«Το νέο σύστημα διορισμών θα εφαρμοστεί»

Δεν υπάρχει επιστροφή και το νέο σύστημα διορισμών θα εφαρμοστεί μετά και από την απόφαση της Βουλής, δήλωσε το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο του είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, που είναι, όπως σημείωσε, μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας των τελευταίων χρόνων.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το ζήτημα του νέου συστήματος διορισμού συζητείται από τη δεκαετία του ‘80 και ότι υπήρξαν πολλές προτάσεις που προσπάθησαν να διορθώσουν αυτό το αναχρονιστικό σύστημα. Τελικά, σημείωσε, αυτό έγινε κατορθωτό τον Ιούλιο του 2015, και ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου συστήματος προχωρά σταθερά μετά και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Δεν υπάρχει επιστροφή. Το Υπουργείο είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης που θα δίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα τους ικανότερους και καταλληλότερους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία μας και για τα παιδιά μας και προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα ανακοινώνουμε τα δεκαπέντε βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν την έγκριση των νομοθετημάτων από την Βουλή”, πρόσθεσε.

Ξεκινάμε λοιπόν, είπε, από σήμερα και φτάνουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2018, όπου θα διοριστούν οι νέοι εκπαιδευτικοί στη βάση του νέου συστήματος διορισμών.

Ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί που έπρεπε να κατοχυρωθούν ως αορίστου χρόνου δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες οι οποίες υποδείχθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία ότι θα έπρεπε να γίνουν εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου.

Υπάρχει, σημείωσε, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ξεκάθαρα αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν ή υπηρετούν ως αντικαταστάτες δεν έχουν δικαίωμα μετατροπής της απασχόλησης τους σε αορίστου διαρκείας.

Το ΥΠΠ, είπε ο κ. Καδής, δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και να μην δέχεται τις νομικές συμβουλές που λαμβάνει από τον Νομικό του Σύμβουλο. “Ούτε μπορεί το ΥΠΠ να παρανομεί μη υιοθετώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίες είναι ουσιαστικά οι νόμοι του κράτους. Άρα και για σκοπούς ουσίας αλλά και για σκοπούς τυπικούς, εμείς προχωρούμε προς την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού, προς την υλοποίηση μιας σημαντικότατης μεταρρύθμισης προς όφελος της παιδείας και των παιδιών μας”, πρόσθεσε.

Κατά γενική ομολογία και σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών που ήλθαν και είδαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ανέφερε, έχουμε σήμερα το πιο αναχρονιστικό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό το σύστημα, σημείωσε, λαμβάνει υπόψη ουσιαστικά μόνο το έτος απόκτησης του πρώτου πτυχίου και έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στον κατάλογο διοριστέων εκπαιδευτικοί στη βάση αυτού του κριτηρίου.

“Εχουμε εκατοντάδες εκπαιδευτικών να είναι πρωτοδιόριστοι στην ηλικία από 50 μέχρι 62 ετών την τελευταία πενταετία κι έχουμε 93 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν στην ηλικία από 55 μέχρι 62 ετών, πρωτοδιόριστοι. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα 62 τους ή μέχρι τα 55 τους μπορεί και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, να μην είχαν καμία σχέση με την εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα. Μπορεί να ήταν μια άλλη εργασία που να ήταν άσχετη εντελώς με την εκπαίδευση. Αυτούς τους εκπαιδευτικούς θέλουμε να διδάσκουν τα παιδιά μας; Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί σε όποιον αντιδρά στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης”, πρόσθεσε.

Αυτό το αναχρονιστικό σύστημα, συνέχισε ο Υπουργός, αντικαθίσταται από ένα νέο σύστημα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη το έτος απόκτησης του πτυχίου αλλά κυρίαρχα είναι κριτήρια, όπως η επίδοση στις εξετάσεις, τα ακαδημαϊκά προσόντα, η εμπειρία που έχει ένας εκπαιδευτικός.

Το Υπουργείο και η Πολιτεία γενικότερα, σημείωσε, έκανε πάρα πολλά για να διαχειριστεί σωστά την ευαίσθητη ομάδα των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

“Υπάρχουν έξι βασικές ενέργειες και έξι βασικές πρόνοιες είτε στη νομοθεσία είτε στην πολιτική του Υπουργείου, οι οποίες διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με μεγάλη ευαισθησία αυτή την κατηγορία των εκπαιδευτικών. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να δούμε και το όφελος των παιδιών μας”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς που είχαν υπηρεσία πέραν των 30 μηνών ως αορίστου χρόνου, ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία και πήρε τη συγκεκριμένη καθοδήγηση.

“Αυτοί οι εκπαιδευτικοί στη δημοτική εκπαίδευση είναι 119 και δεν πετιούνται στο δρόμο. Το αντίθετο. Μια από τις βασικές πρόνοιες των νομοθετημάτων που πέρασε η Βουλή αφορούσε αυτούς τους εκπαιδευτικούς. Αυτή η πρόνοια λέει ότι μέχρι το 2027 γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς-αντικαταστάτες θα ισχύει το υφιστάμενο σύστημα – θα προσλαμβάνονται δηλαδή μέχρι το 2027 μόνο από τον κατάλογο διοριστέων, άρα συνεχίζουν να διορίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως διορίζονταν μέχρι και σήμερα”, διευκρίνισε.

Εάν μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, συνέχισε, οι πλείστοι από αυτούς θα έχουν διοριστεί, αυτοί οι οποίοι δεν θα έχουν διοριστεί θα έχουν εξασφαλίσει μια μεγάλη μοριοδότηση στο πλαίσιο του νέου συστήματος διορισμών, που θα τους δίνει ένα πολύ ξεκάθαρο προβάδισμα στη διεκδίκηση θέσης μέσα από το νέο σύστημα διορισμών.

Αν λάβει κανείς υπόψη, σημείωσε, ότι οι εξετάσεις στις οποίες θα παρακαθίσουν είναι πάνω στο αντικείμενο που θα διδάσκουν όλα αυτά τα χρόνια, εάν δεν καταφέρουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί με τόσο προβάδισμα να εξασφαλίσουν μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τότε ίσως δεν πρέπει να είναι μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Θέλουμε τους ικανότερους, είπε, και αν κάποιος με τέτοιο προβάδισμα και με τέτοιες συνθήκες το 2027 δεν εξασφαλίσει μια θέση είτε με το υφιστάμενο είτε με το νέο σύστημα διορισμών, τότε θεωρούμε ότι ενδεχομένως να μην πρέπει να είναι μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

“Είναι 30 οι μονάδες που παίρνει για την εμπειρία, είναι και 30 μονάδες που παίρνει στο γνωστικό αντικείμενο και αλίμονο αν δεν καταφέρει να αξιολογηθεί σωστά. Άρα ξεκινάει με ένα προβάδισμα 60 μονάδων έναντι των ανθυποψηφίων του. Αντιλαμβάνεστε πόσα γίνονται γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς”, σημείωσε.

Για τους μη μόνιμους εκπαιδευτικούς, ανέφερε ο κ. Καδής, την τελευταία τριετία δόθηκαν 1500 μόνιμοι διορισμοί, δόθηκε αυτή η μοριοδότηση του 30% για να τους βοηθήσει να διεκδικήσουν θέση στο νέο σύστημα, δόθηκε το 2027, έγιναν οι αορίστου χρόνου εκεί που μας συμβούλευσε η Νομική Υπηρεσία, εκεί όπου μπορούσαμε να το κάνουμε. Δεν μπορώ να σκεφθώ τι άλλο μπορεί να δοθεί γι’ αυτή την κατηγορία των εκπαιδευτικών, συμπλήρωσε.

“Κανονικά η ΠΟΕΔ θα έπρεπε να εκφράζει σήμερα την ικανοποίησή της για όλα αυτά που έγιναν και να συμπορευθεί με το ΥΠΠ για να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή που θα έχει όφελος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα διότι δεν συμφέρει σε κανένα εκπαιδευτικό να εργάζεται μέσα σε ένα αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η γνωμάτευση είναι δεδομένη. Σήμερα ζήτησα την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα για να μπορέσουμε να την δώσουμε διότι από την ΠΟΕΔ αμφισβητούσαν ότι υπάρχει αυτή η γνωμάτευση”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η ΠΟΕΔ προτίθεται να προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα, ο κ. Καδής είπε πως “δεν έχει άλλη επιλογή το ΥΠΠ, από το να ακολουθήσει τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας. Εάν μέσα από δικαστικές διαδικασίες αποδειχθεί κάτι άλλο, το Υπουργείο δεν είναι δογματικό”.

Σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες διορισμοί με σύμβαση και αυτοί θα είναι με το νέο σύστημα διορισμών. “Ας μην ανησυχούν οι φίλοι της ΠΟΕΔ για την ταλαιπωρία που μπορεί να υποστεί ο πολίτης που επιθυμεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς θα είμαστε πλήρως ξεκάθαροι, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε πως υπήρξαν εκατοντάδες τηλεφωνήματα που έχουμε δεχτεί από γονείς ενώ υπάρχουν πολλά τηλέφωνα και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αντιδρούν και θέλουν να εργαστούν διότι πέραν από την αναστάτωση θα έχουν και αυτοί επιπτώσεις στο μισθό τους.

“Αυτή η αναταραχή, όλη αυτή η αναστάτωση δεν υπάρχει λόγος να γίνεται. Μπορεί η Βουλή να πάει ύστερα από τέσσερις ημέρες και να αναιρέσει μια ψηφοφορία που έχει λάβει με συντριπτική πλειοψηφία; Μπορεί το Υπουργείο να πει στη Βουλή ότι δεν εφαρμόζω τη νομοθεσία που ενέκρινες; Μπορεί το ΥΠΠ να πει ότι γράφω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου την καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία; Τι μπορεί δηλαδή να γίνει για να αλλάξει και να πάμε σε κάτι που θα ικανοποιήσουμε την ΠΟΕΔ; Δεν μπορεί να γίνει κάτι. Είναι νόμος του κράτους που εμείς έχουμε υποχρέωση να τον εφαρμόσουμε”, συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy