Το ν/σ για ΦΠΑ 5% θα πάει την Πέμπτη στην Ολομέλεια «ό,τι και να γίνει»

Το νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ 5 % θα καταλήξει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου ότι και να γίνει, ξεκαθάρισε στον ΑΣΤΡΑ η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Η κυρία Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε ως αναμενόμενο και δεύτερο βήμα στη διαδικασία επι παραβάσει που έχει ξεκινήσει η ΕΕ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας την δεύτερη επιστολή που παραλήφθηκε χθες.

Συζητούμε, είπε, στη βουλή να αλλάξουμε τη νομοθεσία γιατί δεν πληροί τα κριτήρια της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και για να μην εξαιρέσουμε από τις πρόνοιες εκείνους που πρέπει να βοηθηθούν. Έχουμε, εξήγησε, δυο κριτήρια αυτά του εμβαδού και αυτά της αξίας του ακινήτου στα οποία πρέπει να καταλήξουμε. Το ύψος αυτών είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είπε.

Η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η πρόταση για τα 110 τετραγωνικά μέτρα δεν είναι ικανοποιητική αλλά προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του κτηματολογίου και του εφόρου φορολογίας γι αυτό και υιοθετείται από την ΕΕ.

Η βουλή, πρόσθεσε, προσπαθεί να αυξήσει αυτό τον αριθμό αλλά πρέπει την ίδια στιγμή να τερματιστεί η διαδικασία επι παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά είναι τα απόνερα της εφαρμογής του ΚΕΠ, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει κατά πολύ ο αριθμός για τα 100 τετραγωνικά.

Δαμιανού: Υπάρχει ένα πέπλο σκόνης

Τα τελευταία τρία χρόνια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στην επιτροπή οικονομικών ζητεί να κατατεθεί η αλληλογραφία του υπουργείου οικονομικών με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το θέμα του ΦΠΑ αλλά υπάρχει άρνηση, επισήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα πέπλο σκόνης, εσκεμμένα, αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και από την παρούσα. Δεν ξέρουμε, ανέφερε, ούτε τι λένε στο υπουργείο οικονομικών, ούτε τι λένε στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

Ο κος Δαμιανού, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε της αξιοπιστία της λόγω της πολιτικής με τα χρυσά διαβατήρια και της παραβίασης της πολιτικής για τον ΦΠΑ. Ωστόσο τόνισε δεν πρέπει να στερούνται οικογένειες Κυπρίων που το δικαιούνταν το 5% στον ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.

Στο θέμα της αξίας, εξήγησε, τα κόμματα είναι πολύ κοντά και εφόσον υπάρξει συναίνεση και για το εμβαδόν το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει την προσπάθεια. Εάν δεν υπάρξει συναίνεση τότε το ΑΚΕΛ θα πάρει, είπε, τις δικές του πολιτικές αποφάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy