Tο Νόμπελ Ειρήνης να δοθεί στους Κουβανούς Γιατρούς

 «Ποια χώρα χρειάστηκε βοήθεια από την Κούβα και δεν την είχε;»

Νέλσον Μαντέλα

 

Το αίτημα για να δοθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας στηρίζει το ΑΚΕΛ, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη φωνή του με χιλιάδες πολίτες, φορείς και αξιωματούχους από όλο τον κόσμο. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Γιώργος Λουκαΐδης, κατέθεσε και επίσημα μέσα από τη νενομισμένη διαδικασία της Επιτροπής Νόμπελ την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη “Henry Reeve”.

Το σκεπτικό της πρότασης του ΑΚΕΛ, όπως έχει κατατεθεί, «λαμβάνει υπόψη την πρωτόγνωρη κατάσταση που διέρχεται ο πλανήτης με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ανέδειξε ξανά το δίλημμα ανάμεσα στο δρόμο της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων της ανθρωπότητας και στην επιλογή της εθνικής περιχαράκωσης και του ατομικισμού. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το παράδειγμα των Κουβανών γιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί οικουμενικό μήνυμα ανθρωπισμού και ανιδιοτέλειας».

Αμέσως μετά την κατάταξη του COVID-19 ως πανδημίας, της μεγαλύτερης απειλής για την ανθρώπινη υγεία κατά τον 21ο αιώνα, η κουβανική Διεθνής Δύναμη Ιατρών Εξειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Henry Reeve” τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα για να προσφέρει ιατρική βοήθεια σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μέχρι αυτή τη στιγμή πραγματοποίησε 45 αποστολές σε 38 χώρες, σ’ όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από πάνω από 3,5 χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό υγείας. Οι αποστολές αυτές έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ασθενείς, αριθμοί που έχουν ήδη αυξηθεί τους τελευταίους μήνες ένεκα της συνεχιζόμενης δράσης της Δύναμης.

Στο αιτιολογικό της πρότασής του, το ΑΚΕΛ υπογράμμισε επίσης ότι η Κούβα, που αναπτύσσει αυτή τη δράση, είναι ένα μικρό κράτος, το οποίο μάλιστα υφίσταται εδώ και δεκαετίες τον απάνθρωπο και εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, παρά τα επανειλημμένα ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ που καλούν σε τερματισμό του. Άλλωστε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ λάμβανε μέτρα σκλήρυνσης του αποκλεισμού, προκειμένου να εμποδίσει την Κούβα να αποκτήσει πρόσβαση σε απαραίτητο ιατρικό και προστατευτικό υλικό για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

 

Ευχαριστίες στο ΑΚΕΛ από την Κουβανική Εθνοσυνέλευση

Η Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Ana María Marí Machado, με επιστολή της προς τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδη (28.12.2020), εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Εθνοσυνέλευσης και των βουλευτών της Κούβας προς το ΑΚΕΛ για την αναγνώριση του έργου και της δράσης των Κουβανών γιατρών. «Παρά τη γενοκτονική πολιτική του αποκλεισμού που μας επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα οξύνθηκε μεσούσης της πανδημίας, η Κούβα επανέλαβε την ετοιμότητά της να βοηθήσει όσους το ζητήσουν, με την παρουσία και την εμπειρία των επαγγελματιών μας οι οποίοι διαθέτουν όχι μόνο υψηλή κατάρτιση στις ειδικότητές τους, αλλά με αποδεδειγμένη πίστη στις ανθρώπινες αξίες, προθυμία και αφοσίωση στη διάσωση ζωών», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης στην επιστολή της.

 

Η δημιουργία της Διεθνούς Δύναμη “Henry Reeve

Το ιστορικό της δημιουργίας της Διεθνούς Δύναμης έχει το δικό του συμβολισμό. Η Διεθνής Δύναμη δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2005, προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα τη Νέα Ορλεάνη που είχε πληγεί συντριπτικά από τον Τυφώνα Κατρίνα. Τότε, με πρωτοβουλία του Φιντέλ Κάστρο, πάνω από 1.500 επαγγελματίες υγείας συγκροτήθηκαν σε αποστολή και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τους κατοίκους της κατεστραμμένης Νέας Ορλεάνης. Εντούτοις, η κυβέρνηση Μπους απέρριψε την κουβανική πρόταση, την ίδια ώρα που η πόλη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου πλημμυρισμένη και οι κάτοικοί της αβοήθητοι από το αμερικανικό κράτος. Η Δύναμη πήρε το όνομα του Henry Reeve, ενός Αμερικανού από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, που τον 19ο αιώνα εντάχθηκε εθελοντικά στον κουβανικό στρατό, ο οποίος μαχόταν για την ανεξαρτησία της Κούβας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες. Ο Αμερικανός Henry Reeve, που πολέμησε για επτά χρόνια στο πλευρό της Κούβας, σκοτώθηκε το 1876 στη μάχη σε ηλικία 26 χρόνων.

Το ιατρικό προσωπικό της Διεθνούς Δύναμης “Henry Reeve” συνεχίζει μια μακρά παράδοση εθελοντικής προσφοράς, αλληλεγγύης κι ανιδιοτέλειας, έχοντας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Χαρακτηριστική ήταν η συμβολή τους την περίοδο 2014-2015, όταν περισσότεροι από 400 γιατροί και νοσηλευτές συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ιατρική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο έδαφος των χωρών Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία. Άλλες αποστολές πραγματοποιήθηκαν για καταπολέμηση επιδημίας χολέρας και δεκάδες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, τυφώνες και πλημμύρες) σε χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Αϊτή, η Δομίνικα, η Βολιβία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Κίνα, το Κασμίρ, η Χιλή, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Η Κούβα δεν υποβαθμίζει τις διεθνιστικές ανθρωπιστικές αποστολές ακόμα και όταν αντιμετωπίζει η ίδια φυσικές καταστροφές. Όταν το Σεπτέμβριο του 2017 ο τυφώνας Irma έπληξε την Καραϊβική και η Κούβα υπέστη σοβαρές καταστροφές, αυτό δεν την εμπόδισε να στείλει 750 γιατρούς για να βοηθήσουν τα γειτονικά νησιά. Το 2017, η Διεθνής Δύναμη “Henry Reeve” έλαβε το βραβείο Δημόσιας Υγείας που απονέμεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Ανθρωπιστικός Διεθνισμός: Η Επανάσταση στην πράξη

«Πόσες χώρες έχουν ωφεληθεί από τους Κουβανούς γιατρούς και δασκάλους; Ποια χώρα χρειάστηκε βοήθεια από την Κούβα και δεν την είχε; Πόσες χώρες που απειλήθηκαν απ’ τον ιμπεριαλισμό, ή πάλευαν για την ελευθερία τους, δεν βασίστηκαν στην υποστήριξη της Κούβας;» Αυτά τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα συμπυκνώνουν το διεθνισμό της Κούβας, που βρήκε την έκφρασή του τόσο στην κουβανική ενίσχυση των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων της Αφρικής όσο και στις κουβανικές ανθρωπιστικές αποστολές.

Ο ανθρωπιστικός διεθνισμός τις Κούβας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και συνάμα συγκινητικά επιτεύγματα του λαού της, το οποίο συμπυκνώνει τις αξίες και τις αρχές της σοσιαλιστικής Κουβανικής Επανάστασης και ταυτόχρονα αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Είναι εκατοντάδες οι ιατρικές και οι εκπαιδευτικές αποστολές της Κούβας σε δεκάδες γωνιές του πλανήτη, όπου λαοί δοκιμάζονται από καταστροφές, εξαθλίωση, ασθένειες και φτώχεια. Όταν είχε ξεσπάσει στη Δυτική Αφρική ο εξαιρετικά θανατηφόρος ιός Έμπολα, η Κούβα, παρά τις δικές της δυσκολίες, έστειλε τη μεγαλύτερη αποστολή γιατρών και ανθρωπιστικής βοήθειας από όλα τα κράτη του κόσμου, αποσπώντας τα συγχαρητήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ επέλεξαν να στείλουν πολυάριθμη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Το ίδιο έγινε και το 2018, όταν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία είχαν εξαπολύσει αεροπορική επίθεση στη Συρία. Η Κούβα απάντησε στην ιμπεριαλιστική επιδρομή στέλνοντας φορτία με εμβόλια και φάρμακα για τον λαό της Συρίας.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο Μάριο Τεράν Σαλασάρ, ο Βολιβιανός στρατιωτικός που τον Οκτώβρη του 1967 επιλέγηκε να δολοφονήσει τον Τσε Γκεβάρα, μερικές δεκαετίες αργότερα έτυχε δωρεάν ιατρικής εγχείρησης από τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όρασή του. Αυτό είναι το ηθικό μεγαλείο της σοσιαλιστικής Κούβας.

Υπολογίζεται ότι στα χρόνια της Επανάστασης, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί σε 160 χώρες του κόσμου για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια απέναντι σε φυσικές θεομηνίες και επιδημίες. Κουβανοί γιατροί διενήργησαν εκατομμύρια εγχειρήσεις, εμβολιασμούς, γεννήσεις στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία και σε άλλες γωνιές του πλανήτη, ενώ χιλιάδες νέοι από αναπτυσσόμενες χώρες σπουδάζουν με υποτροφία στις ιατρικές σχολές της Κούβας.

Ταυτόχρονα βέβαια, γίνεται αντιληπτό ότι η βάση για αυτό το μεγαλειώδες ανθρωπιστικό έργο της Κούβας βρίσκεται στο ίδιο το ισχυρό και εξαιρετικά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα, καθώς και στα επιστημονικά επιτεύγματα της κουβανικής ιατρικής και φαρμακευτικής, τα οποία δεν αποτελούν εμπόρευμα στα χέρια πολυεθνικών αλλά κτήμα του ίδιου του λαού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy