Έτοιμες να μετακομίσουν στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος δηλώνουν οι τρεις εταιρείες που συναποτελούν την κοινοπραξία υγραερίου. Ταυτόχρονα όμως ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και στο κράτος ξεκαθαρίζοντας ότι προκειμένου να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση στο τερματικό στο Βασιλικό μέχρι το τέλος του 2020, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις οι κρατικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη 15 Μαΐου ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, με εκπροσώπους της κοινοπραξίας

VLPG PLANT LTD, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Συνεργατική Εταιρεία Σύνεργκαζ Λτδ και Intergaz Ltd. Η κοινοπραξία εμφανίστηκε βέβαιη ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις ενημερώνοντας τον δήμαρχο για τις διαδικασίες. Έγινε μεταξύ άλλων ενημέρωση ότι έχει ήδη παραγγελθεί ο εξοπλισμός του κοινού τερματικού. Ξεκαθαρίστηκε όμως ότι χωρίς ταυτόχρονη πρόοδο από πλευράς κράτους σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες υποδομές όπως το οδικό δίκτυο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα. Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι εταιρείες με το κράτος, οι εγκαταστάσεις υγραερίου πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λάρνακα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση αξιολόγηση των διαδικασιών που έδωσε στη δημοσιότητα στις 23 Απριλίου 2019 ο Δήμος Λάρνακας, με στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής η οποία παρακολουθεί τις ενέργειες που αναλογούν στο κράτος και στις εταιρείες, προκύπτει ότι οι ενέργειες που αφορούν το αγκυροβόλιο και τους αγωγούς έχουν βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Επίσης στα αρνητικά συγκαταλέγεται η καθυστέρηση από πλευράς ΕΚΟ σε σχέση με την εξασφάλιση αδειών για την κατασκευή του τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό σε αντίθεση με την κοινοπραξία των τριών άλλων εταιρειών, η οποία έχει προχωρήσει αρκετά τις διαδικασίες έχοντας παραγγείλει και τον κυρίως εξοπλισμό. Βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο για την εξασφάλιση άδειας οικοδομής για το κοινό τερματικό υγραερίου.

Η συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής έγινε στις 18 Απριλίου και ο Δήμος Λάρνακας ο οποίος συμμετέχει με δικό του λειτουργό εξέφρασε αισιοδοξία ότι παρά τις καθυστερήσεις, μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Για τα υγρά καύσιμα ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν επιλέξει να μην προχωρήσουν άμεσα με κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων στην περιοχή Βασιλικού, αλλά να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών που διαθέτουν ήδη ή κατασκευάζουν νέες. Οι άλλες δύο εταιρείες, αφού εξασφάλισαν τις σχετικές άδειες, εκτελούν αυτή την περίοδο με γοργούς ρυθμούς κατασκευαστικά έργα, τα οποία φαίνεται ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας.

“Ο Δήμος Λάρνακας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται θα απορροφηθούν εντός των τελικών συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αφήνεται επίσης να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα από την πλευρά των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού. Ο Δήμος Λάρνακας κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν προληπτικά για να αποτρέψουν τυχόν ενέργειες ανατροπής των χρονοδιαγραμμάτων.

 

Τάσος Περδίος