές διάκρισης και διοικητικές παραλείψεις…  

Η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα;

  • Απουσιάζει η κρατική πολιτική για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία
  • Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ προκειμένου να συγκρατήσουν ψήφους που φεύγουν προς την ακροδεξιά
  • Το να χαρακτηρίζει κανείς τους μετανάστες «παράνομους», αφαιρεί την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δεν μας μοιάζουν. Θα ’ρθει μια δεδομένη στιγμή που και εμείς δεν θα μοιάζουμε με κάποιους κι εμείς σωστά θα καταδιωχθούμε. Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι η αρχή και η βάση του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε απ’ αυτούς που δεν μας νοιάζουν. Κινδυνεύουμε απ’ αυτούς που μας περιφρουρούν…» Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι. Και δεν ειπώθηκαν τυχαία. Και ταιριάζουν απόλυτα στη σημερινή μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

 

Μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να αναπτυχθεί στην Κύπρο είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, ενόψει βουλευτικών εκλογών, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ προκειμένου να συγκρατήσουν ψήφους που φεύγουν προς την ακροδεξιά.

Παλαιότερα ο ρατσισμός αφορούσε μόνο τους μαύρους, τους οποίους ονόμαζαν και νέγρους. Σήμερα όμως ο ρατσισμός έχει να κάνει με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από μας στην εθνικότητα, στην κουλτούρα, στη θρησκεία.

Και σε χώρες της Ε.Ε., όπως και στην Κύπρο, εκδηλώνεται εναντίον των οικονομικών μεταναστών, των προσφύγων και των αιτητών ασύλου.

 

Υπό κατηγορία από διεθνείς οργανισμούς η Κύπρος

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι τηρεί τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και τους κανονισμούς της Ε.Ε. στο θέμα του χειρισμού των μεταναστών και των προσφύγων.

Η επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νούρη, που απέστειλε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, για τα θέματα αυτά, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Η Ν. Μιγιάτοβιτς ζήτησε την Πέμπτη (18/3/2021) από τις κυπριακές Αρχές να διερευνήσουν ισχυρισμούς για επαναπροώθηση και κακομεταχείριση μεταναστών. Η Επίτροπος εξέφρασε επίσης ανησυχίες σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής αιτητών ασύλου, ενώ κάλεσε τις Αρχές να διασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται υπό κατηγορία, αφού, όπως ανέφερε η Επίτροπος του ΣτΕ, έλαβε αριθμό αναφορών «που δείχνουν ότι σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ενδεχομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας, έχει αποτραπεί η αποβίβαση στην Κύπρο και έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες, κάποιες φορές βίαια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι επιβάτες τους να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου» και καλεί τις κυπριακές Αρχές να διασφαλίσουν ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Επίσης, εγείρει ανησυχίες για τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων. «Έχει αναφερθεί υπερπληθυσμός, έλλειψη υγιεινής και δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές και ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Παιδιών».

 

Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πού πάνε τα χρήματα

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για να τα διαθέσει για τους αιτητές ασύλου και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ε.Ε. «Διαχείριση Μετανάστευσης, Χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο (MANAGING MIGRATION EU Financial Support to Cyprus), η Κύπρος πήρε το 2015 από την Ε.Ε. 117,61 εκ. ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι η υποστήριξη της Ένωσης στην Κύπρο για καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων προέρχεται από δύο ταμεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 46,69 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και 70,92 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Παρατίθεται επίσης πίνακας που αναφέρει ότι η Κύπρος από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2020 πήρε από διάφορα ταμεία της Ε.Ε. 6,58 εκ. ευρώ για διάφορες δράσεις, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης των υφιστάμενων δομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της Κοινωνικής Πρόνοιας, για την αντιμετώπιση τού ραγδαία αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο και για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Επίσης, στις 19/12/2018 δόθηκαν 3,15 εκ. ευρώ για απαιτήσεις για προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Πουρνάρα, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

 

Στοιχεία για τη διάθεση των κονδυλίων παρατίθενται στην ιστοσελίδα της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Προβλήματα στην πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε στη «Χαραυγή» ότι από την έναρξη της πανδημίας παρατηρήθηκαν ανησυχητικές τάσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις της Κύπρου να επιτρέψει σε αιτητές ασύλου πρόσβαση στην επικράτεια και σε διαδικασίες ασύλου. Σημειώνει επίσης ότι «η ένταξη των προσφύγων είναι ένας τομέας που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Κύπρου».

Εκφράζοντας την πίστη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευκαιρία να επιτύχει την ένταξη των προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες και στόχοι, όπως για παράδειγμα προσπάθειες με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους πρόσφυγες ν’ αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους, ενέργειες που θα μειώσουν την περιθωριοποίηση και θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή.

 

Λουκάς Αντωνίου: Προβληματική η εφαρμογή των νομοθεσιών

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Ισότητας του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, Λουκάς Αντωνίου, επεσήμανε ότι σε γενικές γραμμές εφαρμόζονται οι συμβάσεις που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όμως σημειώνονται παραβιάσεις κατά καιρούς (π.χ. η πρόσφατη επαναπροώθηση μεταναστών, όπου η Δημοκρατία δεν τους επέτρεψε να αποβιβαστούν και να κάνουν αίτηση ασύλου). Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει όλα (ή σχεδόν όλα) τα διεθνή εργαλεία/συμβάσεις για την εξάλειψη όλων των μορφών ρατσιστικών διακρίσεων. Επίσης, σημείωσε, λίγο πριν την ένταξή μας στην ΕΕ το 2004 ψήφισε νομοθεσίες για να εναρμονιστεί με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες (Directives) που αφορούν τις διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία, οι οποίες νομοθεσίες μεταφέρουν (σχεδόν) όλες τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο Κυπριακό Δίκαιο.

 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όλα αυτά δίνουν το δικαίωμα στα θύματα διακρίσεων να αναζητήσουν προστασία. Οι νομοθεσίες επίσης συμπεριλαμβάνουν διατάξεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, όμως η εφαρμογή αυτών των διατάξεων παραμένει προβληματική μέχρι στιγμής.

 

Θεσμικές διακρίσεις σε βάρος υπηκόων τρίτων χωρών

Το μεγάλο πρόβλημα, πρόσθεσε, «είναι το “σύστημα” ή το “μοντέλο” μετανάστευσης στην Κύπρο, το οποίο είναι πολύ περιορισμένο και χαρακτηρίζεται από δομές διάκρισης και διοικητικές παραλείψεις. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι ότι οι Υπήκοοι Τρίτων Χωρών δεν συμπεριλαμβάνονται στον Περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και Εργασία Νόμο 58(1) 2004, οπόταν μιλάμε για μια θεσμική διάκριση. Οι θεσμικές διακρίσεις είναι από τις σοβαρότερες μορφές διακρίσεων. Επίσης, ενώ συμβάλλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως όλοι οι εργαζόμενοι, δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα. Επιπρόσθετα, η Κύπρος απέτυχε να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με πολλές από τις χώρες των ΥΤΧ που εργάζονται στην Κύπρο και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να μεταφέρουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους».

 

Δεν υπάρχουν «παράνομοι» ή «λαθρομετανάστες»

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως ο όρος «παράνομος» που χρησιμοποιούν πολλοί για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες ή το πρόθεμα «λαθρο» δεν είναι αποδεκτά. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «ο όρος “παράνομος” δεν είναι πλέον αποδεκτός για μετανάστες/πρόσφυγες χωρίς έγγραφα, καθώς δεν συνάδει με ευρωπαϊκές αξίες. Το να χαρακτηρίζει κανείς τους μετανάστες “παράνομους” αφαιρεί την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά του κάθε ανθρώπου. Όταν τέτοιοι όροι γίνονται αποδεκτοί ως κανόνας, οι άνθρωποι στοχοποιούνται, περιφρονούνται και μέχρι και το δικαίωμά τους στη ζωή μπορεί να απειληθεί».

Σημειώνεται επίσης ότι το νομικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες στην Κύπρο προβλέπει την παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους την χρειάζονται στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ, καθώς και της εθνικής νομοθεσίας περί Προσφύγων.

Αυτό σημαίνει πρόσβαση στην επικράτεια και σε διαδικασίες ασύλου σε άτομα που ζητούν διεθνή προστασία, κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, προώθηση της διαδικασίας της ένταξης των ανθρώπων που δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τονίζει ότι «οι αυξημένες αφίξεις και αιτήσεις ασύλου κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος ασύλου».

—————————————–

 

Ν. Περιστιάνης: Οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως κίνδυνο και ως αριθμούς

Από κοινωνιολογικής άποψης, ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης υπογράμμισε στη «Χαραυγή» ότι υπάρχει έλλειψη φιλοσοφίας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους οποίους οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο και ως αριθμούς. Παλαιότερα τους βλέπαμε ως πρόβλημα, είπε, παρόλο που τους είχαμε ανάγκη, αφού τους φέρναμε εμείς για να εργάζονται σε δύσκολα επαγγέλματα, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων, ως οικιακούς βοηθούς, ή για εργοδότηση σε δύσκολα επαγγέλματα.

Τώρα περάσαμε σε νέο στάδιο και τους βλέπουμε καχύποπτα και σαν εχθρούς. Κι επειδή πολλοί έρχονται από τα κατεχόμενα ή και μέσω Τουρκίας, αρχίσαμε να τους θεωρούμε σαν πιθανούς εχθρούς, πράκτορες, κατάσκοπους, και ως μέσο αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

«Τους βάζουμε όλους σε ένα καλάθι και θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τους ξεφορτωθούμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ως λαός «δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ξένους μέσα στην κοινότητά μας. Προτιμούμε μια κάπως κλειστή κοινωνία με κυρίαρχο πολιτισμό τη χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, η οποία θεωρούμε ότι αν μπει κάτι διαφορετικό μεταξύ μας κινδυνεύει. Προτιμούμε να έχουμε δεσμούς με ανθρώπους με παρόμοια πολιτισμικά χαρακτηριστικά με τα δικά μας».

Αρνητικό ρόλο διαδραματίζει η Εκκλησία

Ο κ. Περιστιάνης σημείωσε και τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει και η Εκκλησία στο όλο θέμα, η οποία αντί να ακολουθεί τις παροτρύνσεις της Αγίας Γραφής, συμπεριφέρεται αντίθετα προς αυτές. Αντί, πρόσθεσε, να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθά, έχοντας επαφή με εκπρόσωπους αυτών των ανθρώπων, βλέπουμε μια Εκκλησία που λίγο πολύ ασχολείται με αυτά τα θέματα, ενώ θα μπορούσε να είχε έναν πολύ θετικό ρόλο να διαδραματίσει.

 

Δικαίωμα πρόσβασης στην κοινωνία και την εργασία

Ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο οι χώρες έχουν υποχρέωση να τηρήσουν, είναι η πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στη στέγαση και στην οικογενειακή επανένωση.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αυτές «αποτελούν τις βασικές παραμέτρους της διαδικασίας της ένταξης σε κάθε κοινωνία υποδοχής. Αν οι πρόσφυγες καταφύγουν σε φιλόξενες κοινωνίες, αν γίνουν αποδεκτοί όπως είναι και αν τους δώσουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, τότε η ένταξη μπορεί να επιτευχθεί». Σημειώνει ακόμα ότι «οι αιτητές ασύλου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά την υποδοχή τους, τόσο τις πρώτες μέρες μετά την άφιξη, όσο και όταν θα μεταβούν στην κοινότητα, όπως πρόσβαση σε προσιτή στέγαση, απασχόληση και πρόσβαση σε προγράμματα για την εκμάθηση της γλώσσας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Επιπρόσθετα, η Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να εξασφαλιστεί για όλους τους πρόσφυγες πρόσβαση σε προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας, σε προγράμματα προσανατολισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας. Η εργασία αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας ένταξης, αλλά συνήθως οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην εξεύρεση εργασίας».

 

 

Δράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία

Ενώ η πολιτική ένταξης των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία και στην εργασία θα έπρεπε να ήταν ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση άφησε τον τομέα αυτό σε ιδιωτικές ή άλλες πρωτοβουλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συντεχνιών κ.λπ.

 

Τέτοια δράση αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη Λευκωσία, όπου ο δήμος της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιφέρειας, ανέλαβε διάφορες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ενημερωθήκαμε, αναπτύχθηκαν κοινές δράσεις με τους Δήμους Λακατάμειας και Αγίου Δομετίου, οι οποίες στο παρόν στάδιο έχουν σταματήσει λόγω μη εξασφάλισης των σχετικών κονδυλίων, τα οποία επίσης προέρχονται από την Ε.Ε.

 

Ρούλα Γεωργοπούλου: Προγράμματα με παιδάκια όλων των εθνικοτήτων χωρίς διακρίσεις

 

Στον Δήμο Λευκωσίας εξακολουθούν να προσφέρονται προγράμματα ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών και μεταναστών γενικότερα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου, Ρούλα Γεωργοπούλου, ανάμεσα στα διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν διάφορους τομείς, προσφέρονται και προγράμματα προστασίας και απασχόλησης παιδιών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Με τα προγράμματα αυτά απασχολούνταν παιδιά γυναικών μεταναστών, τα οποία μετεξελίχθηκαν στη συνέχεια και φιλοξένησαν παιδάκια όλων των εθνικοτήτων χωρίς διακρίσεις.

Το Κέντρο κατάφερε και διεκδίκησε χρηματοδοτήσεις για παιδάκια με γονείς που προέρχονταν από τρίτες χώρες με στόχο τη φύλαξη ανήλικων παιδιών, τα οποία φοιτούν σε καθημερινή βάση, κυρίως τα απογεύματα, κατά την περίοδο της απογευματινής σχολικής περιόδου. Όταν κλείνουν τα σχολεία, λειτουργεί ολοήμερα.

Στα παιδιά από τρίτες χώρες οι υπηρεσίες αφορούν απασχόληση, μελέτη μαθημάτων και δωρεάν διατροφή. Με το πρόγραμμα αυτό βοηθήθηκαν και γονείς για να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια, μέσω της δικτύωσης με τις οργανώσεις υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, ξεκίνησαν προγράμματα τα οποία πρόσφεραν ειδικά προγράμματα για τη διατήρηση της δικής τους πολιτιστικής ταυτότητας, την οποία έχαναν σιγά-σιγά. Έτσι δημιουργήθηκαν προγράμματα, όπου τα Σάββατα φοιτούν παιδιά κινεζικής καταγωγής και τις Κυριακές αραβικής καταγωγής και παρακολουθούν μαθήματα διατήρησης της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς με Κύπριους εκπαιδευτικούς, είτε εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τις χώρες τους. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν κάποιοι από αυτούς ως εκπαιδευτικοί. Προσφέρονται επίσης μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους γονείς των παιδιών που φοιτούσαν στο πρόγραμμα.

 

Προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από το ΙΝΕΚ – ΠΕΟ

Συμβολή προς την ίδια κατεύθυνση έχει και η ΠΕΟ, η οποία εφαρμόζει δράσεις στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ είναι και η λειτουργία του προγράμματος Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες, το οποίο ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκε 31 Ιουλίου 2020. Ο Λουκάς Αντωνίου σημείωσε ότι τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών ένταξης είναι τεράστια και σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση για να επιτευχθεί ουσιαστική ένταξη των μεταναστών με την εκπόνηση περιεκτικών σχεδίων δράσεων με εφαρμόσιμες πολιτικές, χρονοδιαγράμματα και παρακολούθηση. Χρειάζεται να γίνει εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και αλλαγή του «μοντέλου» μετανάστευσης και της αντιμετώπισης των μεταναστών στην εργασία και την κοινωνία. Χρειάζονται προγράμματα και στοχευμένες δράσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, από την Προδημοτική στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δραστική εμπλοκή των κοινοτήτων και των δήμων και εμπλοκή του γηγενούς πληθυσμού σε κοινές δράσεις με τις κοινότητες των μεταναστών. Το ζήτημα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι ουσιαστική παράμετρος ένταξης, γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν μόνιμες δομές εκμάθησης της γλώσσας σε μετανάστες. Προγράμματα, επίσης, που συνδυάζουν μαθήματα γλώσσας, συνεχιζόμενης κατάρτισης και τοποθέτησης μεταναστών σε χώρους εργασίας είναι πλέον κοινή πρακτική σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy