Το νόημα της εργασίας

Φωτογραφία Αρχείου

Του Κώστα Ιερείδη*

Η επιλογή επαγγέλματος αποτελεί σημαντική απόφαση στη ζωή του κάθε ατόμου και για να είναι σωστή θα πρέπει να ταυτίζεται με τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, την προσωπικότητα αλλά και το σύστημα αξιών του ατόμου. Η εργασία αποτελεί κυρίαρχο κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου, καθώς πέραν της βιοποριστικής σημασίας αποτελεί αναγκαία δραστηριότητα για κοινωνικοποίηση και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας. Κάθε άτομο που βιώνει θετικά την εργασία του προσθέτει στην προσωπική του ευχαρίστηση και την ενίσχυση της εικόνας που έχει για τον εαυτό του. Η φύση κάθε επαγγέλματος δρα ως φίλτρο και έτσι κάθε άτομο με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να ενεργήσει, να ερμηνεύσει και να βιώσει θετικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο εργασίας. Το γεγονός αυτό προσφέρει στο άτομο ικανοποίηση και αίσθημα επιτυχίας, στοιχεία που με τη σειρά τους ενδυναμώνουν τη θέληση για προσφορά και την επένδυση στην εργασία. Οταν το άτομο διαβλέπει στην εργασία του ένα «σκοπό» ζωής, όταν καθοδηγείται από ένα δυνατό αίσθημα εσωτερικού προσανατολισμού σύμφωνα με το οποίο αντιλαμβάνεται τη δουλειά του ως μέσο για να συμβάλλει σε κάτι καλύτερο ή να προσφέρει, τότε εργασία αποκτά ένα προσωπικό «νόημα» και επενεργεί ως εσωτερικό κίνητρο για επιτυχία.

Συνήθως η επαγγελματική επιτυχία συνδέεται με τη γνώση, αφού θεωρείται απαραίτητο συστατικό για να ασκεί ένα άτομο αποτελεσματικά την εργασία του. Λίγοι όμως αναγνωρίζουν ότι για να υπάρχει διάρκεια στην αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να συνυπάρχει η συνέπεια και η μεγιστοποίηση της προσπάθειας σε διαρκή βάση. Και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να προϋπάρχει αγάπη και ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που το άτομο ασκεί, καθώς όταν μια δραστηριότητα επαναλαμβάνεται χωρίς ισχυρό κίνητρο μπορεί να μετατραπεί σε αγγαρεία και μια «άψυχη» διαδικασία. Αποτελεί, λοιπόν, κλειδί για σταθερότητα και επαγγελματική επιτυχία να υπάρχει «νόημα» σε αυτό που κάνουμε πέραν της βιοποριστικής σημασίας. Νόημα το οποίο να συνδυάζεται με τις προσωπικές μας αξίες και κίνητρα. Τα στοιχεία που μας κινητοποιούν και μας οδηγούν στο να θέλουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε ό,τι ενασχολούμαστε. Μέσα από τη δημιουργική απασχόληση σε έναν επαγγελματικό τομέα που μας εκφράζει και μας εμπνέει ωριμάζουμε επαγγελματικά και γινόμαστε πιο εφευρετικοί, δημιουργικοί και παραγωγικοί οδηγώντας μας σε επαγγελματική σταθερότητα και επιτυχία.

Μπορεί σε εποχές αβέβαιες και με υψηλούς δείκτες ανεργίας όλα τα πιο πάνω να ακούγονται παράξενα, αποτελεί γεγονός όμως ότι η σημασία τους είναι διαχρονική και αποδεικνύεται καθημερινά. Αν ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το λόγο για τον οποίο θα ασκήσει ή ασκεί ένα συγκεκριμένο επάγγελμα τότε έχει βρει το απαραίτητο και αναγκαίο κλειδί για επιτυχία. Η εργασία θα έχει για το συγκεκριμένο άτομο αποκτήσει νόημα για την ίδιά του τη ζωή με αποτέλεσμα να τον κινητοποιεί, να τον εμπνέει και να τον βοηθά να βιώνει θετικά την καθημερινότητα. Στην αντίθετη περίπτωση όταν η εργασία δεν έχει νόημα, μετατρέπεται σε αγγαρεία και υποχρέωση μεταφέροντας όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα στη ζωή του ατόμου.

Η επιλογή επαγγέλματος θα πρέπει, λοιπόν, να συνοδεύεται από την κατανόηση της συμβολής του σε κάτι ευρύτερο για μας και την κοινωνία στην οποία ζούμε. Αλλωστε, καμία διεργασία δεν αποτελεί μεμονωμένη πράξη, καθώς είναι μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, το οποίο ο κάθε άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίσει και να αναζητήσει κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για το επαγγελματικό του μέλλον.

*Εκπαιδευτικός Επαγγελματικής Αγωγής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy