Το «όχι» των Ελλήνων στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και οι «αμυντικοί λόγοι»

«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη αφού ούτε δώσαμε κάτι ουσιαστικό στους Ουκρανούς, ούτε κερδίσαμε κάτι ως εθνικό όφελος. Το μόνο που πετύχαμε ήταν να μας στοχοποιήσει η Ρωσία ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ»

«Πάμε σαν τα κουτορνίθια και ακολουθούμε ό,τι πει ο ένας και ο άλλος. Ήταν λάθος και διπλωματικό και πολιτικό. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε»

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί μεν με την ανθρωπιστική συνδρομή στην Ουκρανία, αλλά όχι και με την αποστολή πολεμικού υλικού. 61% των πολιτών απάντησε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, έναντι του 32% που δήλωσε ότι συμφωνεί»

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία θα ακολουθήσουν τη μοίρα των σχέσεων της Ρωσίας με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ»

 

Του
Κυριάκου Λοΐζου

Η απόφαση από ευρωπαϊκές χώρες για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ριζική αναθεώρηση της λογικής μη εμπλοκής ή ουδετερότητας που χαρακτήριζε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής έως σήμερα. Ανάμεσα στις χώρες που έστειλαν οπλισμό στην Ουκρανία βρίσκεται και η Ελλάδα, ενώ στο εσωτερικό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επέκριναν αυτή την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Περιττή έως και ανόητη κίνηση»

Χαρακτηριστικά -πέρα από κόμματα της αντιπολίτευσης- ο πρώην αρχηγός του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος ε.α. Αντώνης Αντωνιάδης, έκανε λόγο για «περιττή έως και ανόητη κίνηση» εξαπολύοντας «τορπίλες» εναντίον της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη αφού ούτε δώσαμε κάτι στους Ουκρανούς, ούτε κερδίσαμε τίποτα ως εθνικό όφελος, και το μόνο που πετύχαμε ήταν να μας στοχοποιήσει η Ρωσία ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο αντιναύαρχος ε.α.

Ο κ. Αντωνιάδης μίλησε για υπερβάλλων ζήλο, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ό,τι ήταν να κάνει ως μέλος του ΝΑΤΟ το έκανε. «Πάμε σαν τα κουτορνίθια και ακολουθούμε ό,τι πει ο ένας και ο άλλος. Ήταν λάθος και διπλωματικό και πολιτικό. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε».

Ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια

Τα ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Έρευνα της εταιρείας Prorata έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί μεν με την ανθρωπιστική συνδρομή στην Ουκρανία, αλλά όχι και με την αποστολή πολεμικού υλικού (καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες κ.λπ.). Πιο συγκεκριμένα, το 61% των πολιτών απάντησε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία έναντι του 32% που δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση αποστολής τόσο ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και πολεμικού υλικού, ενώ διαφαίνεται διάχυτη αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η πολεμική σύρραξη για τη χώρα και την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κυβερνητική απόφαση αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία διαφωνεί και περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ (73% συμφωνούν). Μοιρασμένοι για το θέμα της αποστολής πολεμικού υλικού εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι συμφώνησαν σε ποσοστό 43% με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αντίθετα, μόλις το 5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είδε θετικά αυτή την κυβερνητική επιλογή.

Στις πολιτικές αντιδράσεις, το ΚΚΕ είχε καταδικάσει άμεσα την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο».

«Ήσσονος σημασίας η αποστολή όπλων»

Υπάρχει από την άλλη και η άποψη ότι «καλώς η Ελλάδα έστειλε οπλισμό στην Ουκρανία», στο πνεύμα της άμυνας και όχι της άμεσης εμπλοκής στη σύρραξη.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ζητήσει από τα μέλη τους να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία που υφίσταται τη ρωσική εισβολή, περιλαμβανομένης της βοήθειας σε εξοπλισμούς. Άρα δεν υπάρχει μεν κάποια συμβατική συμμαχική υποχρέωση, αλλά ένα ευρύτερο πολιτικό κλίμα», ανέφερε ο Διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας, υποβαθμίζοντας παράλληλα την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ήσσονος σημασίας και βαρύτητας ζήτημα. «Η αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία είναι ένα γεγονός μικρής σχετικά σημασίας, μέσα στη δίνη της τρομερής αιματοχυσίας, αλλά και τον διπλωματικό οργασμό των ημερών».

Συζητήθηκε έντονα στην Ελλάδα, πρόσθεσε, αλλά για λίγες μέρες. «Επισημάνθηκε ότι η απόφαση δεν ελήφθη σε ένα θεσμικό όργανο της κυβέρνησης, όπως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Από την άλλη πλευρά, είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η ποσότητα όπλων ήταν μικρή και ο οπλισμός ελαφρύς. Και φυσικά ότι πρόκειται για οπλισμό αποκλειστικά αμυντικής φύσης, προς μια χώρα που δέχεται επίθεση».

Για το λόγο που η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ο κ. Τσίκας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έκανε με στόχο να μην υπάρξουν αντεπιχειρήματα στον διεθνή χώρο, στην προσπάθεια να ενισχύσει τα επιχειρήματά της για έμπρακτη συμπαράσταση άλλων χωρών, όταν η ίδια ζητά αλληλεγγύη.

«Στην Ελλάδα, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, το κυβερνητικό κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση και η τρίτη δύναμη της Βουλής, παρά τις διαφορές που εκφράστηκαν, διατύπωσαν σαφή καταδίκη χωρίς αστερίσκους της ρωσικής εισβολής και τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία. Διαπίστωσαν την “αναθεωρητική πολιτική” του Πούτιν, δηλαδή παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, και απόπειρα βίαιης και μονομερούς παραβίασης των συνόρων της», σημείωσε.

Για τον αντίκτυπο στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο κ. Τσίκας είπε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία θα ακολουθήσουν τη μοίρα των σχέσεων της Ρωσίας με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. «Όλα αυτά τα κράτη η Ρωσία τα έχει βάλει απέναντί της. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, όπως και από τις δηλώσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που ήταν προσβλητικές και απειλητικές».

Ο κ. Τσίκας έκανε παράλληλα αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα υπό την προηγούμενη κυβέρνηση απέλασε Ρώσους διπλωμάτες. «Όταν ο Ν. Κοτζιάς ήταν Υπουργός Εξωτερικών, προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια, επειδή Ρώσοι διπλωμάτες είχαν αναμειχθεί ενεργά σε υποκίνηση ενεργειών κατά της επίσημης πολιτικής τής τότε κυβέρνησης που ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, μέσω επαφών με εκκλησιαστικούς παράγοντες και εθνικιστικές οργανώσεις», εξήγησε, ενώ προέβη στην παραδοχή ότι θα υπάρξουν «επιβαρύνσεις» από την κίνηση αυτή.

«Η Ελλάδα ακολουθεί κατά βάση την τακτική των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι μεγαλύτερη ζημιά θα έχουν τα συμφέροντα της χώρας μας αν βρεθούμε σε απόσταση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, παρά από τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Είναι θέμα στάθμισης και επιλογής».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy