Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενέργεια – REPowerEU

Στις 23 Μαρτίου η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενέργεια – REPowerEU, στην παρουσία εκπροσώπων της Κομισιόν. Στις 8 Μαρτίου του 2022 η Κομισιόν πρότεινε το σχέδιο REPowerEU για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα η ΕΕ εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Το 45% προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ από τη Ρωσία προέρχεται και το 25% των εισαγωγών πετρελαίου και το 45% των εισαγωγών γαιάνθρακα. Στο σχέδιο REPowerEU περιγράφεται επίσης μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Το σχέδιο θα επιδιώξει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κομισιόν στοχεύει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και των εισαγωγών μέσω αγωγών από προμηθευτές εκτός Ρωσίας και με την αύξηση του όγκου παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου. Όπως τονίζεται στο σχέδιο, η ΕΕ θα μπορούσε να εισάγει 50 bcm περισσότερο ΥΦΑ (π.χ. από το Κατάρ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Δυτική Αφρική) σε ετήσια βάση. Η διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής μέσω αγωγών (π.χ. Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Νορβηγία) θα μπορούσε να μειώσει κατά επιπλέον 10 bcm ετησίως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Επίσης, η Κομισιόν θα αξιολογήσει κατά προτεραιότητα κατά πόσο απαιτούνται μέτρα και επενδύσεις σε υποδομές αερίου έτοιμες για υδρογόνο, καθώς και διασυνδέσεις για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης όσον αφορά την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας ΥΦΑ της ΕΕ.


Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς υπογράμμισαν πως η Κομισιόν επικεντρώνεται κυρίως στο στόχο για απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά με τα μέτρα που προτείνει οδηγεί στην εξάρτηση από τις ΗΠΑ αντί στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των λαών στην ενέργεια, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Όπως τόνισαν, δυστυχώς, συνεχίζεται η πολιτική της «πράσινης φορολογίας», με το κόστος να καλούνται να πληρώσουν οι λαοί αντί οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι κύριοι ρυπαντές. Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι δεν προωθείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για δημόσιες επενδύσεις στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούτε δίνεται η βαρύτητα που πρέπει στην ανάπτυξη δημοσίων υποδομών για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορους τομείς, ούτε στην ανάπτυξη δημοσίων υποδομών για αποθήκευση της ενέργειας.

Επίσης αγνοούνται εντελώς οι εγχώριες πηγές ενέργειες φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν μέτρα για ουσιαστική προστασία των καταναλωτών, των νοικοκυριών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.