Το ΝΑΤΟ «δεν δεσμεύεται» ότι δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στην Αν. Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσα Τζοάνα.

Σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ιδρυτική Πράξη που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.


Πρόσθεσε πως οι Ρώσοι είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν κάνουν.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν έχει πλέον «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγά» της.

Λαβρόφ: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το Ντονπάς

Η “απελευθέρωση” του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι “αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα” για τη Μόσχα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι για τα υπόλοιπα εδάφη στην Ουκρανία, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του.


Νέο πολεμικό εξοπλισμό από Πολωνία-Τσεχία

Με όπλα αξίας έως και 28 εκατομμυρίων ευρώ θα προμηθεύσει άμεσα η Τσεχία την Ουκρανία σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της χώρας.
Ανέφερε ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους «για λόγους ασφαλείας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.