Το νομοσχέδιο για την εκπομπή αερίων δεν απαντά στις έγνοιες του ΑΚΕΛ

Το κράτος οφείλει να επενδύσει στη δημιουργία οικολογικής κουλτούρας και παιδείας

Συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τη θέσπιση νομικού πλαισίου, ώστε να καθίσταται δυνατή η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών αερίων ρύπων που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής ανέφερε ότι επί της ουσίας «δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Μεταφορών, με την έκδοση διαταγμάτων να καθορίζει περιοχές χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, να καθορίζει ώρες και περιοχές επιτρεπόμενης κυκλοφορίας και άλλα τα οποία μας έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες».

Σημείωσε ότι «στην τελευταία συνεδρία είχαμε εκφράσει τις έγνοιες και τις ανησυχίες μας και καταθέσαμε κάποιες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου. Δυστυχώς, με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί, δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας. Επί τούτου θα επιμένουμε με τροπολογίες, έτσι ώστε να έχουμε ενώπιόν μας ένα νομοσχέδιο που να ικανοποιεί τη δική μας φιλοσοφία».

Υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά μέτρα, τα οποία πρέπει να προηγηθούν πριν προχωρήσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και το κράτος αρχικά οφείλει να επενδύσει στη δημιουργία οικολογικής κουλτούρας και παιδείας.

Επεσήμανε ότι πρέπει να παρθεί η πολιτική απόφαση και η κυβέρνηση να προχωρήσει στη βελτίωση και προώθηση των δημοσίων επιβατικών μεταφορών, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι πολίτες να αφήσουν το ιδιωτικό τους όχημα και να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο.

Να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους πολίτες για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, να προωθηθεί η μικροκινητικότητα, να ενθαρρυνθεί η χρήση του ποδήλατου και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των ΣΒΑΚ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy